Μπορεί φέτος η γούνα να έχει την τιμητική της και να τη βλέπουμε σε διάφορα χρώματα και μήκη. Όμως δεν είναι φυσική. Τα τελευταία χρόνια, υπό την πίεση φιλοζωικών οργανώσεων και την απόφαση της βιομηχανίας της μόδας να πραγματοποιήσει “στροφή” στη βιωσιμότητα, πραγματοποιήθηκαν αρκετές αλλαγές. Οι περισσότεροι μεγάλοι οίκοι γύρισαν την πλάτη στη φυσική γούνα και βρήκαν αρκετές εναλλακτικές, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω το περιβάλλον και τα ζώα.

Armani χωρίς μαλλί ανκορά

Ο όμιλος Armani προχώρησε όμως ένα βήμα παρά πέρα. Αφού απαγόρευσε τη γούνα των ζώων το 2016 και υπέγραψε το 2019 το ‘Fashion Pact’ μαζί με άλλους σημαντικούς παράγοντες της βιομηχανίας της μόδας με στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τώρα ανακοίνωσε ότι δεν θα χρησιμοποιεί πλέον μαλλί ανκορά.

Το ξεκίνημα γίνεται στη συλλογή φθινόπωρο/χειμώνας 2022-23. Η εταιρεία πρόσθεσε το μαλλί αυτό στον κατάλογο των υλικών που αποκλείει βάσει της πολιτικής της κατά της χρήσης γούνας. Έτσι ακολουθεί το παράδειγμα διαφόρων brand που απαγόρευσαν αυτό το εξαιρετικά απαλό μαλλί, το οποίο αφαιρείται από ζωντανά κουνέλια, υπό την πίεση οργανώσεων προάσπισης των δικαιωμάτων των ζώων και καταναλωτών με έντονη περιβαλλοντική συνείδηση. Τον περασμένο μήνα, η οργάνωση PETA ανακοίνωσε πως η πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου ειδών πολυτελείας Farfetch θα σταματήσει να πουλάει μαλλί ανκορά από τον Απρίλιο του 2022.

Η οργάνωση αυτή πραγματοποιεί εδώ και χρόνια εκστρατεία για την απαγόρευση του συγκεκριμένου υλικού. Παράγεται κυρίως στην Κίνα, περιγράφοντας τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται για την αφαίρεσή της γούνας από τα κουνέλια βάναυση.