Ήδη τα τελευταία χρόνια το sexting, το cybersex και οι nude φωτογραφίες έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Η έλευση της τεχνολογίας και ολοένα και περισσότερων μέσων, έχουν κάνει πιο εύκολο το ερωτικό παιχνίδι… από απόσταση. Φέτος με την καραντίνα, το sexting έγινε πλέον ο καλύτερος και ασφαλέστερος τρόπος να έχουμε μία υποτυπώδη σεξουαλική επαφή, ακόμη και εάν είναι ψηφιακή.

Έχουμε μιλήσει εκτενώς για το φαινόμενο του Revenge Porn και πόσο επιζήμιο θα είναι για τα νέα κορίτσια (και αγόρια). Γι’αυτό, και σας έχουμε δώσει συμβουλές για το ποιες είναι οι επιλογές σας όταν σας ζητάει κάποιος nudes. Τώρα, ήρθε η ώρα να συζητήσουμε πως μπορείτε να στέλνετε nude φωτογραφίες σας με μεγαλύτερη, ακόμη, ασφάλεια, προστατεύοντας τις ηλεκτρονικές σας συσκευές. 

Κάνοντας sexting και ανταλλάσσοντας nude φωτογραφίες με την μέγιστη ασφάλεια από «διαρροές»

iPhone/iOS:

Μετά το σκάνδαλο που έλαβε χώρα πριν 6 χρόνια, οπότε και δεκάδες celebrities είδαν nude φωτογραφίες τους να έχουν διαρρεύσει από τα iCloud τους, η Apple δεσμεύτηκε και ενίσχυσε σημαντικά τα τείχη προστασίας της. Εάν έχετε iPhone είστε ως επί των πλείστων ασφαλείς ενάντια σε επίδοξους χάκερ. Ένας απλός χάκερ δεν θα μπορέσει να έχει πρόσβαση στα αρχεία σας.

Ωστόσο, επειδή τίποτα δεν είναι αδύνατον καλό είναι να έχετε υπόψιν σας το να αναβαθμίζετε όσο συχνότερα μπορείτε την συσκευή σας με το πιο πρόσφατο λογισμικό. Σε κάθε αναβάθμιση προστίθενται περισσότερα και καλύτερα συστήματα ασφαλείας στο software, έτσι ώστε να έχετε την μέγιστη ασφάλεια ανά πάσα στιγμή. Εάν μένετε σε παλαιότερα λογισμικά, ένας χάκερ μπορεί να δει ποια κενά υπήρχαν (τα οποία διορθώνονται στις νεότερες εκδόσεις) και να εκμεταλλευτεί την πληροφορία αυτή ώστε να εισβάλλει στο σύστημά σας.

Αυτή η συμβουλή φυσικά ισχύει και για τους χρήστες Android.

Έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων (Two-Factor Authentication)

Τα περισσότερα από τα social media προφίλ μας, μας δίνουν σήμερα την δυνατότητα να θωρακίσουμε ακόμη περισσότερο τους λογαριασμούς μας. Πώς; Με τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων. «Τικάροντας» στις ρυθμίσεις ασφαλείας την συγκεκριμένη επιλογή, όταν κάποιος πάει να εισβάλλει στον λογαριασμό σας ακόμη και εάν γνωρίζει τον κωδικό σας, θα πρέπει να περάσει άλλο ένα βήμα όπως το να εισάγει έναν κωδικό που ήρθε στο προσωπικό σας αριθμό τηλεφώνου ή e-mail.

Κωδικοί – Passwords

Καλό θα είναι γενικά να έχετε κωδικούς σε όλα σας τα προφίλ και συσκευές. Καλύτερα να χρησιμοποιείτε βιομετρικά στοιχεία για να ενισχύσετε την ασφάλεια των συσκευών σας, όπως δαχτυλικά αποτυπώματα. Πολύ σημαντικό είναι να μην έχετε τον ίδιο κωδικό ή παρόμοιους κωδικούς παντού. Επίσης, αν είναι εύκολο, να αλλάζετε περιστασιακά τους κωδικούς σας και να πατάτε αποσύνδεση από όλες τις συσκευές. Ποτέ δεν ξέρετε ποιος έχει ταυτόχρονη πρόσβαση στα προφίλ σας και για πόσο καιρό. Εάν δυσκολεύεστε να βρίσκετε νέους κωδικούς, υπάρχουν πλατφόρμες στο web που σας βοηθούν να φτιάξετε τυχαίους και πολύ δυνατούς κωδικούς. Μην βάζετε πολύ εύκολους κωδικούς, ειδικά εκείνους που σχετίζονται με την ημερομηνία γέννησής σας, το όνομά σας και τα κατοικίδια σας κ.ο.κ.

Αποκρυπτογραφημένα μηνύματα

Το πολύ θετικό είναι ότι από το 2018 μεγάλες εφαρμογές όπως το WhatsApp, το Viber και το Snapchat έχουν αναβάθμιση την πολιτική απορρήτου τους και έτσι πλέον υπάρχει αποκρυπτογράφηση στα μηνύματά σας. Έτσι, ούτε η ίδια η εφαρμογή δεν έχει δικαίωμα θεωρητικά να «διαβάσει» τα μηνύματα σας και να δει το περιεχόμενο που ανταλλάσσετε με τις επαφές σας. Ωστόσο, αυτό δεν σταματάει κάποιον από το να διαβάσει κανονικά τις συνομιλίες σας εάν έχει πρόσβαση στο κινητό σας ή στον λογαριασμό σας.

Ζήτημα εμπιστοσύνης

Από την στιγμή που έχετε κοινοποιήσει κάποια φωτογραφία σας, τότε δεν υπάρχει γυρισμός. Δεν έχετε πλέον έλεγχο του τι θα συμβεί με αυτήν την φωτογραφία. Μπορεί ο καθένας να κάνει ένα screenshot ή να βγάλει κανονική φωτογραφία το κινητό του. Μπορεί επίσης να την χρησιμοποιήσει με κάθε τρόπο χωρίς να μπορείτε να επέμβετε. Εκτός εάν είναι τόσο αργά και έρθει η στιγμή να παρέμβει η… Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Διαγραφή των δεδομένων μιας φωτογραφίας

Εάν χρησιμοποιείτε Android, τότε η κάθε φωτογραφία που βγάζετε έχει κάποια δεδομένα ώστε να μπορούν μετέπειτα οι social media εφαρμογές να βρίσκουν την τοποθεσία της αυτόματα. Έχετε προσέξει ότι όταν πάτε να ανεβάσετε μία φωτογραφία στο Instagram πολλές φορές σας προτείνει από μόνο του να ταγκάρετε την τοποθεσία στην οποία είστε; Αυτό συμβαίνει γιατί η εφαρμογή διαβάζει τα δεδομένα της φωτογραφίας.

Για να προστατεύσετε την τοποθεσία σας, ειδικά στην περίπτωση που σε μία nude φωτογραφία σας βρίσκεστε στο σπίτι σας, πρέπει να απενεργοποιήσετε την αποθήκευση της τοποθεσίας! Ειδάλλως, ακόμη και το να κάνετε περικοπή του κεφαλιού σας σε μία τέτοια φωτογραφία δεν θα σας βοηθήσει εάν στα δεδομένα υπάρχει η διεύθυνση του σπιτιού σας. Ακόμη και εάν διαγράψετε μία φωτογραφία από την συσκευή ενός άλλου ατόμου, υπάρχει στα cache και μπορεί εύκολα να ανακτηθεί.

Εάν χρησιμοποιείτε PC, τότε μπορείτε χειροκίνητα να πάτε στα Properties και να διαγράψετε τα δεδομένα της κάθε φωτογραφίας.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.