Σου συμβαίνει κάποιες μέρες να ξυπνάς με ένα βάρος μέσα σου, ένα βάρος που σε κάνει να τα βλέπεις όλα μαύρα; Μία θολούρα που σε κάνει να βλέπεις τις καθημερινές σου υποχρεώσεις σαν να είναι βουνό δυσκολίας; Ωστόσο, όσο περνάει η μέρα αισθάνεσαι καλύτερα; Δεν είναι τυχαίο. Πρόκειται για ένα πραγματικό ψυχολογικό φαινόμενο που ονομάζεται ‘πρωινό άγχος’. Μπορεί να είναι σύμπτωμα κατάθλιψης, γι’ αυτό καλό είναι να τσεκάρεις εάν σου λείπει βιταμίνη D ή κάτι άλλο που μπορεί να την προκαλεί. Ειδικά εάν ταυτίζεσαι με τις παρακάτω καταστάσεις:

Αυτό είναι το ‘πρωινό άγχος’ που στέκεται εμπόδιο στην ημέρα σου

Έχεις υποχρεώσεις που πρέπει να φέρεις σε πέρας μέσα στην ημέρα (π.χ. μία παρουσίαση). Δεν είναι το πιο δύσκολο πράγμα που έχεις κάνει ποτέ, ωστόσο παθαίνεις τέτοια εμμονή με αυτό, που το άγχος δεν σε αφήνει να επικεντρωθείς σε τίποτα άλλο που έχεις να κάνεις μέσα στην ημέρα. Ο τρόμος που σε κυριεύει, σε κάνει να μην θέλεις να σηκωθείς από το κρεβάτι σου. Τι μπορείς να κάνεις; Πριν αντιμετωπίσεις αυτό που τόσο σε αγχώνει, κάνε μικρά βήματα προς αυτό. Για αρχή, σήκω, πιες νερό, φάε κάτι. Έπειτα, κάνε το πρώτο βήμα προς αυτό που σε αγχώνει. Πρέπει να πας στην σχολή σου να μιλήσεις με κάποιον καθηγητή; Κάνε το πρώτο βήμα, που είναι να πας στην σχολή. Δεν είναι τόσο δύσκολο, έτσι;

Το μόνο σίγουρο είναι ότι, όσο φεύγουν βάρη από πάνω σου, τόσο θα μειώνονται τα άγχη σου. Έτσι, αυτό που έχεις να κάνεις είναι να αντιμετωπίσεις τους φόβους σου, έναν – έναν.

Ωστόσο, επειδή η κακή ψυχολογία είναι πολλές φορές κάτι που δεν ελέγχεται, μέχρι να ζητήσεις την βοήθεια ειδικού (εάν υποφέρεις από άγχος και κρίσεις άγχους, να το σκεφτείς οπωσδήποτε) είναι να προσπαθήσεις να προβλέψεις τυχόν ‘εκπλήξεις’ που μπορούν να σου προκαλέσουν πανικό. Π.χ. μην αφήνεις υποχρεώσεις για την δουλειά σου ανοιχτές για την επόμενη ημέρα, εάν φοβάσαι να έρθεις αντιμέτωπη με τους υπέυθυνούς σου στην εργασία σου. Πρόλαβε τέτοιες δυσάρεστες και πολύ αγχωτικές καταστάσεις, προστατεύοντας τον εαυτό σου.

πρωινό άγχος

Τι μπορείς να κάνεις για να βοηθήσεις τον εαυτό σου

Ταυτόχρονα, σταμάτα να σκέφτεσαι συνεχώς τα χειρότερα δυνατά σενάρια που μπορούν να σου συμβούν – ξέρουμε ότι το κάνεις. Π.χ. σκέφτεσαι ότι εάν δεν κάνεις αυτό που σου ζητήθηκε στην δουλειά την ώρα που σου είπαν, θα σε απολύσουν και θα είσαι για πάντα άνεργη. Δεν ισχύει αυτό. Η ζωή σου δεν είναι ένα λάθος βήμα πριν την καταστροφή. Πάρε μία βαθιά αναπνοή και αντιμετώπισε ό,τι σου συμβαίνει με ένα σταθερό βήμα την φορά. Ή σκέφτεσαι ότι αν δεν ευχαριστήσεις τον σύντροφό σου, θα σε αφήσει, θα τον χάσεις και θα χάσεις για πάντα την ευκαιρία σου στην αγάπη. Προσπάθησε να κάνεις όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστικά σενάρια και να μην αφήνεις το μυαλό σου να ταξιδεύει τόσο μακρυά.

Μην υπεραναλύεις τα λάθη σου. Μην ζεις συνεχώς με τον φόβο ότι κάποιος θα τα αναφέρει. Είσαι άνθρωπος, κάνεις ό,τι μπορείς. Είσαι αρκετή.

Δεν χρειάζεται να νιώθεις παγιδευμένη από τις υποχρεώσεις σου. Δεν είσαι.

Δεν χρειάζεται να κρίνεις αυστηρά τον εαυτό σου, πριν ακόμη σηκωθείς από το κρεβάτι. Καλή σου μέρα, λοιπόν!

Δείτε ακόμη: Το μεγάλο πρόβλημα του να υπεραναλύεις τα πάντα – Πως να σταματήσεις το overthinking