Η φροντίδα της ομορφιάς έχει συνδεθεί με τη ματαιοδοξία ή με την πεποίθηση πως -ειδικά- η γυναίκα που ασχολείται πολύ με την εμφάνιση της δεν έχει χρόνο να ασχοληθεί με τίποτα άλλο κι επομένως δεν καλλιεργεί την πνευματικότητα της (=χαζή). Βασικά, η ματαιοδοξία έχει να κάνει με τα όρια που υπαγορεύει η προσωπικότητα του καθενός, κι όσον αφορά την πολύωρη περιποίηση, απλώς αναγκάζεσαι να βρεις το χρόνο. Για παράδειγμα, έχω κάνει τόσες φορές αποτρίχωση (εγώ και οι μισές γνωστές μου) στη 1 τα ξημερώματα, όσες φορές έχω δει και τους Placebo live (δηλ. πολλές!).

Μια νέα έρευνα της ψυχολόγου Δρ. Vivian Diller έρχεται να προσφέρει μια ενδιαφέρουσα οπτική γωνία στο ζήτημα «φροντίδα ομορφιάς» καθώς κατέληξε στο συμπέρασμα πως η ενασχόληση με την εμφάνιση ωφελεί την υγεία άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα. Η βασική ιδέα πίσω από την έρευνα βασίζεται στην υποκειμενική αίσθηση ευεξίας καθώς αν η εικόνα που αντικρίζει ο καθένας στον καθρέφτη τον κάνει να αισθάνεται όμορφα για τον εαυτό του, τότε τον ωθεί να αλλάξει εύκολα τα μοτίβα συμπεριφοράς και τις αλληλεπιδράσεις που βιώνει στη ζωή του. Εξάλλου, δεν είναι μυστικό πως η αυτοπεποίθηση συνδέεται με υγιεινές διατροφικές συνήθειες, και γενικά με καλές συνήθειες ευεξίας όπως ο ποιοτικός ύπνος, που με τη σειρά τους οδηγούν σε καλύτερη θωράκιση του αμυντικού κι ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Αν το καλοσκεφτούμε η εν λόγω έρευνα δεν παρουσιάζει κάτι που δεν έχουμε αντιληφθεί ήδη: Πόσες φορές δεν κατορθώσαμε να διώξουμε έστω και για λίγη ώρα αρνητικές σκέψεις επειδή πήγαμε στο γυμναστήριο ή δοκιμάσαμε ένα νέο makeup look; Προσωπικά, τις μέρες που είμαι στα down μου δοκιμάζω νέα looks ή βάφομαι πιο έντονα γιατί νιώθω την ανάγκη να δώσω μια ώθηση στον εαυτό μου να νιώσει καλύτερα. Σίγουρα αυτό το κόλπο ήταν πολύ πιο πετυχημένο από το να ξαπλώνω στον καναπέ, στερεώνοντας ένα μπολ πατατάκια στην κοιλιά μου, κάνοντας μαραθώνιο τηλεοπτικών σειρών.

»Όλοι θέλουμε τα ίδια πράγματα: θέλουμε να αισθανόμαστε και να φαινόμαστε όμορφοι» εξήγησε η Dr. Diller σε συνέντευξη της στο Yahoo Beauty, ‘Πάνω σε αυτή την ιδέα εργάστηκα 20 χρόνια τώρα: να βοηθήσω τις γυναίκες να μην αισθάνονται τόσο ενοχικά με το πως φαίνονται. Ένας από τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να αισθάνονται τόσο ένοχες για την καλή τους εμφάνιση είναι επειδή η ομορφιά και η υγεία δεν αποτελούν διαφορετικές έννοιες».

Πλέον, μπορούμε και με τη σφραγίδα της επιστήμης να δοκιμάσουμε 10 αποχρώσεις κραγιόν μέχρι να βρούμε την ιδανική, αφού έτσι κάνουμε καλό στην υγεία μας 😉