Σε ημέρες που ζητάμε θαλπωρή, σπιτική φροντίδα και νοστιμιά, ένα πιάτο με μοσχαράκι μαγειρεμένο αργά και τρυφερά, συνοδευμένο από βελούδινο πουρέ πατάτας και μια αρωματική σάλτσα κρασιού, είναι ό,τι πιο παρηγορητικό μπορούμε να βάλουμε στο τραπέζι μας. Αυτό το κλασικό πιάτο δεν είναι μόνο χορταστικό, αλλά και κομψό. Είτε για οικογενειακό τραπέζι, είτε για ένα ήσυχο βραδινό γεύμα με αγαπημένα πρόσωπα, το μοσχαράκι με πουρέ είναι πάντα μια σταθερή αξία.

Υλικά (για 4 άτομα)

Για το μοσχαράκι:

800 γρ. μοσχάρι (ιδανικά σπάλα ή ποντίκι), κομμένο σε μερίδες

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο

1 ποτήρι κόκκινο κρασί

1 καρότο κομμένο σε ροδέλες

1 φύλλο δάφνης

2–3 κόκκοι μπαχάρι

Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

4 κ.σ. ελαιόλαδο

Για τον πουρέ:

5 μεγάλες πατάτες

1/2 φλιτζάνι φρέσκο γάλα (ζεστό)

2 κ.σ. βούτυρο

Αλάτι – πιπέρι

Προαιρετικά: μια πρέζα μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση

Για το μοσχαράκι:

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεστάνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το μοσχάρι μέχρι να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές. Προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο και το καρότο. Συνεχίστε το σοτάρισμα μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Σβήστε με το κόκκινο κρασί και αφήστε 2–3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέστε τη δάφνη, το μπαχάρι, αλάτι και πιπέρι. Ρίξτε ζεστό νερό μέχρι να καλύψει το κρέας. Χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε το φαγητό να σιγοβράσει για 1,5–2 ώρες, μέχρι το μοσχαράκι να μαλακώσει καλά και η σάλτσα να δέσει όμορφα.

Για τον πουρέ:

Καθαρίστε και κόψτε τις πατάτες σε κομμάτια. Βράστε τις σε αλατισμένο νερό για περίπου 20–25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Στραγγίστε τις πατάτες και λιώστε τις με ένα πιρούνι ή εργαλείο πουρέ. Προσθέστε το βούτυρο και σταδιακά το ζεστό γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πετύχετε έναν λείο, βελούδινο πουρέ. Αλατοπιπερώστε και, αν θέλετε, προσθέστε μια πρέζα μοσχοκάρυδο για επιπλέον άρωμα.

Το μοσχαράκι με πουρέ πατάτας και σάλτσα κρασιού είναι ένα πιάτο που ενώνει παράδοση με απλότητα και βαθιά νοστιμιά. Είναι ιδανικό για όσους αγαπούν το καλό, σπιτικό φαγητό με χαρακτήρα και φροντίδα. Σερβίρετέ το με μια φρέσκια πράσινη σαλάτα και ένα ποτήρι κόκκινο κρασί, και απολαύστε ένα γεύμα που θα μείνει αξέχαστο.

Καλή απόλαυση!

Leave a Reply

Your email address will not be published.