Οι φίλοι σου έχουν βαρεθεί να επαναλαμβάνεις το ίδιο μοτίβο (βασικά, κι εσύ έχεις βαρεθεί να βιώνεις το ίδιο μοντέλο σχέσεων ξανά και ξανά). Θεωρείς πως ο μόνος τρόπος για να λειτουργήσει η σχέση σου είναι αν το παίζεις ο ιππότης πάνω στο λευκό άλογο, ο Ρομπέν των Δασών και η Μητέρα Τερέζα, μαζί. Καλύπτεις πάντα τις ανάγκες του συντρόφου σου πριν καν στο ζητήσει, συχνά πριν προλάβει καν να τις συνειδητοποιήσει, και δεν τον αφήνεις στιγμή να αμφιβάλλει για την αφοσίωση σου.

Ωστόσο, πολλοί ψυχαναλυτές θεωρούν πως υπάρχει μια σκοτεινή, ναρκισσιστική πλευρά πίσω από τις αλτρουιστικές προθέσεις μας. Είναι πολύ πιθανό η ανάγκη κάποιου να γίνει απαραίτητος στον άλλο να έχει ως απώτερο σκοπό τον συναισθηματικό εκβιασμό.

Πως μπορεί να εξισορροπηθεί μια τέτοια κατάσταση;

Πρώτα και κύρια είναι σημαντικό να ψάξει κανείς μέσα του τι τον ωθεί να εκδηλώνει τη συγκεκριμένη συμπεριφορά. Κρύβεται ο φόβος για προδοσία ή την απώλεια του συντρόφου; Η φράση «Δες πόσα έχω κάνει για εσένα» συνήθως βρίσκει στόχο κατευθείαν στην καρδιά του συντρόφου και δημιουργεί ένα είδος συναισθηματικής υποχρέωσης. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται η παραμονή του άλλου στη σχέση.

Συχνά, η ανάγκη κάποιου να γίνει το δεκανίκι του άλλου ίσως να οφείλεται στην ανικανότητα του να αισθανθεί ασφαλής και αγαπητός. Το πρόβλημα είναι πως κανένας άλλος άνθρωπος δεν μπορεί να προσδιορίσει την αξία που δεν έχουμε δώσει στον εαυτό μας. Αν κάποιος έχει αυτοεκτίμηση είναι πολύ πιθανό να αισθάνεται όλο και λιγότερο την ανάγκη να είναι συνεχώς απαραίτητος στον σύντροφό του. Η αυτοεκτίμηση είναι ο πραγματικός στόχος. Μια σχέση δεν χρειάζεται αυτοθυσίες για να φανεί πως είναι δυνατή, αλλά αμοιβαίο ενδιαφέρον.

Τέλος, καμιά φορά η μεγαλύτερη απόδειξη πως νοιάζεσαι πραγματικά για τον άλλον είναι να του αφήσεις χώρο να αναπνεύσει. Αν καταλάβεις (γιατί θα το καταλάβεις) πως ο άλλος πνίγεται από το υπερβολικό ενδιαφέρον σου μάθε να κάνεις κάποια βήματα πίσω και να τον αφήσεις να βιώσει μια κατάσταση όπως εκείνος νομίζει πριν καν τρέξεις να σώσεις τη μέρα. Κάποιοι άνθρωποι δεν επιζητούν ή αργούν να βρουν μια λύση στο πρόβλημα που τους απασχολεί γιατί συχνά έχουν να αντιμετωπίσουν κάποια συναισθήματα που τους δυσκολεύουν. Αυτό όμως είναι ένα προσωπικό ταξίδι του καθενός και αν ο σύντροφος προσπαθήσει να προσφέρει μια έτοιμη λύση διακόπτοντας τη διαδικασία τότε μάλλον θα κατορθώσει να απομακρύνει το ταίρι του επειδή το βίασε να βιώσει καταστάσεις που δεν ήθελε.

Ένας σύντροφος μπορεί να γίνει το «άλλο» σου μισό αλλά όχι το δικό σου ολόκληρο. Οι σχέσεις δεν διατηρούνται ούτε με συναισθηματικούς εκβιασμούς, ούτε και με εξαρτήσεις. Ανακαλύπτοντας το αίτιο που ξυπνά τη Μητέρα Τερέζα μέσα σου, έχεις λύσει και το αιτιατό 😉