Μία από τις πιο αγαπημένες ηθοποιούς, η Μάρθα Καραγιάννη, η οποία με την συμμετοχή της σε δεκάδες ταινίες του παλιού καλού ελληνικού κινηματογράφου σφράγισε μια ολόκληρη εποχή, δυστυχώς δεν βρίσκεται εν ζωή, χάνοντας τη μάχη με το θάνατο σε ηλικία 83 ετών. Αν και αντιμετώπιζε μια σειρά από προβλήματα υγείας, ωστόσο σύμφωνα με τους δικούς της ανθρώπους, η κατάσταση της ήταν σταθερή και έτσι κανείς δεν περίμενε ότι η αγαπημένη ηθοποιός θα έφευγε τόσο ξαφνικά και αναπάντεχα. Είναι η τρίτη ηθοποιός που ξεκινάει για το αιώνιο ταξίδι μέσα σε ελάχιστες μέρες, καθώς στις 13 Σεπτεμβρίου έφυγε ο Κώστας Καζάκος και ακολούθησε η Ειρήνη Παπά, μία ημέρα αργότερα. 

Η Μάρθα Καραγιάννη γεννήθηκε στις 6 Νοεμβρίου του 1939 στην Αθήνα και μεγάλωσε στο Κερατσίνι, ενώ οι γονείς της είχαν καταγωγή από τον Πόντο. Από πολύ νεαρή ηλικία η μεγάλη της αγάπη ήταν ο χορός, καθώς έδωσε την πρώτη της παράσταση στην Λυρική Σκηνή σε ηλικία μόλις 8 ετών, με τον κινηματογράφο και το θέατρο να την “κερδίζουν” στα εφηβικά της χρόνια. Συγκεκριμένα, το ντεμπούτο της στον κινηματογράφο το έκανε σε ηλικία 17 ετών (1956) στην ταινία της Φίνος Φιλμς, «Η άγνωστος», σε σκηνοθεσία Ορέστη Λάσκου, ενώ στο θεατρικό σανίδι ανέβηκε το 1957 στην επιθεώρηση «Ελέφαντες και ψύλλοι» εκεί όπου μάλιστα γνωρίστηκε με το Γιάννη Δαλιανίδη, όπου και η πορεία της συνδέθηκε μαζί του, συμμετέχοντας με πρωταγωνιστικούς ρόλους στα λαμπερά του μιούζικαλ, αποτελώντας πάντοτε την πρώτη επιλογή του γνωστού δημιουργού.

H Μάρθα Καραγιάννη συνδέθηκε με εμβληματικές και λαμπερές κινηματογραφικές παραγωγές όπως: «Κάτι και να καίει» (1964), «Κορίτσια για φίλημα» (1965), «Μια κυρία στα μπουζούκια» (1967), «Οι θαλασσιές οι χάντρες» (1967), «Μαριχουάνα Στοπ» (1971), ενώ την απολαύσαμε σε ιστορικές ταινίες όπως “Το ανθρωπάκι” (1969) αλλά και στο “Γοργόνες και μάγκες”. Αξιοσημείωτη ήταν η καριέρα της και στο θέατρο, συμμετέχοντας σε ξακουστές θεατρικές παραγωγές όπως η “Όμορφη Πόλη“, ενώ εμφανίστηκε δίπλα στα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού θεάτρου σε μια σειρά από επιθεωρήσεις, οι οποίες σημάδεψαν μια χρονική περίοδο από το 1960 εώς το 1990. Μικρή συμμετοχή είχε και σε τηλεοπτικές σειρές όπως «Ο Δρόμος», «Μικρομεσαίοι» του Γ. Δαλιανίδη, «Ζωή πατίνι» του Γιώργου Κωνσταντίνου, «Επτά θανάσιμες πεθερές» και “Κωνσταντίνου και Ελένης“.

Αγαπημένη μας Μάρθα σε ευχαριστούμε για όλες τις λαμπερές και αστείες στιγμές που μα χάρισες για περισσότερο από μισό αιώνα…