Τον τελευταίο καιρό, η κοινή γνώμη κατακλύζεται από ειδήσεις και μακάβρια σχόλια σχετικά με την δολοφονία γυναικών από άτομα του περιβάλλοντός τους. Ο όρος «γυναικοκτονία», που χρησιμοποιείται από τα ΜΜΕ, δεν απαντάται στον ποινικό κώδικα, ο οποίος δεν κάνει διάκριση εγκλημάτων με βάση το φύλο. Το ζήτημα που ανακύπτει είναι αν η μορφή αυτή ενδοοικογενειακής βίας, που έχει τα χαρακτηριστικά μιας «έμφυλης» βίας, χρειάζεται μια ξεχωριστή ποινική αντιμετώπιση.

Στο πλαίσιο αυτό, η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας διοργανώνει διαδικτυακή συζήτηση με θέμα «Γυναικοκτονία: μία λέξη και ένα έγκλημα», την Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2022, από τις 19:00 μέχρι τις 20:30. Η συζήτηση θα μεταδοθεί ζωντανά από τη Σελίδα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στο Facebook και το κανάλι του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στο YouTube.

Αντικείμενο της διαδικτυακής συζήτησης με θέμα «Γυναικοκτονία: μία λέξη και ένα έγκλημα» θα είναι η εξέταση του φαινομένου αυτού από μια διεπιστημονική οπτική γωνία, τόσο από κοινωνιολογική όσο και από νομική-ποινολογική σκοπιά. Θα αναζητηθεί επίσης η δέουσα, ενόψει των συνθηκών τέλεσης των εγκλημάτων αυτών, αντιμετώπισή τους από την Πολιτεία (τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο).

Συζητούν:

· Βάγια Πολυζωΐδου, Επίκουρη Καθηγήτρια Ποινικού Δικαίου, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

· Χαράλαμπος Παπαχαραλάμπους, Αναπληρωτής Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Κύπρου

· Στέργιος Μήτας, Επίκουρος Καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

· Σταυρούλα Σουκαρά, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Δικαστικής Ψυχολογίας, Αναπληρώτρια Πρόεδρος Τμήματος Κοινωνικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Συμμετέχει:

· Χρήστος Παπαστυλιανός, Αναπληρωτής Καθηγητής, Πρόεδρος Τμήματος Νομικής, Νομική Σχολή Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Συντονίζει:

· Αντώνης Μανιτάκης, Καθηγητής, Πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής, Νομική Σχολή Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Διαβάστε επίσης:

Νέα δράση προστασίας από τον Covid-19 για μαθητές και δασκάλους | Thats Life. Life as it is!