Τη λένε Rita Gilligan, αλλά τη γνωρίζουν όλοι με το μικρό της όνομα. Είναι η Rita, η πιο παλιά σερβιτόρα του Hard Rock Cafe, ένας άνθρωπος που από το 1971 εργάζεται στη δημοφιλή αλυσίδα εστιατορίων, αποτελώντας σήμερα το πρόσωπο του Hard Rock Cafe και μία πραγματική πρέσβειρα (Cultural Attaché) της αλυσίδας, η οποία ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο και εμπνέει με την προσωπικότητά της διαδίδοντας το μήνυμα του Hard Rock Cafe.

04

Η Rita βρέθηκε στην Αθήνα, με αφορμή το Hard Rock Cafe Big Music Weekend, και είχαμε την ευκαιρία να τη συναντήσουμε από κοντά στο Hard Rock Cafe Athens (Αδριανού 52, Μοναστηράκι), ώστε να μας μιλήσει για την ξεχωριστή ζωή και καριέρα της αλλά και το βιβλίο που πρόσφατα κυκλοφόρησε…

01

Μία γυναίκα γεμάτη ζωή, η Rita πραγματικά εμπνέει τους γύρω της και μεταδίδει τη θετική της ενέργεια και τη διάθεσή της για ζωή, σε όποιον τη συναντήσει. Με καταγωγή από την Ιρλανδία, εργάστηκε στο original Hard Rock Cafe του Λονδίνου από την πρώτη μέρα λειτουργίας του (στις 14 Ιουνίου του 1971). Όπως λέει η ίδια, ο σύζυγός της είχε δει μία αγγελία σε μία εφημερίδα για τη δουλειά και, παρόλο που ζητούσαν πολύ μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες για τη θέση της σερβιτόρας (εκείνη ήταν τότε μόλις 29 ετών), κατάφερε αμέσως να πείσει τον ιδιοκτήτη του Hard Rock Cafe που της έκανε τη συνέντευξη να την προσλάβει. Μας αναφέρει με περηφάνια για το πόσο διαφορετικό αλλά σπουδαίο ήταν το concept που έφερε τότε στο Λονδίνο το Hard Rock Cafe (των Αμερικανών ιδιοκτητών του) σε σχέση με άλλους χώρους εστίασης της εποχής: ένα εστιατόριο που άλλαξε την κουλτούρα της εποχής του σε ένα Λονδίνο που είχε τότε πολύ διαφορετικά μαγαζιά. Το Hard Rock Cafe δεν είχε μοκέτες στο πάτωμα, δεν είχε κάτι πάνω στα τραπέζια, δεν είχε επίσημα μαχαιροπήρουνα. Δεν ήταν σαν τους χώρους που είχε συνηθίσει να εργάζεται η Rita, ήταν ένας πολύ πιο casual χώρος, αλλά είχε δύο πολύ βασικά πράγματα που έκαναν τη διαφορά: καλό “αμερικανικό” φαγητό (hamburgers & milk shakes) και… rock & roll μουσική, ενώ μπορούσε να δεχθεί τους πάντες, χωρίς το “σνομπισμό” άλλων μαγαζιών της εποχής, και να τους κάνει να συνυπάρξουν. Μία τεράστια καριέρα ξεκίνησε για τη Rita από τότε, η οποία διαρκεί έως και σήμερα που βρίσκεται σ’ αυτό το διαφορετικό ρόλο της “πρέσβειρας” της αλυσίδας… Ποια είναι όμως η σημαντικότερη ανάμνησή της απ’ αυτήν; Μας λέει ότι η πιο σημαντική στιγμή είναι αυτό που ζει τώρα κάθε φορά που επισκέπτεται ένα Hard Rock Cafe και πόσο χαίρεται με τις συναντήσεις της με τους εργαζομένους στην εταιρεία. Είναι πραγματικά ένα είδωλο για όλους τους σερβιτόρους του Hard Rock Cafe σε ολόκληρο τον κόσμο. Τη γνωρίζουν με το όνομά της, την υποδέχονται με χειροκροτήματα, είναι όλοι, όπως λέει, “τα μωρά της”.

08

H Rita μας μίλησε και για το βιβλίο της  (A Rock ’N’ Roll Waitress At The Hard Rock Cafe – My Life by Rita Gilligan), το οποίο περιγράφει τη ζωή της και τις μοναδικές εμπειρίες που έχει ζήσει στο Hard Rock Cafe, αλλά φυσικά και για τους διάσημους πελάτες που έχει σερβίρει και συναντήσει στην καριέρα της. Ανάμεσά τους αγαπημένος της είναι ο Paul McCartney από τους Beatles, ενώ έχει περάσει υπέροχες στιγμές και με τα υπόλοιπα μέλη των θρυλικών σκαθαριών. Αγαπά επίσης πολύ τον Robbie Williams αλλά και τον Phil Collins, ενώ σπουδαίες στιγμές έχει ζήσει και με τον αξέχαστο Freddie Mercury. Η ίδια φυσικά δε θα μπορούσε να μη λατρεύει τη rock ’n’ roll μουσική και μας λέει χαρακτηριστικά πως η μουσική είναι το φάρμακο της ζωής”.

12

Δεν έχει ξαναέρθει στην Αθήνα (έχει επισκεφτεί μόνο τη Ρόδο για διακοπές), ωστόσο την βρήκε μία πανέμορφη πόλη με υπέροχους ανθρώπους και εντυπωσιάστηκε από τα εκατομμύρια του κόσμου που κατοικούν σ’ αυτή, καθώς πίστευε ότι είναι μία πολύ μικρότερη πόλη. Όσο για το μήνυμα που έχει να δώσει στους Έλληνες που περνούν δύσκολα τα τελευταία χρόνια, είναι να πιστεύουν στον εαυτό τους όπως κάθε άνθρωπος, καθώς κανείς δεν είναι καλύτερος από τον εαυτό μας και να κάνουν το καλύτερο που μπορούν. “Εφόσον είσαι υγιής, όλα τα υπόλοιπα μπορείς να τα πετύχεις, αν πιστέψεις πως είσαι μοναδικός”, λέει η Rita και αυτό ήταν ένα αισιόδοξο τέλος σε μία υπέροχη συνομιλία που είχαμε με την πιο παλιά σερβιτόρα του Hard Rock Cafe, έναν ξεχωριστό άνθρωπο που μας έκανε να είμαστε λίγο πιο χαμογελαστοί σε αυτά που μας συμβαίνουν καθημερινά…

φωτογραφίες: Βαγγέλης Πρασσάς / thatslife.gr