Ετοιμαστείτε για ένα γευστικό ταξίδι στην καρδιά της ελληνικής κουζίνας με αυτή την εξαιρετική συνταγή για τυρόπιτα με κολοκύθι και μέλι, συνοδευόμενη από μια δροσερή σαλάτα με ντομάτα, παξιμάδι και ελιές. Ένας συνδυασμός αλμυρών και γλυκών γεύσεων που θα ενθουσιάσει τον ουρανίσκο σας.

Τυρόπιτα με Κολοκύθι και Μέλι

Αυτή η πίτα αποτελεί μια υπέροχη παραλλαγή της κλασικής τυρόπιτας, προσθέτοντας τη γλυκύτητα του μελιού και τη φρεσκάδα του κολοκυθιού, όλα τυλιγμένα στην τραγανότητα του καταϊφιού.

Υλικά για την πίτα:

  • Μεγάλο κομμάτι βούτυρο
  • 200γρ. φέτα, θρυμματισμένη
  • 175γρ. κασέρι (ή γραβιέρα), τριμμένο
  • 75γρ. χαλούμι, τριμμένο
  • 350γρ. κολοκυθάκια, χονδροτριμμένα
  • 2 αυγά ελευθέρας βοσκής
  • Φρεσκοτριμμένο λευκό πιπέρι
  • Λίγα κλωνάρια φρέσκο θυμάρι, μόνο τα φύλλα
  • 300γρ. κανταΐφι
  • 175ml κρέμα γάλακτος
  • 175ml πλήρες γάλα
  • 50γρ. καρύδια, ψιλοκομμένα
  • Ελαιόλαδο για το ψέκασμα
  • 3 κ.σ. μέλι

Εκτέλεση:

  1. Βουτυρώστε ένα ταψί 25×25 εκ.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ, αναμείξτε τη φέτα, το κασέρι (ή τη γραβιέρα) και το χαλούμι με τα χονδροτριμμένα κολοκυθάκια.
  3. Σε ένα μικρότερο μπολ, χτυπήστε ένα από τα αυγά με μια πρέζα λευκό πιπέρι και τα φύλλα θυμαριού. Προσθέστε το μείγμα αυγού στο μείγμα τυριών και ανακατέψτε καλά.
  4. Ξεχωρίστε το κανταΐφι και απλώστε το μισό στο βουτυρωμένο ταψί, ανεβάζοντας το λίγο στα πλαϊνά. Γεμίστε με το μείγμα τυριών.
  5. Σκεπάστε με το υπόλοιπο κανταΐφι. Σε ένα μπολ, χτυπήστε το υπόλοιπο αυγό με την κρέμα γάλακτος και το γάλα. Περιχύστε ομοιόμορφα πάνω από την πίτα. Αφήστε στην άκρη για 30 λεπτά.
  6. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200°C (180°C με αέρα / Gas 6).
  7. Πασπαλίστε τα καρύδια πάνω από την πίτα, περιχύστε με ελαιόλαδο και ψήστε απευθείας στον πάτο του φούρνου για 35 λεπτά, ή μέχρι να γίνει τραγανή και χρυσαφένια.
  8. Περιχύστε με το μέλι και επιστρέψτε στον φούρνο για 10-15 λεπτά, ή μέχρι να πάρει σκούρο χρυσαφένιο χρώμα.
  9. Αφήστε την πίτα στο ταψί για 10 λεπτά πριν σερβίρετε.

Σαλάτα με Ντομάτα, Παξιμάδι και Ελιές

Μια δροσερή, αρωματική σαλάτα που συμπληρώνει ιδανικά την πλούσια γεύση της πίτας.

Υλικά για τη σαλάτα:

  • ½ κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. κόκκινο ξίδι κρασιού
  • 12 μαύρες ελιές, χωρίς κουκούτσι και σχισμένες
  • 400γρ. ώριμες ντομάτες, κομμένες σε διάφορα σχήματα και μεγέθη
  • 6 κρητικά κριθαρένια παξιμάδια ‘δάκος’ (ή ολικής άλεσης φρυγανιές), θρυμματισμένα
  • 1 κ.σ. στραγγισμένες κάπαρη
  • 2 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • Λίγα κλωνάρια βασιλικός, φύλλα μαδημένα και χονδροκομμένα
  • Λίγα κλωνάρια μαϊντανός πλατύφυλλος, χονδροκομμένος
  • ½ κ.γ. αποξηραμένη ρίγανη
  • Θαλασσινό αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ, αναμείξτε το κόκκινο κρεμμύδι με το κόκκινο ξίδι κρασιού και αφήστε το να μαλακώσει για 5 λεπτά.
  2. Προσθέστε τις ντομάτες, τις ελιές και τα παξιμάδια (ή τις φρυγανιές) στο μπολ.
  3. Προσθέστε την κάπαρη, τον βασιλικό και τον μαϊντανό, καθώς και το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.
  4. Αλατοπιπερώστε κατά βούληση.
  5. Πασπαλίστε με την αποξηραμένη ρίγανη και σερβίρετε με κομμάτια από την πίτα.

Απολαύστε αυτό το υπέροχο ελληνικό γεύμα που συνδυάζει την παράδοση με τη φρεσκάδα!

Leave a Reply

Your email address will not be published.