Ένα πάρα πολύ ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ για την ιστορία της Γιόγκα, το Breath of the Gods – A Journey to the Origins of Modern Yoga  θα κάνει πρεμιέρα στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013 στις 20.00. Οι ρίζες της Γιόγκα χάνονται στους αιώνες, όμως η σύγχρονη Γιόγκα των αρχών του 20ού αιώνα είναι πνευματικό παιδί του Ινδού σοφού T. Krishnamacharya. Ο σκηνοθέτης Jan Schmidt-Garre ερευνά τη ζωή και τη διδασκαλία του Krishnamacharya, πραγματοποιώντας ένα ταξίδι που τον οδηγεί από τους μαθητές και την οικογένεια του Ινδού δασκάλου ως τις πηγές της σύγχρονης Γιόγκα και το παλάτι του Μαχαραγιά της Μυσώρης.

Από τον Pattabhi Jois,  ο Jan μαθαίνει τον «χαιρετισμό στον ήλιο», από τον Iyengar την «άσανα» με τη στήριξη στο κεφάλι και στο τέλος ο Sribhashyam του φανερώνει το μυστικό του πατέρα του: «Life Saving Yoga Session», η γιόγκα που σώζει ζωές.

Σήμερα, εκατομμύρια άνθρωποι ασκούν τη σύγχρονη Γιόγκα σε όλο τον κόσμο.  Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει τους σύγχρονους μύθους της Γιόγκα B.K.S. Iyengar, Pattabhi Jois, T.K. Sribhashyam και T. Krishnamacharya.  Περιλαμβάνει σπάνιο αρχειακό υλικό και πλούσιες αναπαραστάσεις. Ένα ντοκιμαντέρ που κάθε φίλος της γιόγκα πρέπει να δει.
Προβάλλεται παράλληλα στους κινηματογράφους: Δαναός (Πέμπτη 10.1.13 ως Τετάρτη 13.1.2013 στις 16.00), και στη Θεσσαλονίκη, στην αίθουσα Παύλος Ζάννας (Ολύμπιον) και στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Προπώληση στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ (Σταδίου 24). Τιμή εισιτηρίου 6 ευρώ.