Η Angelina Jolie, που χρόνια τώρα έχει ταθεί υπέρ των ανθρώπινων δικαιωμάτων με μία σειρά από δράσεις (μεταξύ άλλων είναι και ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες), μίλησε σε συνέντευξή της στο Harper’s Bazaar UK για τον συστημικό ρατσισμό και πως την επηρεάζει λόγω του ότι η μία της κόρη είναι έγχρωμη. Εκφράζει ανοιχτά τις ανησυχίες της σχετικά με τις φυλετικές διακρίσεις που κρατούν ακόμη καλά στις Η.Π.Α., οι οποίες την επηρεάζουν άμεσα, καθώς είναι η μητέρα της 15χρονης Zahara Marley Jolie-Pitt από την Αιθιοπία.

Η 45χρονη ηθοποιός και σκηνοθέτιδα τόνισε ότι υπάρχει μόνο ένας για να μπορέσουμε να καταλάβουμε τι σημαίνει ρατσισμός: «Πρέπει να ακούμε προσεκτικά τις ιστορίες που έχουν να μας πουν τα θύματά του». Ακόμη, ανέφερε ότι γνωρίζει πολύ καλά το δικό της προνόμιο ως λευκή και ξέρει ότι το σύστημα έχει μία προτίμηση προς το δικό της χρώμα.

angelina jolie κόρη

«Ένα σύστημα που προστατεύει εμένα άλλα όχι την κόρη μου» – Angelina Jolie

«Ένα σύστημα, το οποίο προστατεύει εμένα, αλλά όχι την κόρη μου, ή οποιοδήποτε άλλο παιδί, άντρα, γυναίκα λόγω του χρώματός του, είναι απαράδεκτο. Το τέλος της αστυνομικής βίας στη χώρα μας θα έπρεπε να είναι μόνο η αρχή της αλλαγής που πρέπει να συμβεί σε όλα τα επίπεδα, από το εκπαιδευτικό μέχρι το πολιτικό σύστημα», δήλωσε η Angelina Jolie με αφορμή της διαδηλώσεις στις Η.Π.Α. για την δολοφονία του Τζορτζ Φλόυντ.

Η διάσημη ηθοποιός επεσήμανε επίσης ότι «κάθε ανθρώπινη ζωή έχει αξία και ίση θέση στον αγώνα για ένα κοινό, ειρηνικό μέλλον». Οι ιδέες και οι αντιλήψεις των λευκών ανθρώπων «δεν θα εξαλείψουν το ρατσισμό, αλλά η προθυμία να ακούσουν τις σιωπηλές φωνές των θυμάτων, ίσως το καταφέρουν».

H Zahara Marley Jolie-Pitt

Η Τζολί υιοθέτησε τη Ζαχάρα Μάρλεϊ στην Αιθιοπία το 2005. Πρόκειται για το πρώτο της παιδί και πρώτο μέλος της πολυεθνικής της οικογένειας. Η υιοθεσία της Ζαχάρα έλαβε χώρα λίγο πριν γίνει γνωστή και η σχέση της με το Μπραντ Πιτ, ο οποίος με τη σειρά του υιοθέτησε και εκείνη και το άλλο της παιδί,  τον Μάντοξ, τον οποίο η Αντζελίνα είχε πάρει από ίδρυμα στην Καμπότζη όταν ήταν παντρεμένη με τον Μπίλι Μπομπ Θόρντον. Η Angelina Jolie προσπάθησε να κρατήσει και την οικογένεια της και τα παιδιά της μακρυά από τα φώτα της δημοσιότητας, τουλάχιστον μέχρι να ενηλικιωθούν.

Η βιολογική μητέρα της Ζαχάρα αρχικά είχε πει ότι η κόρη της είναι πολύ τυχερή, αλλά αργότερα ζήτησε το παιδί πίσω από την Angelina Jolie. Η υπόθεση έληξε με εξωδικαστικό συμβιβασμό. Το 2009 η Τζολί δήλωσε σε συνέντευξή της ότι η βιολογική μητέρα της Ζαχάρα έχει πεθάνει από AIDS.