Αναζητάτε ένα γεύμα που ζεσταίνει την ψυχή, γεμάτο γεύση, και το καλύτερο; Μαγειρεύεται όλο σε μία κατσαρόλα! Αυτή η συνταγή για αρνάκι είναι ακριβώς ό,τι χρειάζεστε για ένα πλούσιο δείπνο που θα ικανοποιήσει την οικογένεια και τους φίλους. Το τρυφερό αρνάκι σιγομαγειρεύεται σε μια αρωματική σάλτσα, ενώ από πάνω του απλώνονται στρώσεις από τραγανές πατάτες, δημιουργώντας μια ακαταμάχητη αντίθεση υφών.
Αυτή η συνταγή, από την Becca Spry και το “Food: Truth or Scare”, συνδυάζει την ευκολία με την απόλυτη γεύση, προσφέροντας ένα πλήρες και ισορροπημένο γεύμα. Κάθε μερίδα παρέχει 455 kcal, 31g πρωτεΐνης, 47g υδατάνθρακες (εκ των οποίων 13g σάκχαρα), 14g λιπαρά (εκ των οποίων 5g κορεσμένα), 10g φυτικές ίνες και 1.7g αλάτι.
Λίστα αγορών:
- 3 κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο
- 600g μοσχαρίσιες μπριζόλες από μπούτι αρνιού, αφαιρέστε όλο το ορατό λίπος (περίπου 500g καθαρό), κομμένες σε μπουκιές
- 2 κρεμμύδια, χοντροκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο, χοντροκομμένες
- 250g σέλινο (περίπου 4 κοτσάνια), χοντροκομμένο
- 400g καρότα (περίπου 4 μέτρια), καθαρισμένα και χοντροκομμένα
- Μικρή χούφτα φρέσκο δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο
- Λίγα κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
- 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κύβος μοσχαρίσιου ζωμού διαλυμένος σε 500ml ζωμό
- 2 κουταλιές της σούπας σάλτσα Worcestershire
- 2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
- 650g αμυλούχες πατάτες, ιδανικά Maris Piper, κομμένες σε χοντρές φέτες
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Μέθοδος Εκτέλεσης:
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 160°C (140°C με αέρα / Gas 3).
- Ζεστάνετε 1 κουταλάκι του γλυκού λάδι σε μια μεγάλη, βαριά κατσαρόλα (που μπορεί να μπει στον φούρνο) σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Ροδίστε το αρνάκι από όλες τις πλευρές σε δύο δόσεις, για 3-4 λεπτά ανά δόση. Μεταφέρετε το αρνάκι σε ένα πιάτο χρησιμοποιώντας μια τρυπητή κουτάλα.
- Προσθέστε άλλο ένα κουταλάκι του γλυκού λάδι στην κατσαρόλα και προσθέστε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το σέλινο και τα καρότα. Σοτάρετε, ανακατεύοντας, για 3-4 λεπτά.
- Προσθέστε το δεντρολίβανο και το θυμάρι και σοτάρετε για ένα ακόμη λεπτό. Πασπαλίστε με το αλεύρι και μαγειρέψτε για 2 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς για να ψηθεί το αλεύρι.
- Επιστρέψτε το αρνάκι στην κατσαρόλα, προσθέστε τον ζωμό και ανακατέψτε μέσα τη σάλτσα Worcestershire και τον πελτέ ντομάτας. Αφήστε το να πάρει μια βράση.
- Στρώστε τις πατάτες από πάνω σε δύο αλληλοεπικαλυπτόμενες στρώσεις, αλατοπιπερώνοντας ανάμεσα στις στρώσεις.
- Σκεπάστε την κατσαρόλα με το καπάκι και ψήστε στον φούρνο για 1½ ώρα, ή μέχρι το αρνάκι και οι πατάτες να είναι τρυφερά.
- Αφαιρέστε το καπάκι και αυξήστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 200°C (180°C με αέρα / Gas 6). Αλείψτε τις πατάτες με το τελευταίο κουταλάκι του γλυκού λάδι και ψήστε για επιπλέον 15 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει όμορφα η επιφάνεια.
Απολαύστε αυτό το υπέροχο, χορταστικό πιάτο που θα γίνει σίγουρα ένα αγαπημένο της οικογένειας!
Γεια σου φίλη! Είμαι η Μάρθα Κατσαρού με τάση να εκφράζομαι μέσα από τη μαγεία της γραφής. Το ακαδημαϊκό μου ταξίδι με πήγε από τον κόσμο της Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Από τα πρώτα μου χρόνια, ανακάλυψα ότι η αληθινή μου φωνή αντηχεί πιο εύγλωττα στον γραπτό λόγο παρά στον προφορικό. Γι’ αυτό και από τους αριθμούς βρέθηκα να «μπλέκομαι» με τα γράμματα, για να επικεντρωθώ στο πάθος μου για το lifestyle. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;
Leave a Reply