Όταν ο Louis Armstrong τραγούδησε το “What a Wonderful World” στα 60s, μέσα στα λιγοστά λεπτά του εκπληκτικού αυτού μουσικού κομματιού απεικονίζεται με ζέση η ξεχωριστή ομορφιά της φύσης και του πλανήτη μας. Ακόμη περισσότερο αποτυπώνεται ο κύκλος της ζωής, όπου μέσω μιας αέναης εναλλαγής, η φύση βρίσκει πάντα την ισορροπία, ανανεώνεται και γίνεται το «θεμέλιο» της ύπαρξης μας. Ωστόσο, αυτό τον πλανήτη η ανθρωπότητα δεν τον «τιμάει» και δεν τον «σέβεται»… αυτό άλλωστε μας έχει αποδείξει το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής…

Η έννοια «κλιματική αλλαγή» δυστυχώς δεν αποτελεί ένα προσωρινό trend ή μια λέξη της μόδας, αλλά είναι εδώ, μπροστά μας και μας επηρεάζει σε τρομακτικό βαθμό. Αν και πρόκειται για ένα περίπλοκο και αντιφατικό ζήτημα, όσο περνάει ο καιρός συνειδητοποιούμε ότι η κλεψύδρα αδειάζει επικίνδυνα και εάν δεν δράσουμε άμεσα και συντονισμένα οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές, θέτοντας την επιβίωση της ανθρωπότητας εν αμφιβόλω. Τα νούμερα και τα «άσχημα» σενάρια προκαλούν… δέος, καθώς υπολογίζεται ότι εάν συνεχιστούν οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα σε παγκόσμια κλίμακα, η Γη δεν αποκλείεται να θερμανθεί κατά 4 βαθμούς μέχρι το 2100, ενώ σε μερικές δεκαετίες από σήμερα η στάθμη των ωκεανών ενδέχεται να ανέβει ακόμη και 2.40 μετρά, εξαφανίζοντας ακτογραμμές και ολόκληρα νησιά. O Ιούνιος που μας πέρασε ήταν ο πιο θερμός από τo 1880 που οι μετεωρολογικές υπηρεσίες διατηρούν αρχεία, ενώ το 97% των επιστημόνων συμφωνεί πλέον ότι το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής είναι ένα «δημιούργημα» του ανθρώπου και της υποκριτικής στάσης του απέναντι στη φύση.

To πρόβλημα φυσικά δεν μπορεί να λυθεί με ευχολόγια, αναβλητικότητα και κούφιες υποσχέσεις, αλλά η οικολογική συνείδηση θα πρέπει να γίνει «κτήμα» όλων μας και ειδικότερα για τις νέες γενιές που αποτελούν το μέλλον του πλανήτη μας. Για αυτό και η Lidl Ελλάς, η οποία έχει συνδεθεί με δράσεις της για την προστασία του περιβάλλοντος που έχουν σαν στόχο τους να ευαισθητοποιήσουν και να προβληματίσουν, στο πλαίσιο της συνεργασίας της με την Εθνική Λυρική Σκηνή οραματίστηκε τις Τέσσερις Εποχές! Πρόκειται για μια εναλλακτική παράσταση μουσικού θεάτρου για μικρούς και μεγάλους (απευθύνεται σε παιδιά από 6 έως 96 ετών), η οποία συνδυάζει με έναν άκρως έξυπνο τρόπο τις τέσσερις εποχές του Βιβάλντι με το φλέγον ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος. H Lidl Ελλάς και η Εθνική Λυρική Σκηνή, έχουν ενώσει δημιουργικά τις δυνάμεις τους, σε μια συνεργασία που έχει τεράστια σημασία, καθώς είναι η πρώτη φορά που η Ε.Λ.Σ συνεργάζεται με έναν ιδιωτικό φορέα (και ειδικότερα με μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στον χώρο των Super Market). Στην εν λόγω παράσταση μουσικού θεάτρου, η βιώσιμη ανάπτυξη συμβαδίζει με τον πολιτισμό έχοντας ως κύριο αποδέκτη τη νέα γενιά, η οποία καλείται να ενεργοποιηθεί, να δραστηριοποιηθεί και να αναλάβει τα κλειδιά του μέλλοντος της.

Στην παράσταση που φέρει την υπογραφή της ανατρεπτικής θεατρικής ομάδας Patari Project, οι τέσσερις εποχές (άνοιξη, χειμώνας, καλοκαίρι, φθινόπωρο) που άλλοτε συμβόλιζαν την ομορφιά και την κυκλικότητα της φύσης μπλέκονται πλέον σε έναν ανελέητο ανταγωνισμό, όπου η μία εποχή επιχειρεί να επικρατήσει της άλλης. Μέσα σε αυτό το γαϊτανάκι της αντιπαράθεσης και της ματαιοδοξίας, η ανανεωτική ορμή που χαρακτηρίζει το κλασικό έργο του Βιβάλντι αποκτάει μια πιο σκοτεινή διάσταση σε αυτή την εναλλακτική εκδοχή του, όπου μπορεί ναι μεν ο ρυθμός και η μουσικότητα να μην σταματούν ποτέ, αλλά πλέον η αναγέννηση της φύσης χάνεται μέσα στο έρεβος του χάους που έχει δημιουργηθεί από την ανθρώπινη παρέμβαση. Τους καταστροφικούς τυφώνες και τις ατελείωτες βροχές, διαδέχονται οι ξηρασίες και το λιώσιμο των πάγων και πλέον η μουσική αδυνατεί να εξασφαλίσει την «ισορροπία» και να αναπαραστήσει τον κύκλο της ζωής, όπως συμβαίνει στο κλασικό έργο του διάσημου δημιουργού.

Φώτο: V. Isaeva

Η συγκεκριμένη παράσταση χωρίς να έχει την παραμικρή διάθεση για να ηθικολογήσει, περνάει με ψυχαγωγικό τρόπο στα παιδιά (και όσους αισθάνονται παιδιά) σημαντικά θέματα όπως είναι η μείωση της χρήσης πλαστικών, η σπατάλη τροφίμων, η ανακύκλωση, η χρήση πλαστικών και η κυκλική οικονομία, κτίζοντας με διασκεδαστικό τρόπο την οικολογική συνείδηση, με την οποία θα πρέπει να «μπολιαστούν» και να βάλουν τα θεμέλια για τον κόσμο του αύριο. Το θέμα της επίκαιρο που πολλές φορές λειτουργεί σαν γροθιά στο στομάχι που έχει ως στόχο να μας ξυπνήσει από τον λήθαργο, λειτουργώντας ως ένα “κάλεσμα” για δράση.

Φώτο: A. Σιμόπουλος

H σκηνοθεσία του έργου ανήκει στην Σοφία Πάσχου και η σύνθεση στον Νίκο Γαλενιάνο, τη δραματουργία υπογράφει ο Χουάν Αγιάλα, τα κοστούμια η Κλαιρ Μπρέισγουελ, το σκηνικό η Ευαγγελία Θεριανού, την κίνηση η Άννι Πούι Λινγκ Λοκ και τους φωτισμούς η Σοφία Αλεξιάδου. Τις Τέσσερις εποχές ερμηνεύουν οι: Αλέξης Βιδαλάκης, Γιάννης Γιαννούλης, Θεοδόσης Κώνστας, Κατερίνα Μαυρογεώργη, Στέφη Πουλοπούλου, Εριφύλη Στεφανίδου, Αποστόλης Ψυχράμης. Συμμετέχουν οι μουσικοί: Γιάννης Αγρανιώτης (βιολί), Αλέξης Καραϊσκάκης (τσέλο), Δημήτρης Τίγκας (κοντραμπάσο), Αλέξης Μαστιχιάδης (τσέμπαλο), Κωνσταντίνος Ζιγκερίδης (ακορντεόν).

Από τις 3 Νοεμβρίου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου για 32 πρωινές παραστάσεις για παιδιά και νέους, στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η παράσταση υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) προς την Εναλλακτική Σκηνή.

Πραγματικά πρόκειται για μια παράσταση που δε γίνεται να την χάσετε!