Μόλις δύο ημέρες αρκούν για να βλάψει μια διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά το ανοσοποιητικό σύστημα του εντέρου μας, όπως αποκάλυψε νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Immunity. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα κορεσμένα λιπαρά (όπως αυτά στο βούτυρο και τα λιπαρά κρέατα) καταστέλλουν τα ΙLC3 κύτταρα, τα οποία παράγουν την προστατευτική ουσία IL-22 – θεμέλιο της εντερικής άμυνας.

Όταν αυτή η παραγωγή μειώνεται, εμφανίζεται η γνωστή, αλλά ανεπίσημη, “διαρροή του εντέρου” (leaky gut), όπου το έντερο επιτρέπει σε τοξίνες και βακτήρια να περάσουν στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτό οδηγεί σε φλεγμονές και επιδρά σε πολλά επίπεδα: από φούσκωμα και ομίχλη εγκεφάλου, μέχρι κατάθλιψη και προβλήματα γονιμότητας.

Αντίθετα, τα ακόρεστα λιπαρά, όπως αυτά στο ελαιόλαδο και το αβοκάντο, προστατεύουν τα κύτταρα του εντέρου, ενισχύοντας τη φυσική άμυνα και υποστηρίζοντας τη φυσιολογική λειτουργία του μικροβιώματος. Τα ποντίκια που κατανάλωναν ακόρεστα λιπαρά εμφάνισαν πολύ μικρότερη εντερική φλεγμονή ακόμη και σε συνθήκες οξείας κολίτιδας.

Τα καλά νέα; Η ζημιά είναι αναστρέψιμη! Η επιστροφή σε μια ισορροπημένη διατροφή αποκατέστησε τη λειτουργία του εντέρου σε μόλις επτά ημέρες. Αυτό δείχνει πόσο άμεσα μπορούμε να υποστηρίξουμε την υγεία του εντέρου μας – και κατά συνέπεια, ολόκληρου του οργανισμού μας – με σωστές διατροφικές επιλογές.

Συμπερασματικά, δεν είναι όλα τα λιπαρά εχθροί. Τα σωστά λιπαρά μπορούν να γίνουν σύμμαχοί μας στην καταπολέμηση της φλεγμονής και της τοξικότητας. Το έντερό σου, ο “δεύτερος εγκέφαλος”, σε ευχαριστεί κάθε φορά που διαλέγεις το ελαιόλαδο αντί για το βούτυρο!

Leave a Reply

Your email address will not be published.