Αν έχεις βρεθεί να κυνηγάς το παιδί σου με το βιβλίο στο χέρι και να ακούς απανωτά «βαριέμαι» και «δεν θέλω άλλο», σε καταλαβαίνω απόλυτα. Η αγάπη για το διάβασμα δεν φυτρώνει μόνη της, αλλά, πίστεψέ με, καλλιεργείται. Φυσικά, δεν χρειάζεται να γίνεις δράκος ή να φτιάχνεις κάθε μέρα πίνακα επιβραβεύσεων. Το μυστικό κρύβεται στις μικρές, έξυπνες κινήσεις και κυρίως, στο να δώσεις το καλό παράδειγμα.
Το διάβασμα δεν είναι αγγαρεία
Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά, αν το παιδί συνδέει το διάβασμα με υποχρέωση και πίεση, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να το αγαπήσει. Χρειάζεται να το βοηθήσεις να το δει σαν μια δραστηριότητα χαλάρωσης ή και περιπέτειας. Όχι σαν κάτι που πρέπει να κάνει γιατί “το είπε η δασκάλα”. Κάνε το λοιπόν πιο ελκυστικό: βάλε κουβερτούλα, φτιάξε μια μικρή «γωνιά ανάγνωσης» με φωτάκια και μαξιλάρες και άσε το να επιλέξει μόνο του τι θα διαβάσει.
Βρες το είδος που του ταιριάζει
Εννοείται πως όλα τα παιδιά δεν αγαπούν τα ίδια πράγματα. Μπορεί το δικό σου να μη συγκινείται από παραμύθια αλλά να τρελαίνεται για εγκυκλοπαίδειες, κόμικ ή βιβλία με αστεία. Δεν πειράζει! Το σημαντικό είναι να ξεκινήσει να διαβάζει. Πήγαινε μαζί του σε ένα βιβλιοπωλείο και δώσε του τον έλεγχο: «Διάλεξε εσύ τι σου φαίνεται ενδιαφέρον». Αυτή η αίσθηση ανεξαρτησίας κάνει θαύματα.
Διάβασε μαζί του (ναι, ακόμα κι αν είναι 10 χρονών)
Παράλληλα, το κοινό διάβασμα είναι μαγικό. Ακόμα κι αν διαβάζει μόνο του πλέον, αφιέρωσε λίγο χρόνο να μοιραστείτε ένα κεφάλαιο. Συζητήστε τι του άρεσε, ποιος ήταν ο αγαπημένος χαρακτήρας, τι θα άλλαζε στην ιστορία. Έτσι, το διάβασμα γίνεται κάτι κοινωνικό και ζωντανό – όχι μονότονο και μοναχικό.
Το παράδειγμα είσαι εσύ
Φυσικά, αν δεν σε έχει δει ποτέ με βιβλίο στο χέρι, πώς να το εμπνεύσεις; Πιάσε κι εσύ ένα βιβλίο, ακόμα κι αν είναι ένα περιοδικό ή ένα e-book. Τα παιδιά μιμούνται – δεν υπάρχει πιο απλός τρόπος να τους μεταφέρεις το μήνυμα ότι «το διάβασμα είναι cool».
Βάλε την τεχνολογία με το μέρος σου
Ναι, τα tablets και τα κινητά αποσπούν την προσοχή, αλλά μπορείς να τα αξιοποιήσεις έξυπνα. Υπάρχουν εξαιρετικές εφαρμογές με διαδραστικά βιβλία, audiobook και κόμικς που κρατούν ζωντανό το ενδιαφέρον τους. Αν δεν μπορείς να τους το πάρεις από το χέρι, τουλάχιστον φρόντισε να το χρησιμοποιούν για κάτι ουσιαστικό.
Καν’ το παιχνίδι
Γιατί όχι; Φτιάξτε κουίζ με ερωτήσεις από το βιβλίο που διαβάσατε. Παίξτε «πες το με παντομίμα» με σκηνές από την ιστορία. Ακόμα και το πιο «σοβαρό» παιδικό βιβλίο μπορεί να μετατραπεί σε αφορμή για παιχνίδι. Η φαντασία σου είναι το μόνο όριο.
Μη βιάζεσαι, κι όχι, δεν είσαι αποτυχημένη μάνα
Τέλος, όπως συμβαίνει με όλα, η αγάπη για το διάβασμα χτίζεται σιγά σιγά. Ίσως να περάσει μια περίοδος που δεν θα θέλει ούτε να το δει μπροστά του. Οκ. Μην το πιέσεις. Μείνε δίπλα του, άκουσέ το, δώσε του χώρο. Και να θυμάσαι ότι η σχέση με τα βιβλία είναι προσωπική υπόθεση, εσύ απλώς άνοιξε την πόρτα.
Γεια σου φίλη! Είμαι η Μάρθα Κατσαρού με τάση να εκφράζομαι μέσα από τη μαγεία της γραφής. Το ακαδημαϊκό μου ταξίδι με πήγε από τον κόσμο της Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Από τα πρώτα μου χρόνια, ανακάλυψα ότι η αληθινή μου φωνή αντηχεί πιο εύγλωττα στον γραπτό λόγο παρά στον προφορικό. Γι’ αυτό και από τους αριθμούς βρέθηκα να «μπλέκομαι» με τα γράμματα, για να επικεντρωθώ στο πάθος μου για το lifestyle. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;
Leave a Reply