Ιστορική αναδρομή

Η ιστορία της ταπετσαρίας ξεκινάει γύρω στο 200 π.Χ. όπου οι Κινέζοι υπήρξαν οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν το χαρτί για να διακοσμήσουν τους τοίχους τους. Γύρω στο 1700, οι ταπετσαρίες κατέκτησαν τον δυτικό κόσμο και με την έξαρση της βιομηχανικής επανάστασης βρήκαν τον χώρο τους μέσα στα περισσότερα νοικοκυριά όταν ξεκίνησε η μαζική παραγωγή των χάρτινων ταπετσαριών στα εργοστάσια. Η ταπετσαρία κυριάρχησε ως το απόλυτο  διακοσμητικό στοιχείο από τα μέσα του εικοστού αιώνα έως και τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Κατόπιν, η μινιμαλιστική τάση στη διακόσμηση απαγόρευε το ντύσιμο των τοίχων με ταπετσαρίες κι έτσι η χάρτινη ταπετσαρία μπήκε στο χρονοντούλαπο. Επειδή όμως η μόδα κάνει κύκλους, έτσι και στη διακόσμηση η ταπετσαρία επέστρεψε δυναμικά τα τελευταία 5 χρόνια με καινούργια υφές και νέες, εύκολες μεθόδους τοποθέτησης.

Let the games begin!

Η δυναμική επιστροφή της ταπετσαρίας δημιούργησε νέες δυνατότητες στην διακόσμηση εσωτερικών χώρων. Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικές:

  • Η τοποθέτηση ταπετσαριών με ψηφιακές φωτογραφίες ή τρισδιάστατα σχέδια σας δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσετε ένα κολάζ στον τοίχο σας.

    3D photo wallpaper (πηγή: www.creativehousedesigns.com)

    Τρισδιάστατη ταπετσαρία υφής

  • Σε αντίθεση με τη μόδα που κυριαρχούσε ως τη δεκαετία του ’80, οι ταπετσαρίες δεν χρειάζεται να τοποθετούνται σε όλους τους τοίχους. Επιλέξτε το σημείο που θέλετε να τονίσετε περισσότερο στον χώρο σας, όπως για παράδειγμα ένα τζάκι, και ντύστε το με ταπετσαρία.

    Η ταπετσαρία αναδεικνύει το τζάκι (πηγή:designyourwalls.blogspot.com)

  • Επίσης, μπορείτε να ντύσετε με ταπετσαρία διακοσμητικά αντικείμεναόπως ένα αμπαζούρ ή έναν παλιό μπουφέ και με αυτόν τον τρόπο να ανανεώσετε τη διακόσμηση του χώρου σας αλλά και να καλύψετε τυχόν φθορές των επίπλων σας.

    Βιβλιοθήκη με εσωτερική επένδυση από ταπετσαρία (πηγή: www.countryliving.com)

Its all matter of style

Υπάρχει πληθώρα επιλογών στο στυλ της ταπετσαρίας που θα επιλέξετε, αλλά πριν ζαλίστειτε από τα πολλά σχέδια, επιτρέψτε μου να ξεχωρίσω τα εξής:

  • Newspaper wallpaper:Δίνει μια αίσθηση vintage ενώ η ασπρόμαυρη απόχρωση σας δίνει τη δυνατότητα να παίξετε με χρώματα σε έπιπλα και διακοσμητικά αντικείμενα προκειμένου να δημιουργήσετε έντονη αντίθεση.

    Newspaper wallpaper κι έντονο πετρόλ στα έπιπλα
    (Πηγή: vouloueboutique.wordpress.com)

  • Ombre:Η μόδα και η διακόσμηση συναντιούνται! Οι διακοσμητές αντιγράφουν την αγαπημένη τεχνική των κομμωτών και ο τοίχος αποκτά “ντεγκραντάρισμα” όμοιο με εκείνο των μαλλιών σας! Οι ορκισμένοι εχθροί του μίνιμαλ θα λατρέψουν τις ombre ταπετσαρίες με έντονα χρώματα.

    Blue ombre wallpaper (Rockett St. George)

  • Τυπογραφία:Η κλασσική typography ταπετσαρία παραμένει διαχρονική αξία. Καλή επιλογή αν σας αρέσουν οι ταπετσαρίες αλλά όχι οι συχνές αλλαγές στον χώρο σας.

    Η τέχνη της τυπογραφίας στον τοίχο (Barnaby Gates)

  • Statement wallpaper:Σε μια εποχή που όλοι θέλουμε να περάσουμε το μήνυμά μας, (αναλογισθείτε την έξαρση των tattoo), γιατί ο χώρος σας να αποτελεί εξαίρεση; Ντύστε με το μότο σας τον τοίχο σας και μετατρέψτε το σπίτι σας σε χώρο έκφρασης.

    Ταπετσαρία με νόημα (Sticky, www.sticky.gr)

Last but not least, the tips

Σε γενικές γραμμές οι ταπετσαρίες εκτός από τις άπειρες διακοσμητικές δυνατότητες που προσφέρουν, διαθέτουν και μια πρακτική πλευρά αφού χάρη στα ποικίλα υλικά (χάρτινες, βινυλικές (δερματίνης κλπ), υφασμάτινες, γυάλινες, από φυσικά υλικά (bamboo, sisal κλπ), καμβάς, μεταλλικές, πετρώματα) δίνουν χρήσιμες λύσεις στον χώρο σας. Μια ανάγλυφη ταπετσαρία, για παράδειγμα, μπορεί να καλύψει τέλεια έναν τοίχο που δεν είναι σε καλή κατάσταση. Επίσης, οι περισσότερες ταπετσαρίες καθαρίζονται πολύ εύκολα, αφού μπορούν απλά να πλυθούν με ένα βρεγμένο πανί (θα δείτε αν πλένεται η ταπετσαρία σας από την ένδειξη με τα κυματάκια στο οπισθόφυλλο). Πριν την τοποθέτηση ταπετσαρίας, καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν ειδικό αλλά γενικά να έχετε στο μυαλό σας πως αν θέλετε να πετύχετε ένα καλό αποτέλεσμα θα πρέπει οι τοίχοι σας να είναι καθαροί και λείοι.

Κατά τ’άλλα το μόνο που χρειάζεστε είναι φαντασία και διάθεση για ανανέωση!