Πέμπτη σήμερα και παραμένουμε πιστοί στο εβδομαδιαίο “ραντεβού” μας με το σινεμά. Ακολουθούν, αναλυτικά, οι ταινίες που κάνουν σήμερα πρεμιέρα στους ελληνικούς κινηματογράφους.
“Mission Impossible: The Final Reckoning”
Περιπέτεια, αμερικάνικης παραγωγής του 2025, σε σκηνοθεσία Κρίστοφερ ΜακΚουόρι, με τους Τομ Κρουζ, Χέιλι Άτγουελ, Σάιμον Πεγκ, Βινγκ Ρέιμς, Άντζελα Μπάσετ, Εσάι Μοράλες κα.
Ο πράκτορας Ίθαν Χαντ και η ομάδα του προσπαθούν να αποτρέψουν τον Γκάμπριελ από την απόκτηση του προγράμματος Τεχνητής Νοημοσύνης, με την ονομασία «Οντότητα».
Oh, Canada
Δραματική ταινία, αμερικάνικης παραγωγής του 2024, σε σκηνοθεσία Πολ Σρέιντερ, με τους Ρίτσαρντ Γκιρ, Τζέικομπ Ελόρντι, Ούμα Θέρμαν, Βικτόρια Χιλ, Μάικλ Ιμπεριόλι κα.
Ένας Αμερικάνος ετοιμοθάνατος σκηνοθέτης πολιτικών ντοκιμαντέρ, που ζει για χρόνια στον Καναδά, όπου διέφυγε ως αντιρρησίας συνείδησης το 1968 κι ενάντιος στον πόλεμο του Βιετνάμ, δίνει την τελευταία του συνέντευξη, εξομολογούμενος τη δική του αλήθεια.
Νόρα – “Norah”
Δραματική ταινία, σαουδαραβικής παραγωγής του 2023, σε σκηνοθεσία Ταουφίκ Αλζαϊντί, με τους Γιακούμπ Αλφαρχάν, Αμπντουλάχ Αλσάνταν, Μαρία Μπαχράουι κα.
Σαουδική Αραβία, δεκαετία του 1990, οπότε και η καλλιτεχνική έκφραση απαγορεύτηκε ρητά στη χώρα. Ο Ναντέρ, ένας νέος δάσκαλος και ένας κρυφός καλλιτέχνης, φτάνει στο χωριό και συναντά τη Νόρα, μια νεαρή γυναίκα που πυροδοτεί τη δημιουργικότητα μέσα του και τον εμπνέει να ζωγραφίσει ξανά.
Δεν Είμαι Εγώ – “C’est Pas Moi”
Σινεφίλ, γαλλικής παραγωγής του 2024, σε σκηνοθεσία Λεός Καράξ, με τους Ντενίς Λαβάν, Νάστια Γκολούποβα, Λεός Καράξ κα.
Ο 64χρονος πια Καράξ των εξαίσιων «Οι Εραστές της Γέφυρας» και «Η Δική μας Νύχτα», φτιάχνει ένα χειροποίητο κινηματογραφικό κολάζ, καλοδεχούμενων πειραματισμών και εικαστικών πρωτοποριακών τεχνοτροπιών, ένα δοκίμιο για την εξουσία, την πολιτική και το σινεμά.
Lilo and Stitch
Ριμέικ της ταινίας κινουμένων σχεδίων της Disney του 2002, που γέννησε τρία σίκουελ, σε σκηνοθεσία του Ντιν Φλάισερ Καμπ. Η διάσημη ταινία επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη σε έναν συνδυασμό animation με ζωντανή δράση. Στην ταινία, που προβάλλεται και μεταγλωττισμένη στα ελληνικά, παίζουν οι Σίντνεϊ Ελίζαμπεθ Αγκουντόγκ, Μπίλι Μάγκνουσεν, Τία Καρέρε κα.
Η ιστορία ενός μοναχικού κοριτσιού από τη Χαβάη, που υιοθετεί έναν αλλόκοτο εξωγήινο φυγά, τον Στιτς, ο οποίος μοιάζει με σκύλο και αυτός τη βοηθά να ενώσει τη διαλυμένη οικογένειά της.
Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.
Leave a Reply