Η αναζήτηση συντροφικότητας μέσα από dating apps και social media έχει γίνει η νέα κανονικότητα. Πλατφόρμες όπως το Tinder, το Badoo, το Facebook Dating, αλλά και πιο εξειδικευμένες εφαρμογές, έχουν φέρει κοντά εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Όμως, μαζί με την ελπίδα για έναν ρομαντικό δεσμό, εμφανίζονται και επικίνδυνες παγίδες, που απειλούν την ασφάλεια, την ψυχική υγεία και τα οικονομικά των χρηστών. Σημεία των καιρών εύλογα θα σκεφτείτε, για αυτό και παρακάτω θα βρείτε όχι μόνο τους κινδύνους αλλά και κάποια extra tips που θα σας κάνουν να είστε πάντοτε υποψιασμένοι και υποψιασμένες…
Οι 5 πιο συχνοί κίνδυνοι στο online dating
1. Ψεύτικες ταυτότητες (catfishing)
Άτομα δημιουργούν προφίλ με ψεύτικες φωτογραφίες και στοιχεία, προσποιούμενα ότι είναι κάποιος άλλος — πολλές φορές ιδιαίτερα ελκυστικός ή και “διάσημος”. Το κίνητρο κυμαίνεται από απλή συναισθηματική ανάγκη, μέχρι απάτη.
2. Romance Scams (Απάτες Ρομαντικής Φύσης)
Απατεώνες καλλιεργούν ερωτικές σχέσεις με σκοπό να αποσπάσουν χρήματα, προφασιζόμενοι έκτακτες ανάγκες, προβλήματα υγείας ή ανάγκη για εισιτήρια συνάντησης.
3. Εκβιασμός με προσωπικό υλικό (sextortion)
Αφού κερδίσουν την εμπιστοσύνη του θύματος, ζητούν γυμνές φωτογραφίες ή βίντεο. Στη συνέχεια, απειλούν ότι θα τα δημοσιοποιήσουν, εάν δεν πληρωθούν.
4. Συναισθηματική χειραγώγηση
Ορισμένοι χρήστες δεν αναζητούν σχέση, αλλά συναισθηματική επιβεβαίωση, έλεγχο ή χειραγώγηση. Συχνά εξαφανίζονται (ghosting) και δεν ακούτε ποτέ τίποτε για αυτούς ή παίζουν διπλό παιχνίδι (breadcrumbing, benching).
5. Παρακολούθηση & stalking
Κάποιοι χρήστες χρησιμοποιούν τις εφαρμογές για να εντοπίσουν τη φυσική τοποθεσία άλλων, να παρακολουθούν καθημερινά updates, παραβιάζοντας την ιδιωτικότητα του συνομιλητή τους.
Πρακτικές Συμβουλές Προστασίας
Επαλήθευση ταυτότητας
- Χρησιμοποιήστε αντίστροφη αναζήτηση εικόνας (reverse image search) για τις φωτογραφίες προφίλ.
- Σας προτείνουμε να ζητάτε βιντεοκλήση νωρίς στην επικοινωνία.
- Μην ξεχνάτε να αποφεύγετε όσους δίνουν ασαφείς ή υπερβολικά τέλειες πληροφορίες.
Όρια στις πληροφορίες
- Σε καμία περίπτωση μην δίνετε τη διεύθυνση κατοικίας, στοιχεία δουλειάς, αλλά και αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών.
- Αποφύγετε οπωσδήποτε να στέλνετε ευαίσθητο φωτογραφικό υλικό, ακόμα και αν αισθάνεστε “ασφάλεια”.
Προσοχή στη γλώσσα που χρησιμοποιείται
- Εάν το άτομο που έχετε επικοινωνήσει online σας ερωτευτεί πολύ γρήγορα και συχνά σας λέει “είσαι η μοίρα μου”, “θα αφήσω τα πάντα για σένα”, καλό είναι να κρατήσετε… αποστάσεις.
- Αιτήματα για βοήθεια, δανεικά, ή περίεργες “καταστάσεις ανάγκης” είναι απλώς… red flags!
Ελέγξτε τις κινήσεις σας
- Προγραμματίστε την πρώτη συνάντηση σε δημόσιο χώρο και ενημερώστε κάποιον φίλο ή συγγενή για το πού βρίσκεστε.
- Σε περίπτωση που αισθανθείτε ότι κάποιος σας παρακολουθεί ή σας παρενοχλεί, κάντε άμεσα αναφορά στην πλατφόρμα και στις αρχές.
Επικοινωνία με Αρχές
- Στην Ελλάδα, μπορείτε να απευθυνθείτε:
- Στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (www.cyberalert.gr, τηλ. 11188)
- Στην αστυνομία σε περίπτωση που νιώσεις απειλή
- Σε οργανισμούς όπως το SafeLine για αναφορά περιεχομένου
Επίλογος
Το online dating δεν είναι επικίνδυνο από τη φύση του, αλλά απαιτεί συνειδητότητα, συγκεκριμένα όρια και παρατηρητικότητα. Όπως δεν θα έδινες τα κλειδιά του σπιτιού σου σε έναν άγνωστο στον δρόμο, έτσι και στον ψηφιακό κόσμο πρέπει να φιλτράρεις προθέσεις αλλά και συμπεριφορές. Ο έρωτας μπορεί να ανθίσει παντού… ακόμη και online, ωστόσο όπως έλεγε και ο σοφός λαός: «Φύλαγε τα ρούχα σου για να έχεις τα… μισά»!
Leave a Reply