Η ημέρα των Χριστουγέννων στην Ιταλία , όπως και σε όλους τους Ευρωπαίους, είναι η πιο σημαντική του χρόνου. Τη μέρα αυτή οι πιστοί πηγαίνουν στην εκκλησία ευλογώντας τη Σάντα Μαρία (Παναγία) προς την οποία παρακαλούν να προσέχευται υπέρ τους και να τους προστατεύει.

Οι Ιταλοί συγκεντρώνονται μπροστά στις φάντες του θείου βρέφους που είναι εγκατεστημένες στον πρόναο των εκκλησιών. Η αναπαράσταση της σκηνής της γέννησης του Σωτήρα, που συνηθίζεται στις καθολικές εκκλησίες, καθιερώθηκε πρώτα στην Ιταλία. Ο Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης είχε πρώτος την ιδέα να αναπαραστήσει τη φάτνη της γέννησης το 1224 στην εκκλησία ενός ιταλικού χωριού.

Μικρή φάτνη

Στην Ιταλία, υπάρχει το έθιμο να κατασκευάζεται σε κάθε σπίτι, την παραμονή των Χριστουγέννων, μια μικρή φάτνη ενώ τα παιδάκια πιστεύουν ότι τα δώρα τους θα τα φέρει ο ίδιος ο Χριστός που θα τους φέρει δώρα μέσα στα παπούτσια τους, δίπλα στο τζάκι. Στη βόρεια Ιταλία, μάλιστα, η συνήθεια αυτή υπάρχει όχι μόνο για τα δώρα των παιδιών αλλά και των μεγάλων.

Την ημέρα των Χριστουγέννων, και κυρίως την ώρα της λειτουργίας και ιδίως στα χωριά, θα δει κανείς ευσεβείς, γονατισμένους πιστούς να απαγγέλουν θρησκευτικές ικεσίες.

Σε μερικά μέρη της Ιταλίας παίζουν ένα είδος παντομίμας που έχει ως υπόθεση τη Γέννηση ή το Προσκύνημα των μάγων. Στην ιταλική ύπαιθρο, οι χωρικές φτιάχνουν το “Παντζιάλλο” (Pangiallo romano di Natale), το πατροπαράδοτο γλυκό της ημέρας που είναι ένα είδος τούρτας με φρούτα και ξηρούς καρπούς.

Δώρα στα παιδιά από τη Μπεφάνα

Μέσα στο γενικό κλίμα χαράς, τα παιδάκια έχουν πολλούς λόγους να χαίρονται: εκτός από τη μέρα των Χριστουγέννων, δέχονται δώρα και στις 6 Ιανουαρίου όταν η καλή μάγισα Μπεφάνα, έρχεται να τα ανταμείψει προσφέροντας πλούσια δώρα. Το όνομά της προέρχεται από το ελληνικό Επιφάνεια, τη θεία δηλαδή εμφάνιση κατά τη βάφτιστη του Ιησού.

Βενετία

Στη Βενετία, τέλος, φτιάχνουν την παραμονή των Χριστουγέννων μια τεράστια φάτνη πάνω σε μία γόνδολα και τη μεταφέρουν μέσα από τα κανάλια σε όλη την πόλη ενώ καθόλη τη διάρκεια των γιορτών υπάρχουν εκδηλώσεις  παντού και δραστηριότητες που περιλαμβάνουν αγορές για δώρα (παγκοσμίου φήμης χειροποίητο γυαλί murano ή δαντέλες), τη μεταμεσονύκτια Λειτουργία στον Άγιο Μάρκο και τα πυροτεχνήματα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Buon Natale!