Το τελευταίο διάστημα όλοι παρακολουθούμε την ανθρώπινη τραγωδία που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ουκρανία. Οι συγκρούσεις συνεχίζονται με την ίδια ένταση, άνθρωποι παίρνουν το δρόμο της προσφυγιάς και σε διπλωματικό επίπεδο δε φαίνεται να βρίσκεται προς το παρόν καμία ουσιαστική λύση. Οι ρωσικές επιθέσεις καθημερινά σκορπίζουν τρόμο, ξεσηκώνοντας τη διεθνή κατακραυγή. Αυτός είναι ο λόγος που ακόμα και ο μουσικός διαγωνισμός της Eurovision δε μπορεί να μην επηρεαστεί από τα γεγονότα.

Σε μερικούς μήνες, συγκεκριμένα το Μάιο, θα λάβει χώρα στο Τορίνο της Ιταλίας ο πιο γνωστός μουσικός διαγωνισμός της Ευρώπης. Όπως δείχνουν τα προγνωστικά, μεγάλο φαβορί για φέτος είναι η Ουκρανία, η οποία, παρά τις πολεμικές συγκρούσεις, θα εκπροσωπηθεί κανονικά από το συγκρότημα Kalush Orchestra. Δεν ξέρουμε αν η συμμετοχή της χώρας έχει πράγματι το καλύτερο τραγούδι, η ιστορία που εξελίσσεται παράλληλα όμως σίγουρα συγκινεί.

Φαβορί η ουκρανική συμμετοχή

Από τη δυτική Ουκρανία, ο τραγουδιστής του συγκροτήματος Όλεχ Πσιουκ ηγείται μιας 20μελούς ομάδας εθελοντών, που διανέμει φάρμακα και βοηθάει τους ανθρώπους να γλυτώσουν από τον πόλεμο. Ένα από τα μέλη του συγκροτήματός του υπηρετεί στις μονάδες άμυνας στο πεδίο. Ο ιστότοπος στοιχημάτων Oddschecker ανέδειξε το συγκρότημα ως φαβορί για να κερδίσει τον φετινό διαγωνισμό, όμως ο Πσιουκ δεν είναι έτοιμος να γιορτάσει για αυτό.

«Δεν μπορώ να το χαρώ, καθώς ανησυχώ για τους αγαπημένους μου. Ο πόλεμος με χώρισε από τη σύντροφό μου. Εκείνη βρίσκεται 300 χιλιόμετρα μακριά από εμένα. Δεν μπορούμε να συναντηθούμε, διότι είναι πολύ επικίνδυνο», είπε ο ίδιος στο Reuters.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη КАЛУШ (@kalush.official)

«Εκείνη βρίσκεται σε ένα καταφύγιο, ενώ εγώ είμαι εδώ και οι σειρήνες ηχούν συνεχώς».

Όπως εξήγησε, η σύντροφός του φτιάχνει βόμβες Μολότοφ στο πλαίσιο των αμυντικών προσπαθειών.

Τα μέλη του συγκροτήματος κάνουν χωριστά πρόβες, όμως σχεδιάζουν να συναντηθούν σύντομα στο Λβιβ για να παίξουν το τραγούδι τους, το “Stefania”, το οποίο, σύμφωνα με τον Πσιουκ, έχει γίνει ένας ύμνος για τους Ουκρανούς κατά τη διάρκεια του πολέμου.

«Ανεξαρτήτως υπό ποιες συνθήκες θα πάμε στην Eurovision, θα προσπαθήσω να φανώ χρήσιμος για την Ουκρανία. Ακόμα κι αν ο πόλεμος τελειώσει στο εγγύς μέλλον, δεν θα είναι εύκολο σε καμία περίπτωση, διότι θα χρειαστούμε πολύ χρόνο για την ανοικοδόμηση. Η χώρα έχει μετατραπεί σε συντρίμμια», τόνισε.

Ο τελικός της Eurovision θα πραγματοποιηθεί στις 14 Μαΐου.

Διαβάστε επίσης: Οι αντιδράσεις των οίκων μόδας στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία | Thats Life. Life as it is!