Η Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών δεν είναι απλώς μια γιορτή για όσους αγαπούν την τεχνολογία, αλλά και μια τέλεια ευκαιρία να σκεφτούμε πόσο άλλαξε η ζωή μας – και πιο συγκεκριμένα, η ερωτική μας ζωή – μέσα από το τηλέφωνο, το διαδίκτυο και τις αμέτρητες εφαρμογές επικοινωνίας που κουβαλάμε στην τσέπη μας.
Όταν το “σε θέλω” ακουγόταν με παύσεις
Θυμάσαι εκείνες τις εποχές που περιμέναμε να χτυπήσει το σταθερό και η καρδιά μας έκανε άλματα μόνο από τον ήχο; Που έπρεπε να σηκώσει πρώτα ο πατέρας σου και να πεις ψέματα πως “είναι η Μαρία για την Ιστορία”; Εκείνες τις γραμμές που διακόπτονταν κάθε φορά που κάποιος σήκωνε το τηλέφωνο στην άλλη άκρη του σπιτιού; Ε, τότε η ερωτική επικοινωνία ήταν τελετουργία.
Το ραβασάκι έγινε SMS
Μετά ήρθαν τα κινητά. Και μαζί τους, τα πρώτα sms. Λιτά, με νοήματα κρυφά, και πάντα με άγχος για το αν θα σταλεί ή αν θα κολλήσει στο “waiting”. Ήταν όμως ρομαντικά. Είχες 160 χαρακτήρες για να πεις “μου λείπεις”, κι αυτό είχε βάρος. Σήμερα το λες με ένα reaction ή… ούτε καν.
Τα social media και το φλερτ made in story
Βέβαια, το 2025, ο έρωτας παίζεται αλλιώς. Με καρδούλες σε Instagram stories, με reactions που αφήνουν ερωτηματικά και με TikTok trends που κρύβουν υπονοούμενα. Πλέον δεν περιμένεις το τηλέφωνο να χτυπήσει — περιμένεις ένα “seen” ή, ακόμα χειρότερα, το δεν το είδε ακόμα;. Όχι, δεν το είδε. Και ναι, το είδε αλλά δεν απάντησε.
Ghosting: η νέα “απασχολημένη γραμμή”
Το ghosting είναι το νέο “σήκωσε η μαμά και μου το έκλεισε”. Μόνο που τώρα δεν υπάρχει μαμά, υπάρχει μόνο μια σιωπή που χτυπάει πιο δυνατά από κάθε πολυτονικό “σ’ αγαπώ”. Και άντε μετά να μην μπεις στο προφίλ του να δεις αν ανέβασε κάτι. Και άντε να μην κάνεις stalk τη νέα ακόλουθο που του έκανε like.
Μήπως τελικά χάσαμε κάτι στη μετάφραση;
Όσο πιο πολλές δυνατότητες μας δίνουν οι τηλεπικοινωνίες, τόσο πιο δύσκολο φαίνεται να πούμε τα απλά. Το “μου λείπεις”, το “σε σκέφτομαι”, το “πότε θα σε δω”. Κάπου ανάμεσα σε emojis, gifs και ακρωνύμια, χάθηκε λίγο η μαγεία της αυθόρμητης επαφής.
Η τεχνολογία δεν είναι ο έρωτας – είναι το μέσο
Τέλος, πράγματι η τεχνολογία μας φέρνει κοντά. Αλλά δεν κάνει τον έρωτα πιο εύκολο. Τον κάνει διαφορετικό. Και σήμερα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών, είναι ίσως η σωστή στιγμή να αναρωτηθούμε: επικοινωνούμε πιο πολύ… ή απλώς επικοινωνούμε πιο συχνά χωρίς ουσία;
Γεια σου φίλη! Είμαι η Μάρθα Κατσαρού με τάση να εκφράζομαι μέσα από τη μαγεία της γραφής. Το ακαδημαϊκό μου ταξίδι με πήγε από τον κόσμο της Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Από τα πρώτα μου χρόνια, ανακάλυψα ότι η αληθινή μου φωνή αντηχεί πιο εύγλωττα στον γραπτό λόγο παρά στον προφορικό. Γι’ αυτό και από τους αριθμούς βρέθηκα να «μπλέκομαι» με τα γράμματα, για να επικεντρωθώ στο πάθος μου για το lifestyle. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;
Leave a Reply