Ωραία τα σανδάλια, ωραία τα πέδιλα, ωραίες οι εσπαντρίγιες αλλά χωρίς τις flip-flops σαγιονάρες μας, καλοκαίρι δεν γίνεται! Τα «δίχαλα» που λέμε και στο χωριό. Παρά τον casual χαρακτήρα τους, καθώς τις φοράμε κυρίως στην παραλία, λατρεύουμε να τις φοράμε και στις βόλτες μας και η αλήθεια είναι πως μπορούν να αποτελέσουν μία πολύ stylish επιλογή. Σήμερα, θα μάθεις 5+1 πράγματα για τις σαγιονάρες σου που σίγουρα δεν ήξερες και έχουν πολύ ενδιαφέρον:

5+1 άγνωστα facts για τις flip-flops σαγιονάρες:

1. Πως και πότε πήραν το σημερινό τους όνομα;

Εάν και οι flip-flips σαγιονάρες, υπάρχουν κυριολεκτικά εδώ και χιλιάδες χρόνια, το σημερινό τους όνομα το πήραν μόλις την δεκαετία του 1960! Μάλιστα, προέκυψε από τον ήχο που κάνουν οι σαγιονάρες απο καουτσούκ όταν περπατάς: «φλιπ, φλοπ, φλιπ, φλοπ…». Ήχος που μας θυμίζει το καλοκαιράκι.

Flip-flops από την συλλογή mastermind JAPAN x Havaianas

2. Υπάρχει Παγκόσμια Ημέρα …Σαγιονάρας

Πρωτογιορτάστηκε το 2007 (ένας Θεός ξέρει γιατί) και έχει οριστεί ως η 3η Παρασκευή του μήνα Ιουνίου! Να πάμε ένα απογευματινό μπανάκι εκείνη την ημέρα, τότε, για να γιορτάσουμε την παγκόσμια ημέρα! Φυσικά, με τα αγαπημένα μας flip-flops.

3. Τις φορούσαν και οι πρόγονοι μας!

Τις σαγιονάρες φαίνεται ότι τις φορούσαν οι Αιγύπτιοι από το 4,000 π.Χ! Τα μεταγενέστερα χρόνια, έγιναν τάση και σε άλλους αρχαίους πολιτισμούς όπως στους Αρχαίους Έλληνες, Ρωμαίους, Κινέζους και Ιάπωνες. Αναλόγως την περιοχή οι flip-flops φτιάχνονταν και από άλλα υλικά π.χ. δέρμα, ξύλο κτλ.

 flip-flops

4. Κάποτε το σχήμα τους ήταν πολύ άβολο

Άλλη μία ελληνική προσφορά προς τον παγκόσμιο πολιτισμό είναι ότι αλλάξαν το σχήμα της σαγιονάρες. Πριν τους Αρχαίους Έλληνες οι σαγιονάρες είχαν διχάλα μεταξύ τους δεύτερου και του τρίτου δαχτύλου ώστε να είναι στην μέση του υποδήματος. Οι Αρχαίοι Έλληνες έκαναν την δική τους παραλλαγή, με το να είναι πλέον η διχάλα μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου ποδοδάχτυλου. Αφού ήταν τελικά πιο βολικό, εδραιώθηκε ανά τους αιώνες.

Παρακαλούμε.

5. Ο Πρόεδρος με τα flip-flops

Άλλη μία από τις πρωτιές που κατέχει ο πρώην Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπάρακ Ομπάμα. Είναι ο πρώτος και ο μόνος Πρόεδρος των Η.Π.Α που έχει φωτογραφηθεί φορώντας flip-flops!

 flip-flops

6. Το κλασικό ιαπωνικό στυλ είναι ξανά στην μόδα – και σε Streetwear

 flip-flops

Το brand Havaianas επιστρέφει στις ρίζες του με σκοπό να επαναπροσδιορίσει το κλασικό σχήμα των flip-flops και συνεργάζεται με το κορυφαίο brand mastermind JAPAN.

Έτσι, η Havaianas αλλάζει ό,τι ξέραμε μέχρι σήμερα για τις σαγιονάρες, επιστρέφοντας πίσω στο πρώτο σχέδιο που δημιούργησε: το Tradi Zori. Οι λάτρεις του brand, που έχουν συνηθίσει τις παραδοσιακές σαγιονάρες από καουτσούκ με στρογγυλεμένο σχήμα, θα εκπλαγούν με αυτή τη νέα πρόταση.

Εμπνευσμένο από τα συλλογή Tradicional και τα ιαπωνικά σανδάλια Zori, το brand ξεφεύγει από την παραλία και δημιουργεί το απόλυτο σανδάλι για την πόλη, με τετράγωνη βάση από καουτσούκ, υφασμάτινα λουράκια και ολοκαίνουργιο σχεδιασμό.

Για να γιορτάσει αυτή την ιδιαίτερη στιγμή, το brand ενώνει τις δυνάμεις του με το κορυφαίο ιαπωνικό brand, mastermind JAPAN, για μια άνευ προηγουμένου συνεργασία. Πρόκειται να κυκλοφορήσουν δύο διαφορετικά μοντέλα: το Top, με την κλασική σόλα των Havaianas, καθώς και το καινοτόμο μοντέλο Tradi Zori, που υπόσχεται να αλλάξει τα δεδομένα, συνδέοντας το παρελθόν, με το παρόν και το μέλλον.

Η παγκόσμια παρουσίαση της συνεργασίας mastermind JAPAN x Havaianas θα πραγματοποιηθεί στις 3 Ιουνίου στην Ιαπωνία και θα είναι διαθέσιμη από τις 17 Ιουνίου στην Ελλάδα.