Ένας από τους επιδραστικότερους καλλιτέχνες της R&B μουσικής, ο R. Kelly, κρίθηκε ένοχος σε όλες τις κατηγορίες που του είχαν αποδοθεί. Μεταξύ τους, και εκείνες για διακίνηση, μαστρωπία,  και σωματεμπορία ανηλίκων. Το χρονικό των κατηγοριών ξεκινάει από το 2008, οπότε και ο τραγουδιστής και μουσικός κατηγορήθηκε για βιντεοσκόπηση, κατοχή και διακίνηση παιδικής πορνογραφίας.

Αυτήν την στιγμή, η συζητιέται η ποινή που θα κληθεί να εκτίσει ο 54χρονος, η οποία μπορεί να φτάσει και τα ισόβια.

Εάν και η κοινή γνώμη επικρότησε την έκβαση της δίκης, πολλοί αποδοκίμασαν το πόσο χρονοβόρα ήταν η διαδικασία την οποία ακολούθησε η δικαιοσύνη.

Στην πολύκροτη δίκη συμμετείχαν 45 μάρτυρες (!), 11 των οποίων ήταν επιζήσαντες των πράξεων του Kelly. Περιέγραψαν με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες τα όσα πέρασαν στα χέρια του μουσικού, μερικές ακόμη σε ηλικία κάτω των 18 ετών. Οι μαρτυρίες των θυμάτων αφορούν περιστατικά που ξεκινούν από το 1990 και φτάνουν μέχρι και σήμερα. Ένα από τα θύματα τον κατηγορεί μέχρι και ότι την κόλλησε σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.

Σημαντική λεπτομέρεια της δίκης είναι και ο παράνομος γάμος μεταξύ του τραγουδιστή και της αδικοχαμένης Aaliyah, με την οποία παντρεύτηκαν το 1994, όταν η ίδια ήταν μόνον 15 ετών. Ωστόσο, είχαν πλαστογραφήσει το πιστοποιητικό του γάμου τους, ώστε να λέει ότι η ίδια είχε κλείσει τα 18. Ο R. Kelly ανέφερε ενώπιον του δικαστή ότι θέλει να αναφερθεί όσο λιγότερο γίνεται στην συγκεκριμένη υπόθεση, από σεβασμό στην οικογένεια της τραγουδίστριας που έχασε την ζωή της σε αεροπορικό δυστύχημα το 2001.

Ο ίδιος ο Kelly, υποστηρίζει ότι τις πράξεις του πυροδότησε το γεγονός ότι υπήρξε και ο ίδιος θύμα σεξουαλικής κακοποίησης όταν ήταν παιδί. Στην αυτοβιογραφία του αναφέρει ότι ένα μέλος της οικογένειάς του, θηλυκού γένους, τον είχε βιάσει σε ηλικία 8 ετών.

Το ερώτημα είναι το εξής: Πόσο αυστηρή θα ήταν η ποινή του R. Kelly σε μία εποχή προ του παγκόσμιου κινήματος του #MeToo; Πόσο victim blaming θα είχαμε ακούσει στην ακροαματική διαδικασία, όπου οι συνήγοροι υπεράσπισης πιθανόν να ισχυρίζονταν ότι τα ανήλικα θύματα συνευρέθηκαν με τον Kelly και τους πελάτες του, με την θέλησή τους;

Δείτε ακόμη: O σχεδιαστής Alexander Wang κατηγορείται για σεξουαλικές επιθέσεις από δεκάδες μοντέλα!

Leave a Reply

Your email address will not be published.