Πολλοί γονείς σκέφτονται δύο και τρεις φορές εάν πρέπει ή όχι να μάθουν στα παιδιά τους να ασχολούνται με τις δουλειές στο σπίτι και από ποια ηλικία. Οι δουλειές στο σπίτι, για ένα παιδί, είναι κάτι περισσότερο από το να έχει το δωμάτιο του καθαρό. Είναι μια διαδικασία που του δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσει αξίες, τις οποίες θα μπορέσει να ασπαστεί πιο εύκολα με τη μέθοδο του παραδείγματος. Σημαντικές αξίες για τη διαμόρφωση του χαρακτήρα ενός παιδιού, όπως η υπευθυνότητα, ο σεβασμός προς τους άλλους αλλά και η αίσθηση της ιδιοκτησίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται είναι πολύ σπουδαίες και μπορούν εύκολα να μεταδοθούν από το γονιό μέσα από τις δουλειές του σπιτιού.

Σύμφωνα με έρευνα, προέκυψε πως τα παιδιά που είχαν αρχίσει να ασχολούνται με τις δουλειές του σπιτιού από την ηλικία των 3 ή 4 ετών είχαν αυξημένο το αίσθημα της ενσυναίσθησης, του σεβασμού και της αυτοσυντήρησης όσο μεγάλωναν. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει από αύριο να δώσουμε σκούπα και ποδιά στο παιδί. Είναι πολύ σημαντικό ο τρόπος που θα συστήσουμε στους μικρούς μας φίλους αυτή τη διαδικασία.

Ορίστε ορισμένα tips:

  1. Δεν έχει σημασία τι λες, αλλά πώς το λες: Το να λες «ευχαριστώ» στο παιδί που ήταν ο ‘μικρός σου βοηθός’ δημιουργεί θετικά συναισθήματα. Επίσης, όταν χρησιμοποιείς πρώτο πληθυντικό πρόσωπο, όπως «Ας κάνουμε τις δουλειές μας» υπογραμμίζεται η συνεργασία.
  2. Βάλε σε προτεραιότητα τις δουλειές του σπιτιού: Θα πρέπει οι δουλειές του σπιτιού να αντιμετωπίζονται ως μία ενασχόληση που έχει σημασία και δεν πρέπει να παραμελείται, όπως η εξάσκηση ενός μουσικού οργάνου ή ακόμα και το παιχνίδι ή η βόλτα.
  3. Μετέτρεψε τις δουλειές σε παιχνίδι: «Το ήξερες ότι το παγκόσμιο ρεκόρ για να βγάλεις έξω τα σκουπίδια είναι 48.7 δευτερόλεπτα; Μήπως είσαι πιο γρήγορος;»
  4. Βάλε την οικογένεια πάνω απ’όλα: Να θυμάσαι να αναθέτεις στα παιδιά να κάνουν πράγματα που θα ωφελήσουν το σύνολο ώστε να απολαμβάνουν όλοι τους καρπούς της προσπάθειας τους. Περισσότερα χαμόγελα, θετικότερη ατμόσφαιρα, πιο ευχάριστο περιβάλλον.
  5. Στις δουλειές του σπιτιού κανένας δεν πληρώνεται: Το να ανταμείβεις τα παιδιά με χρήματα επειδή βοηθούν την οικογένεια δίνει λάθος μήνυμα. Ναι, στο χαρτζιλίκι, αλλά όχι στη σύνδεση του με την ανιδιοτελή προσφορά στους κοντινούς τους ανθρώπους.

Σίγουρα, οι δουλειές στο σπίτι δεν είναι ευχάριστες για κανέναν, αλλά σκέψου πόση πλάκα θα έχουν όταν ένα μικρό ανθρωπάκι θα προσπαθεί να βοηθήσει!

Σκούπα, φαράσι, ποδιά, γάντια και φύγαμε..!

Πηγή: dadrules