Αν ένας άνθρωπος πει πως δεν αγχώνεται τη σύγχρονη εποχή θα τον κοιτάξετε καλύτερα μήπως και διαπιστώσετε κοινά χαρακτηριστικά εμφάνισης με τον ηγέτη των Βουδιστών, Δαλάι Λάμα. Η αλήθεια είναι πως κατά περιόδους, οι περισσότεροι βιώνουμε έντονο στρες ή γενικά επηρεαζόμαστε από την πίεση της καθημερινότητας.

Σε αυτές τις καταστάσεις είναι πολύ σημαντικό να έχουμε κάποια “σκονάκια“, κάποιους εύκολους και γρήγορους τρόπους που θα μας βοηθήσουν να πετύχουμε την ηρεμία, τη γαλήνη και την καθαρότητα σκέψης που χαρίζει ο διαλογισμός.

Ανακαλύψτε λοιπόν, τους τρεις εύκολους τρόπους του διαλογισμού:

Επικεντρωθείτε σε έναν ήχο

Στο διαλογισμό είναι πολύ σημαντική η συγκέντρωση στο ρυθμό της αναπνοής. Ωστόσο, αν επικρατεί έντονη φασαρία και βαβούρα είναι δύσκολο να εκτελέσετε αυτή τη διαδικασία. Αυτό όμως που μπορείτε να κάνετε είναι να κλείσετε τα μάτια σας, να αφουγκραστείτε τους ήχους γύρω σας και να επικεντρωθείτε σε έναν ήχο και συνεχίστε να τον ακούτε για λίγη ώρα. Με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο θα επανακτήσετε τη συγκέντρωση σας -ειδικά όταν υπάρχουν πολλές επείγουσες εκκρεμότητες- αλλά και θα μπορέσετε να επικεντρωθείτε στο “εδώ και τώρα” βάζοντας ένα φρένο στις σκέψεις που τρέχουν στο μέλλον και σας αγχώνουν.

Εφαρμόστε τη συνειδητή κατανάλωση φαγητού

Συχνά οι άνθρωποι δεν τρώνε επειδή πεινούν, αλλά επειδή θέλουν να γεμίσουν ένα κενό (συναισθηματικό) ή επειδή νιώθουν νευρικότητα και θέλουν να την αποβάλλουν. Το φαγητό όντως έχει μια “παρηγορητική” ιδιότητα αλλά δεν χρειάζεται να συνδέεται με φαινόμενα υπερφαγίας. Αντίθετα μπορείτε να δοκιμάσετε να τρώτε πιο συνειδητά. Συγκεκριμένα, μόλις φτάσει το πιάτο μπροστά σας, παρατηρήστε το ή πλησιάστε για να απολαύσετε τις μυρωδιές του. Στη συνέχεια μασήστε αργά, αφήστε τους αισθητήρες της γεύσης να καταλάβουν τι επεξεργάζονται. Η συνειδητή κατανάλωση τροφής είναι ένας τρόπος διαλογισμού ενώ παράλληλα συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία της πέψης και στη λιγότερη κατανάλωση τροφής (καλά νέα και για τη ζυγαριά δηλαδή).

Κάντε μια βόλτα

Τίποτα δεν μπορεί να σας βοηθήσει περισσότερο από μια μία έξοδο από την αγχωτική διαδικασία έστω και για 5 λεπτά. Πάρτε λίγες έξτρα δόσεις οξυγόνου, βάλτε το σώμα σε κίνηση και γενικά, δείτε λίγο συμβολικά την όλη διαδικασία: σαν κάθε σας βήμα να σας οδηγεί προς τη λύση του προβλήματος.