Επιτέλους εν μέσω καύσωνα και καλοκαιρινής ραστώνης μαθαίνουμε πως οι ορμόνες είναι που οδηγούν τον άπιστο στην απιστία και εμάς στο κέρατο που φιλοξενούμε στο κεφάλι μας- και τούμπαλιν!

Οι επιστήμονες κάνουν λόγο για τα επίπεδα των ορμονών που επηρεάζουν- μάλλον- τη διάθεσή μας για ατασθαλίες ντροπής αλλά και για την τάση μας να εξαπατούμε γενικώς και αορίστως.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο «Journal of Experimental Psychology» θεώρησε αρεστό να «ψάξει» και να αποδείξει πως το να κυλιόμαστε σε ξένα κρεβάτια, αυτοκίνητα, δωμάτια και κακοφωτισμένα δρομάκια έχει να κάνει με το ότι προσπαθούμε να αποφύγουμε το στρες.

Λένε ότι η πράξη συνδέεται άμεσα με την αυξημένη παραγωγή της τεστοστερόνης, η οποία ρυθμίζει τις επιδράσεις της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες. Οι άνθρωποι που έχουν αυξημένες τις δύο ορμόνες, εξαπατούν για την πλάκα τους και επιδίδονται σε αταξίες και «βρώμια» παχινίδια.

Η έρευνα επικεντρώθηκε και βασίστηκε σε κάτι απλό.

Δόθηκαν- στους συμμετέχοντες- τεστ μαθηματικών και η υπόσχεση της χρηματικής αμοιβής (έπαθλο).

Όσο μεγαλύτερη η επιτυχία τόσο μεγαλύτερη και η αμοιβή (ρέει το χρήμα). Πριν ξεκινήσει το πείραμα είχαν πάρει δείγμα από το σάλιο των συμμετεχόντων προκειμένου να υπολογιστούν τα επίπεδα της τεστοστερόνης τους.

Και τι έγινε;

Στο τελικό αποτέλεσμα αποδείχθηκε πως τα αυξημένα επίπεδα της τεστοστερόνης κάνουν τον άνθρωπο πιο γενναίο με μειωμένο τον φόβο της τιμωρίας ενώ η διάθεση για επιβράβευση χτυπάει κόκκινο.

Την ίδια στιγμή τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης συνδέονται με την χρόνια αίσθηση στρες.

Που καταλήγουμε;

Η τεστοστερόνη γεμίζει το «υποκείμενο» με θάρρος, θράσος προκειμένου να πάρει το ρίσκο για να κερδίσει ενώ η κορτιζόλη του δίνει το λόγο, την αφορμή και την αιτία για να το πράξει!

Εύγε στους επιστήμονες!