Όλες μας έχουμε κάποια φίλη που βάζει καυτερή σάλτσα ακόμα και στο γιαούρτι. Κι ίσως έχουμε και μια άλλη που δακρύζει μόνο στη σκέψη του τσίλι. Πέρα όμως από τις προσωπικές μας προτιμήσεις και το πόσο αντέχει ο ουρανίσκος μας, υπάρχει ένα ερώτημα που αιωρείται: τα καυτερά φαγητά είναι τελικά υγιεινά ή όχι;

Για αρχή, ας πούμε τα βασικά. Η πικάντικη γεύση των καυτερών φαγητών οφείλεται κυρίως στην καψαϊκίνη, μια φυσική ένωση που βρίσκεται κυρίως στις καυτερές πιπεριές. Και η καψαϊκίνη δεν είναι απλώς υπεύθυνη για το “κάψιμο” στη γλώσσα σου – είναι και η ουσία πίσω από αρκετά θετικά για τον οργανισμό.

Θερμίδες και καύσεις: μια πικάντικη βοήθεια

Σύμφωνα με έρευνες, η καψαϊκίνη μπορεί να αυξήσει προσωρινά τον μεταβολισμό. Δηλαδή, βοηθάει το σώμα να κάψει περισσότερες θερμίδες. Επίσης, συμβάλλει στη μείωση της όρεξης – δεν είναι τυχαίο που πολλοί τη βάζουν στις δίαιτές τους. Μην περιμένεις, βέβαια, να χάσεις πέντε κιλά μόνο με ταμπάσκο, αλλά είναι ένα μικρό boost.

Καρδιά, πίεση και καυτερά

Οι ειδικοί έχουν παρατηρήσει ότι η συστηματική κατανάλωση καυτερών φαγητών ίσως συνδέεται με καλύτερη καρδιοαγγειακή υγεία. Η καψαϊκίνη μπορεί να βοηθάει στη μείωση της “κακής” χοληστερίνης, ενώ φαίνεται να έχει και αντιφλεγμονώδη δράση. Έχει επίσης βρεθεί ότι μειώνει την πίεση σε άτομα που υποφέρουν από υπέρταση.

Προσοχή όμως: δεν είναι για όλους

Αν έχεις ευαίσθητο στομάχι, γαστρίτιδα ή κάποιο θέμα με το έντερο, τα καυτερά μπορεί να σου φέρουν προβλήματα αντί για οφέλη. Καούρες, φούσκωμα, ακόμη και στομαχόπονους είναι στο μενού αν το παρακάνεις. Επίσης, για κάποιους ανθρώπους, τα καυτερά μπορεί να ερεθίσουν το έντερο και να επιδεινώσουν καταστάσεις όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Το… κάψιμο κάνει καλό στο ανοσοποιητικό;

Κι όμως, ναι. Η καψαϊκίνη έχει και αντιμικροβιακές ιδιότητες, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό να καταπολεμήσει βακτήρια. Επίσης, λέγεται πως συμβάλλει στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και ίσως ακόμη και στην ανακούφιση του πόνου.

Με λίγα λόγια, αν είσαι από αυτές που αγαπούν τα πικάντικα και το στομάχι σου δεν διαμαρτύρεται, τότε μπορείς άφοβα να συνεχίσεις να τα απολαμβάνεις. Είναι μια μικρή, φυσική “σπιρτάδα” που μπορεί να ωφελήσει το σώμα σου σε διάφορα επίπεδα. Αν όμως έχεις ευαισθησίες ή κάποια πάθηση του πεπτικού, καλό είναι να συμβουλευτείς γιατρό και να μην το ρισκάρεις.

Γιατί τελικά, όπως με όλα στη ζωή, έτσι και με τα καυτερά: το μυστικό είναι η ισορροπία. Άλλωστε, δεν χρειάζεται να καίγεσαι για να νιώσεις ζωντανή… ένα μικρό “τσιμπηματάκι” φτάνει!

Leave a Reply

Your email address will not be published.