Τι πιο καλοκαιρινό από μια δροσερή φέτα καρπούζι; Είναι όμως απογοητευτικό να κουβαλάς αυτό τον γίγαντα στο σπίτι και να τον βλέπεις να χάνει τη φρεσκάδα του μέσα σε λίγες μέρες. Τώρα που το καρπούζι είναι στα καλύτερά του (μέσα Ιουνίου – τέλη Αυγούστου), μάθε τα μυστικά για να το διατηρήσεις σωστά και να το απολαμβάνεις για περισσότερο!
Η ειδικός γαστρονομίας Christina Orso από το Mortadella Head δίνει τη λύση: “Μόλις φέρω το καρπούζι στο σπίτι, το αποθηκεύω άκοπο σε θερμοκρασία δωματίου, μακριά από το άμεσο ηλιακό φως. Το άκοπο καρπούζι διατηρείται πολύ περισσότερο από το κομμένο.” Με τη σωστή αποθήκευση, μπορεί να μείνει φρέσκο έως και δύο εβδομάδες.
Προσοχή στην φρουτιέρα!
Μην το βάζεις μαζί με άλλα φρούτα, ειδικά σε φρουτιέρες. Φρούτα όπως τα μήλα, τα αβοκάντο και οι μπανάνες εκπέμπουν αιθυλένιο, ένα αέριο που επιταχύνει την ωρίμανση, αλλά και την αλλοίωση των γύρω τους φρούτων. Το καρπούζι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο σε αυτό το αέριο.
Αντίθετα, μπορείς να το αποθηκεύσεις άφοβα κοντά σε φρούτα που εκπέμπουν ελάχιστο αιθυλένιο, όπως ο ανανάς, τα εσπεριδοειδή (λεμόνια, λάιμ, γκρέιπφρουτ) και τα μούρα (φράουλες, μύρτιλα, βατόμουρα).
Το ιδανικό σημείο:
Βρες του μια θέση στο πίσω μέρος του πάγκου της κουζίνας ή κάτω από ένα ράφι. Θέλει ένα δροσερό, σκοτεινό και στεγνό σημείο, μακριά από ήλιο και ζέστη.
Τι γίνεται με το κομμένο καρπούζι;
Μόλις το κόψεις, το καρπούζι γίνεται πιο ευαίσθητο στην αλλοίωση, αφού το νερό και τα σάκχαρά του αποτελούν ιδανικό περιβάλλον για βακτήρια.
Η Christina εξηγεί: “Το φρεσκοκομμένο καρπούζι χάνει την υγρασία και τη γεύση του όταν εκτίθεται στον αέρα. Η καλύτερη λύση είναι να τυλίξεις σφιχτά την κομμένη πλευρά (τη σάρκα) με μεμβράνη τροφίμων.”
Στη συνέχεια, βάλε το σε ένα ρηχό, αεροστεγές δοχείο. Για μια πιο οικολογική λύση, χρησιμοποίησε υφασμάτινα περιτυλίγματα με κερί μέλισσας.
Για μικρότερα κομμάτια ή κύβους, η Orso προτείνει: “Τα βάζω πάνω σε ένα πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας. Το χαρτί απορροφά την περιττή υγρασία που θα μπορούσε να προκαλέσει αλλοίωση ή μούχλα.” Αυτό το απορροφητικό στρώμα εμποδίζει τη συσσώρευση υγρασίας στο δοχείο, επιβραδύνοντας την ανάπτυξη μικροοργανισμών.
Μέγιστη διάρκεια και γεύση:
Αν και το ψυγείο βοηθά στη συντήρηση, η Christina συμβουλεύει να καταναλώνεται το κομμένο καρπούζι εντός 1-2 ημερών, καθώς το ψυγείο μπορεί να μειώσει τη γλυκύτητά του.
“Ακόμα κι αν δεν έχουν εμφανιστεί βακτήρια ή μούχλα, η γεύση του αρχίζει να φθίνει μέσα σε μερικές ημέρες,” τονίζει.
Συνοπτικά, για να απολαμβάνεις το καρπούζι σου φρέσκο και δροσερό:
- Άκοπο: Κράτησέ το μακριά από φως και φρούτα που βγάζουν αιθυλένιο.
- Σημείο: Αποθήκευσέ το σε δροσερό, σκιερό μέρος.
- Κομμένο: Τύλιξε σφιχτά την κομμένη πλευρά ή χρησιμοποίησε αεροστεγές δοχείο με χαρτί κουζίνας.
- Κατανάλωση: Φάε το κομμένο καρπούζι όσο πιο σύντομα γίνεται.
Με λίγη προσοχή, κάθε φέτα καρπουζιού θα σου φέρνει όλη τη δροσιά και τη γλύκα του καλοκαιριού, χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις!

Γεια σου φίλη! Είμαι η Μάρθα Κατσαρού και λάτρης της γραφής. Παρόλο που ξεκίνησα με σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, το πάθος μου για τη γραφή με οδήγησε στη Δημοσιογραφία, όπου ολοκλήρωσα το μεταπτυχιακό μου στο ΕΚΠΑ. Πάντα με γοήτευε ο κόσμος του lifestyle, της μόδας, της ομορφιάς και της διακόσμησης, και τώρα έχω τη χαρά να μοιράζομαι τις δικές μου ιδέες και σκέψεις μαζί σας. Είστε έτοιμοι για αυτό το ταξίδι;
 
                    
