Η πρόσφατη έξαρση του Κορωνοϊού COVID – 19 έχει θέσει τον πλανήτη μας σε μία παράφορη κατάσταση πανικού. Ολόκληρες πόλεις έχουν τεθεί σε καραντίνα και τα μέτρα προστασίας των αρχών αλλά και των ίδιων των πολιτών είναι δρακόντια. Στην γειτονική μας Ιταλία, τα κρούσματα άγγιξαν τον μεγάλο αριθμό των 300 περιστατικών και οι θανόντες ανέρχονται στους 6.

Ο πανικός που έχει δημιουργηθεί οδήγησε τους πολίτες να σπεύσουν να προμηθευτούν αγαθά από τα supermarkets.

Ακολουθούν φωτογραφίες από σουπερμάρκετ στην Μπολόνια και στο Μιλάνο:

Άδεια ράφια, τεράστιες ουρές, πολυκοσμία και κυρίως, πανικός. Η κατάσταση είναι παρόμοια σε ολόκληρη την Emilia Romagna, την Λομβαρδίας και το Βενέτο. Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν από Έλληνα φοιτητή που σπουδάζει στην Ιταλία. 
Κορωνοϊός - Ιταλία

Ο κορωνοϊός στην Ιταλία «σπέρνει» τον πανικό.

Ο κόσμος έχει σχηματίσει μεγάλες ουρές στα σουπερμάρκετ

Κορωνοϊός - Ιταλία

Τα προϊόντα «εξαφανίζονται» σε γοργούς ρυθμούς.

Κορωνοϊός - Ιταλία Κορωνοϊός - Ιταλία

Φωτογραφίες: Μάριος Μουρατάι

Κορωνοϊός – Ιταλία – Υφήλιος: Ζούμε μία παγκόσμια έξαρση «πανικού»

Εκτός από του κορωνοϊού, στην ουσία, ζούμε άλλη μία πανδημία. Την «πανδημία του πανικού».

Η υπερβολική αντίδραση των Ιταλών μας θυμίζει παρόμοιες συμπεριφορές σε άλλες μαζικές κρίσεις του παρελθόντος. Όλοι θυμόμαστε το Καλοκαίρι του 2015 όπου οι πολίτες «έτρεξαν» στα ATM με σκοπό να κάνουν ανάληψη των καταθέσεών τους με τον φόβο πως η χώρα «θα βγει από το ευρώ». Οι οικονομικές συνέπειες ήταν μεγάλες.

Επίσης, μερικοί από εμάς θα θυμούνται και την έκρυθμη κατάσταση που είχε δημιουργηθεί σε όλη την Ανατολική Ευρώπη μετά την ανακοίνωση της έκρηξης του πυρηνικού εργοστασίου του Τσέρνομπιλ. Ο κορωνοϊός που πλήττει την Ιταλία αυτήν την στιγμή προκαλεί αντίστοιχες αντιδράσεις.

Ο μαζικός πανικός μπορεί μόνο να κάνει τα πράγματα χειρότερα. Είναι σημαντικό να αντιμετωπίζουμε την κάθε κατάσταση με ψυχραιμία και σύνεση. Σε κάθε περιστατικό, ας ακούσουμε τις προτάσεις των ειδικών και ας μην έχουμε ως σύμβουλο τον φόβο. 

Δείτε εδώ τον ναό που χτίστηκε στην Ουχάν προς τιμή των νοσηλευτών – ηρώων που μάχονται με τον Κορωνοϊό.