Είναι ένα πραγματικά “μαγικό” χάπι, το οποίο όμως εμπεριέχει κινδύνους και δε μπορεί να χρησιμοποιείται σε καμία περίπτωση σαν τακτική μέθοδος αντισύλληψης, καθώς διαταράσσει τη λειτουργία του γυναικείου οργανισμού.

Συλλέξαμε τις πληροφορίες από το www.vtsironis.gr του Δρ. Βασίλειου Τσιρώνη, χειρούργου, γυναικολόγου και μαιευτήρα και αν. διευθυντή της γυναικολογικής κλινικής του Ερρίκος Ντυνάν.

Περιέχει προγεσταγόνο, λαμβάνεται από το στόμα και προορίζεται για περιπτώσεις που απαιτείται αντισύλληψη ανάγκης. Δηλαδή:

  1. Αποτυχία διακεκομμένης συνουσίας ( εκσπερμάτωση στον κόλπο )
  2. Μετακίνηση ή ρήξη του προφυλακτικού
  3. Εκσπερμάτωση στα έξω γεννητικά όργανα
  4. Μετακίνηση ενδομήτριου σπιράλ
  5. Σε περιπτώσεις μη λήψης κάποιου αντισυλληπτικού δισκίου, ενώ βρισκόμαστε υπό αντισυλληπτική αγωγή

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί όσο συχνά χρειάζεται. Ωστόσο, η επανειλημμένη χορήγηση εντός του εμμηνορυσιακού κύκλου δεν συνίσταται λόγω πιθανότητας αυξημένων διαταραχών του κύκλου. Σε περίπτωση συχνής χρήσης καλό θα ήταν να σκεφτούμε τη χρήση κάποιου αντισυλληπτικού.

Η αποτελεσματικότητα αυξάνεται όταν το χάπι λαμβάνεται στο πρώτο 24ωρο από την επαφή ή καλύτερα ακόμη το πρώτο 12ωρο. Σήμερα υπάρχει ανάλογο χάπι που μπορεί να ληφθεί και στις πρώτες 5 μέρες από την επαφή. Πάντα όμως πρέπει να λαμβάνεται κατόπιν συμβουλής του γιατρού μας  λόγω των παρενεργειών που μπορεί να υπάρξουν. (Π.χ.  έμετος, ναυτία, ζάλη και κυρίως διαταραχές του κύκλου, όπως καθυστέρηση ή πρώιμη περίοδο καθώς και αυξημένη ροή).