Το επερχόμενο ντοκιμαντέρ με τίτλο «The Stolen Children», υπόσχεται ότι θα ταράξει την επικαιρότητα, καθώς διερευνά τις παράνομες υιοθεσίες στην Καμπότζη. Σε εκείνες, ισχυρίζεται ότι εμπλέκεται και το πρώην ζεύγος Angelina Jolie – Brad Pitt, οι οποίοι υιοθέτησαν τον μικρό Maddox από την Καμπότζη. Πρόκειται για το πρώτο παιδί της Angelina, τον οποίον και υιοθέτησε το 2002, ώστε αργότερα να υιοθετηθεί και από τον πρώην σύζυγό της, Brad Pitt.

Η ηθοποιός και σκηνοθέτις είναι μία από τους εκατοντάδες γονείς στις ΗΠΑ που υιοθέτησαν παιδιά από την φτωχή ασιατική χώρα, μέσω του πρακτορείου υιοθεσιών της Αμερικανίδας Λορίν Γκαλίντο. Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις που φέρνει στο φως το ντοκιμαντέρ, η ίδια χρησιμοποιούσε παράνομα μέσα και πρακτικές, χωρίς να το γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενες οικογένειες. Το 2004 η Γκαλίντο φυλακίστηκε με την κατηγορία της χρήσης πλαστών εγγράφων.

Η ίδια η 21χρονη σκηνοθέτις του ντοκιμαντέρ, Ελίζαμπεθ Τζέικομπς, είναι και η ίδια ένα παιδί που γεννήθηκε στην Καμπότζη και οι Αμερικανοί θετοί γονείς της την υιοθέτησαν μέσω του πρακτορείου της Γκαλίντο.

Η σκηνοθέτις προσπαθεί μέσω του ντοκιμαντέρ να αποδείξει πως «άνθρωποι» της Γκαλίντο ταξίδευαν σε φτωχές αγροτικές περιοχές της Καμπότζης για να πάρουν παιδιά από οικογένειες έναντι του εξευτελιστικού ποσού των 100 δολαρίων. Έπειτα, με πλαστά έγγραφα δήλωναν πως τα παιδιά είναι ορφανά, ώστε να προχωρήσουν σε διαδικασία υιοθεσίας. Μεταξύ των ετών 1997 και 2001 οι μισές υιοθεσίες παιδιών από την Καμπότζη στις ΗΠΑ – περίπου 800 σε σύνολο 1.600 υιοθεσιών – είχαν πραγματοποιηθεί μέσω του γραφείου της Γκαλίντο.

Εκείνη την περίοδο η Γκαλίντο μαζί με την αδελφή της, Λιν Ντέβιν, είχαν ιδρύσει το γραφείο υιοθεσιών Seattle International Adoptions και λίγο μετά την υιοθεσία του Μάντοξ από την Angelina Jolie, η μεν Γκαλίντο μπήκε φυλακή, στην δε αδελφή της επιβλήθηκε πρόστιμο 150.000 δολάρια, για πλαστογραφία εγγράφων τα οποία αφορούσαν παιδιά που γεννήθηκαν στην Καμπότζη και υιοθετήθηκαν από οικογένειες στις ΗΠΑ.

Η σκηνοθέτις Ελίζαμπεθ Τζέικομπ έχει ταξιδέψει στην Καμπότζη προκειμένου να βρει πληροφορίες από τους ντόπιους, ώστε να αποκαλύψει την αλήθεια για τις χιλιάδες παράνομες υιοθεσίες στην χώρα, μεταξύ των οποίων η δική της και του Μάντοξ.

Δείτε ακόμη: H Angelina Jolie μιλά για τον ρατσισμό: «Το σύστημα προστατεύει εμένα ως λευκή αλλά όχι και την μαύρη μου κόρη»