Αυτό το γρήγορο κέικ crumble μήλου είναι εξίσου καλό με ένα φλιτζάνι τσάι ή καφέ αλλά και ζεσταμένο για επιδόρπιο.

Συστατικά

Για το crumble topping

  • 100g απλό αλεύρι
  • 70g κρύο βούτυρο, κομμένο σε μικρά κομμάτια
  • 75 g καστανή ζάχαρη

Για την βάση

  • 100g άχνη ζάχαρη
  • 100g ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου, συν επιπλέον για άλειμμα
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 100g απλό αλεύρι
  • 1 ½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 4 μήλα
  • 1 λεμόνι ξύσμα και χυμό
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένη κανέλα

Μέθοδος

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C-Ανεμιστήρας. Λαδώνουμε τα πλαϊνά μιας τετράγωνης φόρμας για κέικ 20 εκ. και στρώνουμε τη βάση με χαρτί ψησίματος.
  2. Για να φτιάξετε την επικάλυψη crumble, τρίψτε το αλεύρι και το βούτυρο μαζί με τις άκρες των δακτύλων σας μέχρι το μείγμα να μοιάζει με τραχιά τριμμένη φρυγανιά. (Μπορείτε επίσης να συνδυάσετε τα υλικά μαζί για λίγο σε ένα μίξερ.) Ανακατέψτε τη ζάχαρη. Βάλτε στο ψυγείο.
  3. Για να φτιάξετε το κέικ, χτυπήστε τη ζάχαρη και το βούτυρο μαζί μέχρι να ελαφρύνει. Χτυπάτε τα αυγά ένα-ένα, προσθέτοντας το μισό αλεύρι αφού χτυπήσετε το πρώτο αυγό και μετά ανακατέψτε το υπόλοιπο αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ.
  4. Καθαρίζουμε τα μήλα, κόβουμε στα τέσσερα, κόβουμε τον πυρήνα και κόβουμε κάθε τέταρτο σε τέσσερις μακριές φέτες. Ανακατεύουμε με το ξύσμα και το χυμό λεμονιού και την κανέλα.
  5. Ρίχνετε με κουτάλι το μείγμα του κέικ στην προετοιμασμένη φόρμα. Τοποθετούμε από πάνω τα μήλα και σκεπάζουμε με την επικάλυψη κράμπλ. Ψήστε το κέικ για 40 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που έχετε τοποθετήσει στο κέντρο.
  6. Σερβίρετε το κέικ κράμπλ μήλου σε θερμοκρασία δωματίου ή ζεστό με κρέμα.

Καλή επιτυχία!