Ο εγκλεισμός και η συνεχής ροή δυσάρεστων ειδήσεων έχει μεγάλες επιπτώσεις στην ψυχική μας υγεία. Συγκεντρώσαμε τους καλύτερους τρόπους για να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου και να έχεις καλή ψυχολογία τις δύσκολες αυτές μέρες που διανύουμε. Επίσης, εάν έχεις ανάγκη να μιλήσεις με κάποιον ειδικό, ψυχολόγο ή σύμβουλο ψυχικής υγείας δωρεάν, μάθε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Αλληλοστηρίξου με τους δικούς σου ανθρώπους

Είδαμε ένα αστείο τις προάλλες που έγραφε «Πέρασα όλη την ημέρα με τους γονείς μου σήμερα. Καλοί άνθρωποι μου φάνηκαν». Παραδόξως, ίσως όλη αυτή η κατάσταση είναι μία καλή ευκαιρία να γνωρίσεις καλύτερα τους δικούς σου. Έχεις αρκετό χρόνο που πριν δεν υπήρχε και πρέπει να τον εκμεταλλευτείς για να δημιουργήσεις αναμνήσεις μαζί τους. Ακόμη και εάν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να παίξεις σκάκι με τον παππού σου ή να μιλήσεις με την μαμά σου για τους προβληματισμούς σου.

Μην κάνεις αγορές ενώ βρίσκεσαι σε πανικό

Μην πας στο σουπερμάρκετ και πάρεις όλα τα αντισηπτικά και κονσέρβες για 6 μήνες. Προσπάθησε να κάνεις λογικές και έξυπνες αγορές και κυρίως, μην ενισχύσεις το ήδη άσχημο κλίμα που επικρατεί στα καταστήματα. Επίσης, όσο χαζεύεις στα e-shop των αγαπημένων σου brands πρόσεχε μην κάνεις αγορές από …βαρεμάρα. Πάρε μόνο όσα χρειάζεσαι ή όσα ξέρεις ότι θα χρησιμοποιήσεις. Ειδικά τώρα, χρειάζεσαι αποταμιεύσεις στην άκρη για παν ενδεχόμενο.

ψυχική υγεία

Στήριξε τις τοπικές επιχειρήσεις και όσους έχουν πληγεί από την κατάσταση

Πολύ πιθανόν ο μανάβης της γειτονιάς σου να έχει οικονομικά προβλήματα λόγω της κατάστασης. Απέφυγε για λίγες μέρες το μεγάλο σουπερμάρκετ και προσπάθησε να στηρίξεις τις μικρές τοπικές επιχειρήσεις. Επίσης, εάν ξέρεις ότι κάποιος γνωστός σου ή μη έχει κάποια ανάγκη, ακόμη και οικονομική, προσπάθησε να συνδράμεις. Εάν έχεις ηλικιωμένους στην γειτονιά σου που φοβούνται να κάνουν τα ψώνια τους για να μην κολλήσουν, να προσφερθείς εσύ να το κάνεις. Το να προσφέρεις όχι μόνο είναι καλό για τους άλλους αλλά θα βελτιώσει άμεσα την ψυχική σου υγεία, από το να μιζεριάζεις στον καναπέ σου.

Υιοθέτησε ένα κατοικίδιο 

«Τώρα; Να υιοθετήσω κατοικίδιο;» Ναι! Εκτός από το ότι …θα έχεις δικαιολογία για να βγαίνεις έξω πιο συχνά (αστειευόμαστε) θα έχεις και έναν πολύτιμο νέο φίλο. Δεν θα νιώσεις ποτέ ξανά μόνη σου και θα παίζετε και θα περνάτε υπέροχα. Επίσης, θα κάνεις μία καλή πράξη με το να σώσεις ένα ζωάκι που αυτήν την στιγμή χρειάζεται βοήθεια. Προσοχή, μην αγοράσεις κατοικίδιο, υιοθέτησε. Μην ενισχύεις το εμπόριο ζώων ενώ πολλά αδέσποτα υποσιτίζονται. Δεν φαντάζεσαι πόσο καλό θα κάνει στην ψυχική σου υγεία.

Επικοινώνησε με φίλους και συγγενείς που έχετε καιρό να μιλήσετε

Τι κάνει εκείνη η φίλη σου που χαθήκατε; Τι κάνει εκείνη η θεία σου που πέθανε πρόπερσυ ο άντρας της; Τι κάνει ο παλιός σου συμμαθητής που είχατε πάει σε εκείνη την συναυλία μαζί; Μπορεί να είναι πολύ μόνοι τους και να τους φτιάξεις πραγματικά την διάθεση που θα μιλήσετε. Όχι μόνο η δική τους αλλά και η δική σου διάθεση θα φτιάξουν. Συν ότι θα ξεχαστείς ότι από το άγχος και το στρες σου και ποτέ δεν ξέρεις, ίσως έρθετε και πιο κοντά! Μην ξεχνάς ότι δεν είναι ποτέ αργά να αναθερμάνεις τις σχέσεις σου με κάποιους ανθρώπους.

Μην δεις ειδήσεις

Ακούμε πάρα πολλές δυσάρεστες ειδήσεις κάθε μέρα. Δεν έχει σημασία πόσα κρούσματα από κορωνοϊό έχουμε κάθε μέρα. Σταμάτα να τσεκάρεις συνέχεια, δεν θα σου κάνει καμία αλλαγή. Εάν υπάρχει κάποιο συνταρακτικό νέο, π.χ. νέα περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας, θα ακουστούν τόσο πολύ που θα τα μάθεις αναπόφευκτα. Μην κάνεις χειρότερη την κατάσταση σου. Μπορεί τα τόσα δυσάρεστα νέα που διαβάζεις κάθε μέρα να προκαλούν τα άσχημα σου όνειρα, γεμάτα άγχος.

Χόρεψε!

Ο χορός είναι πραγματικά ένα φάρμακο για την ψυχή. Βάλε τα αγαπημένα σου ανεβαστικά τραγούδια (βρες μερικά ανεβαστικά τραγούδια στην λίστα που φτιάξαμε εδώ) και χορέψε με την ψυχή σου. Αφού είσαι σε …απομόνωση, δεν θα ντραπείς μην σε δει κάποιος. Απόλαυσε αυτόν τον χρόνο που έχεις λόγω της πρωτοφανούς κατάστασης που βιώνουμε. Είναι από τις λίγες σου ευκαιρίες να έχεις λίγο ποιοτικό χρόνο μόνη σου με τον εαυτό σου.

ψυχική υγεία