Τα τελευταία χρόνια ακούμε και βλέπουμε παντού τα εξωτικά αβοκάντο. Στο brunch, στην ομορφιά, στις συνταγές, παντού. Η μόδα του αβοκάντο προκάλεσε μία εντατικοποίηση, όμως, στην καλλιέργειά του που ενέχει κινδύνους για το περιβάλλον. Η «φρενίτιδα» αυτή, που επικρατεί είναι εξαιρετικά επιβλαβής για τον πλανήτη αφού τα αβοκάντο έχουν τεράστιο αποτύπωμα άνθρακα, απαιτούν 320 λίτρα νερό το καθένα για να αναπτυχθούν και «είναι σε τέτοια παγκόσμια ζήτηση που καθίστανται δυσβάσταχτα για τους ιθαγενείς των περιοχών στις οποίες καλλιεργούνται», σύμφωνα με την Thomasina Miers, συν-ιδρυτή της μεξικανικής αλυσίδας εστιατορίων Wahaca.

Έτσι, προβλέπεται στο μέλλον αφενός να μειωθεί η χρήση του σε συνταγές και αφετέρου να βρεθούν εναλλακτικές όπως το Wahacamole, ένα γουακαμόλε ντιπ που φτιάχνεται από φάβα, τσίλι, λάιμ και κόλιανδρο. Χώρια από τις περιβαλλοντικές συνέπειες, τα αβοκάντο κοστίζουν και περισσότερο συγκριτικά με άλλα υλικά, γεγονός που δεν συμφέρει τα εστιατόρια.

Έχουμε δει και άλλες παραλλαγές του γουακαμόλε ώστε να μην χρησιμοποιούνται αβοκάντο: Στο Τορόντο, ο Μεξικανός σεφ Aldo Camarena πρότεινε πρόσφατα μια εναλλακτική λύση γουακαμόλε φτιαγμένη με κολοκυθάκι και πάστα από σπόρους κολοκύθας. Πέρυσι, ο σεφ Santiago Lastra συμπεριέλαβε ένα ντιπ σε στυλ γουακαμόλε από φιστίκια Αιγίνης και φραγκοστάφυλα που έχουν υποστεί ζύμωση στο μενού του εστιατορίου του. Το 2018, ο Ιρλανδός εστιάτορας JP McMahon αποκάλεσε τα αβοκάντο «τα διαμάντια του Μεξικό», έχει αναπτύξει μια εναλλακτική λύση γουακαμόλε που γίνεται με αγκινάρες Ιερουσαλήμ.

Το hashtag #noavocado μεγαλώνει συνεχώς

Αυτή η τάση δεν περιορίζεται στη βιομηχανία εστιατορίων. Τον περασμένο μήνα, ο αστέρας του TikTok Calum Harris (γνωστός και ως @madebyblitz) συγκέντρωσε 371.000 likes στη συνταγή του για “guacamole” που φτιάχνεται με κατεψυγμένα μπιζέλια, ενώ στο Instagram, το hashtag #noavocado έχει 3.220 δημοσιεύσεις και συνεχίζει ανοδικά.

«Πριν από μερικά χρόνια, ήμουν αρκετά γνωστή για τη χρήση του αβοκάντο στη μαγειρική μου – τόσο πολύ που αφιέρωσα έναν ολόκληρο λογαριασμό στο Instagram (@avodaily) στην αγάπη μου για αυτά», λέει η vegan συγγραφέας μαγειρικής Bettina Campolucci Bordi. Η ίδια αποφάσισε να μειώσει τη χρήση του αβοκάντο όταν μετακόμισε στο Ηνωμένο Βασίλειο, αφού προηγουμένως ζούσε στην Ισπανία, όπου μπορούσε να προμηθευτεί αβοκάντο τοπικά. «Η αγαπημένη μου συνταγή μέχρι σήμερα χρησιμοποιεί βρετανικά μπιζέλια. ζεματίζω τα μπιζέλια πριν τα θρυμματίσω και τα ανακατεύω με κρέμα γάλακτος φυτικής προέλευσης, αλάτι και πιπέρι, λίγο τριμμένο σκόρδο και λίγο χυμό λεμονιού».

Η απόφαση της Wahaca να προσφέρει μια εναλλακτική λύση για την αγαπημένη σως γουακαμόλε είναι ίσως η πιο ξεκάθαρη ένδειξη μέχρι σήμερα ότι «τμήματα της βιομηχανίας τροφίμων έχουν αρχίσει να ξυπνούν για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως αποτέλεσμα της εντατικής καλλιέργειας», λέει ο Tim Lang, καθηγητής επισιτιστική πολιτική στο City, University of London.

Όταν η καλλιέργεια ενός εξωτικού φρούτου κανονικοποιείται

Τα αβοκάντο έχουν περάσει στην κατηγορία «παγκόσμιας καλλιέργειας βασικού προϊόντος», λέει, ο Tim Lang ενώ τα χαρακτηρίζει ως «το τέλειο παράδειγμα του τι συμβαίνει όταν ένα εξωτικό φαγητό κανονικοποιείται χωρίς να σκεφτόμαστε τις συνέπειες». Προβλήματα όπως η αποψίλωση των δασών, η απώλεια βιοποικιλότητας και η έλλειψη νερού σημαίνουν ότι «οι κοινότητες που τα καλλιεργούν δεν έχουν αρκετό νερό για πλύσιμο και υγιεινή».

Δείτε ακόμη: 

O λόγος που τα σκυλιά δεν πρέπει να τρώνε σταφύλι: