Θλίψη έχει προκαλέσει στην Μεγάλη Βρετανία η είδηση ότι πέθανε ο Πρίγκηπας Φίλιππος, σήμερα το πρωί στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ. Ο Δούκας του Εδιμβούργου και σύζυγος της Βασίλισσας Ελισάβετ έζησε μία γεμάτη ζωή και έφυγε στα 99 του χρόνια, ωστόσο επειδή ήταν πολύ αγαπητός στον λαό, ο θάνατός του προκάλεσε κύμα πένθους.

Πρίγκηπας Φίλιππος

Την ανακοίνωση έκανε το ίδιο το Παλάτι, από τον επίσημο λογαριασμό τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η επίσημη ανακοίνωση αναφέρει: «Με μεγάλη θλίψη η βασίλισσα ανακοίνωσε τον θάνατο του αγαπημένου της συζύγου, του πρίγκιπα Φίλιππου, του Δούκα του Εδιμβούργου. Έφυγε από τη ζωή γαλήνια σήμερα το πρωί στο παλάτι του Windsor».

Ο πρίγκιπας Φίλιππος, δούκας του Εδιμβούργου, γεννήθηκε με τον τίτλο Φίλιππος της Ελλάδος και της Δανίας, στις 10 Ιουνίου 1921, στο παλάτι Μον Ρεπό στην Κέρκυρα. Είναι ο μοναδικός γιος του πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδος και της πριγκίπισσας Αλίκης de Battenberg. Είναι κατά συνέπεια εγγονός του βασιλιά Γεωργίου 1ου της Ελλάδας, ο οποίος δολοφονήθηκε το 1913, και εξάδελφος των βασιλέων Γεωργίου II και Παύλου 1ου της Ελλάδας.

Η οικογένειά του εξορίστηκε από τη Ελλάδα όταν εκείνος ήταν ακόμη βρέφος. Έχοντας εκπαιδευτεί στη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, κατατάχθηκε σε ηλικία 18 ετών στο Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό, το 1939.

Πριν από την επίσημη ανακοίνωση του αρραβώνα του με την Βασίλισσα Ελισάβετ, εγκατέλειψε τους ελληνικούς και δανικούς βασιλικούς του τίτλους και έγινε Βρετανός υπήκοος, υιοθετώντας το επώνυμο Μαουντμπάτεν των παππούδων του από την πλευρά της μητέρας του.

Ο Πρίγκηπας Φίλιππος αποτελεί το μακροβιότερο μέλος της Βασιλικής Οικογένειας, καθώς τον φετινό Ιούνιο θα έκλεινε τα 100 του χρόνια.