Ας το παραδεχτούμε, όσο μεγαλώνουμε, τόσο περισσότερο καθόμαστε. Παιδικά χρόνια γεμάτα κίνηση, αλάνες, μπάλα, χορό. Εφηβεία με αθλητικά, γυμναστικές επιδείξεις και σχολικά πρωταθλήματα. Και μετά; Σπουδές, δουλειά, σπίτι, παιδιά, υποχρεώσεις. Η άσκηση πέφτει χαμηλά στη λίστα – και πολλές φορές δεν χωράει καν.

Η έρευνα που τα λέει… όλα

Μια πολύ σοβαρή μελέτη από το UCSF Benioff Children’s Hospitals, που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Preventive Medicine, παρακολούθησε 5.000 ενήλικες από 18 έως 60 ετών για 30 χρόνια. Οι επιστήμονες κατέγραψαν τα πάντα: από την πίεση και τα κιλά τους μέχρι το πόσο ασκούνταν. Και τα ευρήματα ήταν ξεκάθαρα.

Πέντε ώρες την εβδομάδα είναι το “μαγικό” νούμερο

Όσοι ασκούνταν τουλάχιστον πέντε ώρες την εβδομάδα στην αρχή της ενήλικης ζωής τους είχαν 18% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν υπέρταση αργότερα. Και πρόσεξε… το νούμερο αυτό αυξανόταν για όσους συνέχισαν να γυμνάζονται και στις επόμενες δεκαετίες.

 

Δεν είναι ποτέ “απλά πίεση”

Η υπέρταση είναι ύπουλη. Δεν δίνει σημάδια στην αρχή, αλλά όταν χτυπήσει μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. Κι όμως, το να την προλάβεις μπορεί να είναι τόσο απλό όσο… να βάλεις τα αθλητικά σου και να πας για περπάτημα.

Όχι, δεν χρειάζεται να γίνεις fitness freak

Το καλό νέο; Δεν χρειάζεται να λιώσεις στο γυμναστήριο ή να τρέχεις σε μαραθώνιους. Χρειάζεται απλώς σταθερή, τακτική κίνηση όπως περπάτημα, χορός, yoga, κολύμπι, ό,τι αγαπάς και σε κρατάει σε δράση.

Η άσκηση είναι προληπτική αγωγή

Τέλος, οι ειδικοί προτείνουν να ρωτάμε τον γιατρό όχι μόνο για πίεση και χοληστερίνη, αλλά και για το αν… κινούμαστε αρκετά. Γιατί η άσκηση είναι εξίσου σημαντική με την υγιεινή διατροφή και τη διακοπή του καπνίσματος.

Leave a Reply

Your email address will not be published.