Αποκαλύφτηκε το μυστικό της ευτυχίας και τελικά δεν είναι αυτό που νομίζαμε! Οι γυναίκες χωρίς παιδιά κερδίζουν το παιχνίδι της ζωής! Από ό,τι φαίνεται, η ευτυχία, ειδικότερα για τις γυναίκες σχετίζεται άμεσα με όσα έχουν να θυσιάσουν όταν γίνονται μητέρες, σε αντίθεση με τους άντρες που συνεχίζουν ομαλότερα την ζωή τους.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον καθηγητή ψυχολογίας Paul Dolan, του London School of Economics, ο οποίος έχει το ψευδώνυμο «Ειδικός στην Ευτυχία», υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα πράγματα που αποφεύγει ή ακολουθεί όποιος καταφέρνει να είναι πραγματικά ευτυχισμένος. 

Πιο ευτυχισμένες ομάδες οι γυναίκες χωρίς παιδιά

Ο καθηγητής είναι και συγγραφέας του βιβλίου «Happiness by Design» στο οποίο επισημαίνει ότι το κλειδί της ευτυχίας το κρατάμε εμείς και βασίζεται στην δική μας συμπεριφορά. Ο Dolan έχει κάνει χρόνιες έρευνες όπου αναζητεί τους τρόπους που φτάνει κανείς την ανθρώπινη ευτυχία. Στα πιο πρόσφατα του ευρήματα, η πιο ευτυχισμένη μερίδα ατόμων στην κοινωνία είναι οι γυναίκες χωρίς παιδιά. 

γυναίκες χωρίς παιδιά

Παιδιά και ευτυχία: πως σχετίζονται τελικά;

Όσον αφορά όμως τους παντρεμένους, τα συμπεράσματα ήταν διαφορετικά. Οι παντρεμένοι άνθρωποι έδειξαν τα μεγαλύτερα δείγματα ευτυχίας στα τεστ του καθηγητή όταν οι σύζυγοί τους ήταν παρόντες στο δωμάτιο σε σχέση με άλλες συνθήκες.

Ασφαλώς, οι μετρήσεις ευτυχίας ήταν μεγαλύτερες στις γυναίκες που δεν ήταν καθόλου παντρεμένες. Οι παντρεμένες έδειχναν μεγαλύτερη χαρά μόνο όταν το ταίρι τους ήταν στο δωμάτιο και όχι σε άλλες συνθήκες. Οι πιο χαρούμενες γυναίκες ήταν όχι μόνο οι ανύπαντρες αλλά και οι άτεκνες.

Φυσικά, η συσχέτιση αυτή δεν ισχυρίζεται ότι τα παιδιά δεν φέρνουν την ευτυχία. Η απόκτηση, όμως, παιδιών μπορεί να βάλει φρένο στην προσωπική ευτυχία του ατόμου, στους στόχους, στα όνειρα και τις προτεραιότητές του. Τα παιδιά, καθ’εαυτά, είναι ευλογία, οι θυσίες όμως που έρχονται εύλογα με την απόκτησή τους, μπορούν να φέρουν την προσωπική ευτυχία της μητέρας σε δεύτερη μοίρα. Το δικό μας συμπέρασμα; Η μητρότητα και η πατρότητα δεν είναι για όλους. Δεν προοριζόμαστε όλοι να γίνουμε γονείς. Πρόκειται για μία τεράστια ευθύνη την οποία θα πρέπει να αναλάβει κανείς μόνον όταν είναι σίγουρος ότι μπορεί.

Ο Dolan θεωρεί ότι είναι καιρός να σπάσουμε τα κοινωνικά στερεότυπα ότι οι γυναίκες είναι ολοκληρωμένες μόνον όταν γίνονται μητέρες και να δούμε πως υπάρχουν και άλλα πράγματα στην ζωή που φέρνουν την ευτυχία. Οι γυναίκες χωρίς παιδιά μπορούν να ζήσουν χωρίς το άγχος ότι «έμειναν στο ράφι» και να απολαύσουν τις εμπειρίες στην ζωή τους όπως εκείνες θέλουν. Εάν δεν θέλουν να κάνουν παιδιά, δεν ενοχλούν κανέναν.

Αυτό είναι το μυστικό της ευτυχίας

Τέλος, το κλειδί της ευτυχίας σύμφωνα με τον Dolan είναι να αναζητούμε εμπειρίες που μας εξιτάρουν και μας γεμίζουν. Ακόμη και εάν πρόκειται για μικροπράγματα. Ακόμη, ευτυχία μπορεί να μας φέρει το να βιώνουμε στην καθημερινότητα μας το γέλιο, την τρυφερότητα, την ευγένεια, την ευγνωμοσύνη. Να έχουμε ωραίες συζητήσεις, να βλέπουμε όμορφα τοπία, να κάνουμε αναμνήσεις και να απολαμβάνουμε την στιγμή. Η ευτυχία είναι το να ζεις την κάθε ημέρα.

Διαβάστε ακόμη: Γιατί μερικές γυναίκες δεν θέλουν να κάνουν παιδιά – και γιατί είναι εντάξει