Οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς βρίσκονται πίσω μας και η ζωή επιστρέφει στους συνηθισμένους της ρυθμούς. Παρ’ όλα αυτά, δεν χρειάζεται κάποιος να περιμένει τις γιορτές για να απολαμβάνει όμορφες στιγμές και ανέμελη διασκέδαση με φίλους. Οι όμορφες συζητήσεις και τα γέλια αποτελούν έναν τρόπο για να ολοκληρωθεί με τον καλύτερο τρόπο μία βραδιά με τους κοντινούς μας ανθρώπους. Ένας άλλος τρόπος, όμως, είναι τα επιτραπέζια παιχνίδια που μπορούν να συσφίξουν τις σχέσεις, να χαλαρώσουν τους συμμετέχοντες και να τους κάνουν να μη θέλουν να τελειώσει η μαγική βραδιά.

Τα επιτραπέζια παιχνίδια αποτελούν μία ασφαλή επιλογή για όσους θέλουν να διασκεδάσουν με τους φίλους τους και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι μερικά από αυτά βρίσκονται στην κορυφή της δημοτικότητας εδώ και δεκαετίες. Πάντοτε, φυσικά, κυκλοφορούν νέα επιτραπέζια που συγκινούν το κοινό, όπως το 5 Alive που συνδυάζει τα χαρακτηριστικά δύο άλλων σπουδαίων παιχνιδιών. Το πρώτο είναι το blackjack, πιθανότατα το πιο δημοφιλές παιχνίδι με κάρτες σε όλον τον κόσμο. Μπήκε στη ζωή των ανθρώπων περίπου τον 17ο αιώνα και διατήρησε τα σκήπτρα μέχρι σήμερα, όταν πέρασε στην ψηφιακή εποχή. Σήμερα μπορεί κανείς να το βρει σε online πλατφόρμες όπως αυτή της PokerStars Casino και να διασκεδάσει οποιαδήποτε στιγμή το επιθυμεί, από οποιοδήποτε σημείο θέλει.

Το δεύτερο είναι το Uno, ένα από τα πιο αγαπημένα επιτραπέζια παιχνίδια που δημιουργήθηκε το 1985 και υπολογίζεται ότι βρίσκεται στα περισσότερα σπίτια εκείνων που αγαπούν αυτού του είδους τη διασκέδαση. Έχει πολλές παραλλαγές, για κάθε ηλικία και με διαφορετική θεματολογία, ακριβώς επειδή είναι τόσο αγαπητό και θέλει να ανανεώνεται. Το 5 Alive παίζεται με 7 κάρτες ανά παίχτη, όπως το Uno, που πρέπει να συμπληρώσουν στο άθροισμά τους τον αριθμό 21, όπως το blackjack. Το παιχνίδι είναι ισορροπημένο όταν συμμετέχουν τρεις παίκτες, με δύο μπορεί να γίνει αρκετά βαρετό και με πέντε πολύ αργό. Φυσικά, το 5 Alive είναι νέο παιχνίδι, γι’ αυτό μπορεί κανείς να εμπιστευθεί τα παλιά, κλασικά επιτραπέζια που όλοι απολαμβάνουν για δεκαετίες.

Το «Monopoly» είναι σταθερά ένα από τα πιο αγαπημένα και δημοφιλέστερα ομαδικά επιτραπέζια, που πιθανότατα έχει μία θέση στις αναμνήσεις όλων μας. Ατελείωτες ώρες αγοραπωλησιών παγκοσμίως πάνω από το διάσημο ταμπλό, έχουν βάλει το Monopoly στα κορυφαία επιτραπέζια. Το ρεκόρ ωρών συνεχόμενου παιχνιδιού ξεπερνάει τις 1.500 ώρες, ενώ εάν αναρωτιέστε το συνολικό ποσό που θα πετύχετε σε μία κλασική έκδοση του παιχνιδιού, είναι 15.140$.

Πόσες διασκεδαστικές στιγμές με την οικογένεια μας και τους φίλους μας μπορούμε να σκεφτούμε που περιλαμβάνουν το «Scrabble»! Το επιτραπέζιο παιχνίδι λέξεων έχει στόχο τη συγκέντρωση πόντων, καθώς οι παίκτες σχηματίζουν λέξεις με διάφορα γράμματα που τραβάνε τυχαία από το πουγκί. Οι αξίες των λέξεων καθορίζονται από τον αριθμό των γραμμάτων και τις θέσεις που τοποθετούνται. Συνδυάζετε γράμματα, δημιουργείτε λέξεις, κερδίζετε τις λέξεις των υπόλοιπων παικτών και στέφεστε νικητές.

Ένας φόνος και αρκετοί ύποπτοι… Το διαχρονικά αγαπημένο παιχνίδι «Cluedo» μπορεί να ξεκίνησε από την Αγγλία, αλλά το μυστήριο του δεν άργησε να φτάσει σε κάθε σημείο του πλανήτη. Έχουν κυκλοφορήσει αρκετές εκδοχές του Cluedo, με αναβαθμισμένα υλικά για το παιχνίδι, τους πίνακες και τις κάρτες. Σε όλα βέβαια, το παιχνίδι επικεντρώνεται σε έναν και μοναδικό στόχο: Ποιος είναι ο ένοχος;

Ένα ακόμα διαδεδομένο ομαδικό παιχνίδι είναι το «Risk». Ιδανικό για τους λάτρεις της στρατηγικής, το Risk καλεί τον παίκτη να στήσει τον στρατό του και να εξασφαλίσει την παγκόσμια κυριαρχία και τη νίκη, μέσα από τη στρατηγική, τις μάχες και τις συνωμοσίες.

Τέλος, το σκάκι, μπορεί να χρειάζεται τη συμμετοχή μόνο δύο ατόμων, έχει όμως σίγουρα συντροφεύσει πολλές ζεστές στιγμές, οικογενειακές και μη. Το σκάκι είναι από τα πιο παλιά και διάσημα παιχνίδια παγκοσμίως, αποτελώντας πραγματική πρόκληση για τους παίκτες που έχουν αδυναμία στη στρατηγική. Εδώ, μιλάμε πλέον για ένα από τα παιχνίδια που βασίζονται στην ευφυΐα και στην τέχνη της στρατηγικής και το οποίο συνήθως θα καταφέρετε να το κατακτήσετε μέσα από την εμπειρία και τη γνώση που θα σας προσφέρει κάποιος άλλος έμπειρος παίκτης. Σήμερα, μπορείτε να το βρείτε και στο διαδίκτυο, απολαμβάνοντας το διαχρονικό παιχνίδι με αντίπαλο τον υπολογιστή ή παίκτες από όλον τον κόσμο.