Το 2020 δεν λέει να φύγει και οι δυσάρεστες ειδήσεις συνεχίζονται. Αυτή τη φορά, αποχαιρετούμε τον εμβληματικό Γάλλο σχεδιαστή και μόδιστρο Pierre Cardin. O οραματιστής στιλίστας και πρωτοπόρος του πρετ-α-πορτέ, πέθανε σήμερα σε ηλικία 98 ετών, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του. Γιος Ιταλών μεταναστών, που εξελίχθηκε σε επιχειρηματία διεθνούς φήμης, άφησε την τελευταία του πνοή στο αμερικανικό νοσοκομείο του Νεϊγί.

Ο Pierre Cardin γεννήθηκε στις 2 Ιουλίου του 1922 στο Τρεβίζο της Ιταλίας. Ήταν γνωστός για το στυλ avant-garde. Λάτρευε τα γεωμετρικά σχέδια και ξέφευγε από τις κλασικές νόρμες.

Ίδρυσε τον οίκο μόδας του το 1950. Από το 1991 ήταν πρέσβης καλής θελήσεως της UNESCO.

«Έντυσε» με τις δημιουργίες του από την Λορίν Μπακόλ έως την Ζαν Μορό.

 

Οι γονείς του ήταν πλούσιοι γαιοκτήμονες αλλά για να γλιτώσουν από την επέλαση του ναζισμού έφυγαν από την Ιταλία και μετακόμισαν στην Γαλλία το 1924.

Pierre Cardin

Ο πατέρας του ένας εύπορος έμπορος οίνου ήθελε ο γιος του να γίνει αρχιτέκτονας αλλά εκείνος από παιδί ήθελε να σχεδιάζει ρούχα.

Η καριέρα του ξεκίνησε στα 14 του χρόνια όπου δούλευε δίπλα σε ένα ράφτη. Εκεί, έμαθε τα βασικά. Το 1939, έφυγε από το σπίτι του και εγκαταστάθηκε στο σπίτι ενός ράφτη στο Βισί όπου άρχισε να ράβει κοστούμια για γυναίκες.

Κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου εργάστηκε εθελοντικά στον Ερυθρό Σταυρό.

Ο Cardin μετακόμισε στο Παρίσι το 1945. Εκεί, σπούδασε αρχιτεκτονική και εργαζόταν παράλληλα στον οίκο μόδας Paquin. Εργάστηκε με την Elsa Schiaparelli μέχρι που έγινε επικεφαλής του ατελιέ του Christian Dior το 1947.

O Pierre Cardin ίδρυσε το δικό του οίκο μόδας το 1950. Η καριέρα του απογειώθηκε όταν σχεδίασε 30 κοστούμια για το πάρτυ του αιώνα στο Palazzo Labia της βενετίας που έγινε στις 3 Σεπτεμβρίου του 1951. Ήταν ο πρώτος μόδιστρος που έφτασε μέχρι την Ιαπωνία το 1959.

Καλό ταξίδι Pierre!