Αν αναζητάς ένα πιάτο που να φέρει τις μυρωδιές και τις γεύσεις της Ανατολής κατευθείαν στην κουζίνα σου, τότε αυτή η συνταγή είναι ό,τι πρέπει. Ζουμερές μελιτζάνες, πικάντικος κιμάς, πλούσια μπαχαρικά και ένα ντρέσινγκ με ταχίνι που θα θες να βάζεις παντού. Πάμε να τις φτιάξουμε;

Υλικά για τις γεμιστές μελιτζάνες

  • 4 μελιτζάνες μέτριες (περίπου 1,2 κιλά), κομμένες κατά μήκος στη μέση
  • 6 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1½ κ.γ. κύμινο σε σκόνη
  • 1½ κ.σ. γλυκιά πάπρικα
  • 1 κ.σ. κανέλα σε σκόνη
  • 2 μέτρια κρεμμύδια (περίπου 340γρ), ψιλοκομμένα
  • 500γρ κιμάς αρνίσιος
  • 50γρ κουκουνάρι
  • 20γρ μαϊντανός φρέσκος, ψιλοκομμένος
  • 2 κ.γ. πελτές ντομάτας
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 1½ κ.σ. χυμός λεμονιού
  • 1 κ.γ. πάστα ταμάρινδου
  • 4 ξυλάκια κανέλας
  • Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 φρατζόλα ψωμί προζυμένιο, για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Για το ντρέσινγκ με ταχίνι

  • 125γρ στραγγιστό γιαούρτι
  • 50γρ ταχίνι
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 2 κ.γ. χυμός λεμονιού
  • 1 μικρό ματσάκι κόλιανδρος, ψιλοκομμένος
  • Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Προθέρμανε τον φούρνο στους 220°C (200°C με αέρα).

Τοποθέτησε τις μελιτζάνες σε ταψί, με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω. Άλειψέ τες με 4 κουταλιές ελαιόλαδο, πασπάλισε με 1 κ.γ. αλάτι και άφθονο πιπέρι. Ψήσε για 20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Βγάλ’ τες και άφησέ τες λίγο να κρυώσουν.

Παράλληλα, ξεκίνα τη γέμιση: Ζέστανε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι.

Ανακάτεψε το κύμινο, την πάπρικα και την κανέλα και βάλε τα μισά μπαχαρικά στο τηγάνι μαζί με τα κρεμμύδια. Σόταρε σε μέτρια-δυνατή φωτιά για 8 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά.

Πρόσθεσε τον κιμά, το κουκουνάρι, τον μαϊντανό, τον πελτέ, τη μισή ζάχαρη (1 κ.γ.), 1 κ.γ. αλάτι και πιπέρι. Συνέχισε για άλλα 8 λεπτά μέχρι να μαγειρευτεί καλά ο κιμάς.

Στο μεταξύ, φτιάξε τη σάλτσα: Ανάμειξε τα υπόλοιπα μπαχαρικά με 150ml νερό, το λεμόνι, την πάστα ταμάρινδου, την υπόλοιπη ζάχαρη και τα ξυλάκια κανέλας.

Κατέβασε τον φούρνο στους 195°C (175°C με αέρα).

Ρίξε τη σάλτσα στο ταψί με τις μελιτζάνες. Γέμισε την κάθε μισή μελιτζάνα με τον κιμά. Σκέπασε καλά το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήσε για 1 ώρα και 30 λεπτά. Κατά τη διάρκεια, δύο φορές βγάζεις το αλουμινόχαρτο και περιχύνεις με τη σάλτσα. Αν στεγνώσει, προσθέτεις λίγο νεράκι.

Για το ντρέσινγκ ταχινιού

Ανακάτεψε όλα τα υλικά μαζί με 2 κ.σ. νερό, μισό κουταλάκι αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Πρέπει να έχει βελούδινη υφή.

Όταν οι μελιτζάνες είναι έτοιμες και έχουν λίγο κρυώσει (όχι τελείως, μη μας παγώσει το ντρέσινγκ), ρίξε από πάνω το ταχίνι και πασπάλισε με λίγο φρέσκο κόλιανδρο.

Σερβίρισμα

Φέρε τις στο τραπέζι με λίγες φέτες φρυγανισμένο προζυμένιο ψωμί και άφησε τους καλεσμένους σου να… λιποθυμήσουν από νοστιμιά. Είναι ένα φαγητό που δεν χρειάζεται τίποτα άλλο – απλώς καλή παρέα και ένα ποτήρι κόκκινο κρασί.

Αν τη δοκιμάσεις, θα με θυμηθείς. Γιατί η μελιτζάνα – όταν γεμίζεται με αγάπη και ανατολίτικα αρώματα – γίνεται κάτι παραπάνω από φαγητό. Γίνεται εμπειρία.

Leave a Reply

Your email address will not be published.