Είναι μύθος ότι το τσουρέκι το φτιάχνουμε στο σπίτι μόνο το Πάσχα. Όταν το ψήνουμε μοσχομυρίζει το σπίτι μας και βέβαια με το που θα βγει από το φούρνο δε θέλει και πολύ να εξαφανιστεί! Πρώτα θα πρέπει να φτιάξετε το προζύμι. Θέλει καλό ζύμωμα στη μίξερ με τον ειδικό γάντζο και βέβαια ο κόπος και η προσπάθεια θα μας δικαιώσουν.

Υλικά για να φτιαχτεί το προζύμι:

50gr νωπή μαγιά
100gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 ml χλιαρό νερό
1 κ.της σούπας ζάχαρη

Υλικά για να φτιάξετε τα τσουρέκια

600gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200gr στραγγιστό γιαούρτι της επιλογής σας
3 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
180gr ζάχαρη άχνη
70gr φρέσκο βούτυρο
1 κ. του γλυκού ξύσμα λεμονιού (δε θα πρέπει να είναι κερωμένο)
1 κ. του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
½ κουταλάκι του γλυκού κακουλέ
2 κουταλάκια του γλυκού μαχλέπι
5 κομμάτια μαστίχης
αλάτι ( 1/4 του κουταλιού του γλυκού)

Για την επάλειψη της επιφάνειας του τσουρεκιού

2 κρόκους αυγών σε θερμοκρασία δωματίου
2 κ. της σούπας νερό

Για τη διακόσμηση της επιφανείας 

Αμύγδαλο φιλέ

Παρασκευή 

1.Θα χρειαστούμε ένα κατσαρολάκι ώστε να λιώσουμε το βούτυρο (το έχουμε αφήσει από βραδύς) να μαλακώσει εκτός ψυγείου.Όταν λιώσει καλό είναι να αφαιρέσουμε τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνειά του.

2. Σ’ ένα μπολ θα διαλύσουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη μέσα σε νερό ανακατεύοντας το μείγμα για να γίνει λείο. Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι και τα χτυπάμε στο μίξερ με τον ειδικό γάντζο ώστε να γίνει λείο το υλικό. Το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε να «ξεκουραστεί». Αμέσως μετά προθερμαίνουμε το φούρνο μας για 5′ στους 600C και αφού τον κλείσουμε τοποθετούμε το μπολ με τη ζύμη για να φουσκώσει.

3. Χτυπάμε αν έχουμε γουδί ή στο μούλτι τα αρωματικά , με μια κουταλιά τς σούπας από τη δοσολογία της ζάχαρης.

4. Στο μίξερ ρίχνουμε τα αυγά και τη ζάχαρη προσθέτοντας σταδιακά το γιαούρτι και το προζύμι. Τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν μια λεία επιφάνεια.

5. Με το γάντζο για ζύμη και το ίδιο μπολ θα δουλέψουμε το αλεύρι που το προσθέτουμε τμηματικά μαζί με το βούτυρο ώστε να γίνει λείο και αφράτο το υλικό μας. Μεταφέρουμε το υλικό σε ένα καλά λαδωμένο μπολ και αφού το σκεπάσουμε πάλι με την πετσέτα το αφήνουμε για μια ώρα.

6. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C.

7. Πλάθουμε τα τσουρέκια μας σε πλεξούδες αφού χωρίσουμε την ποσότητα στα τέσσερα. Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε πάνω σε χαρτί ψησίματος που έχουμε τοποθετήσει τα τσουρέκια μας. Ανακατεύουμε τους κρόκους των αυγών και το νερό και με ένα πινέλο σιλικόνης περνάμε την επιφάνειά τους.

8. Ψήνουμε τα τσουρέκια μας  για 30-35΄χωρίς να ανοίγουμε το φούρνο για να μην πέσουν.

9.Όταν παγώσουν τα σκεπάζουμε με μεμβράνη ώστε να είναι αφράτα και μαλακά.

 

About The Author