Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να διακοσμήσουν τα σπίτια τους με τεχνητά χριστουγεννιάτικα δέντρα, αποφεύγοντας την ταλαιπωρία, τη συντήρηση και τα αλλεργιογόνα της χρήσης ενός πραγματικού δέντρου. Δυστυχώς, τα τεχνητά δέντρα θα συσσωρεύουν σκόνη από την έκθεση τον Δεκέμβριο ή την αποθήκευση για μήνες κάθε φορά. Εάν θεωρείτε ότι το δέντρο σας είναι πολύ βρώμικο και σκονισμένο για να κρεμάσετε τα διακοσμητικά σας, ίσως είναι καιρός να το καθαρίσετε καλά.

Καθαρισμός πριν τα Χριστούγεννα

Αφαιρέστε το δέντρο από το κουτί και συναρμολογήστε με ασφάλεια τη βάση. Απλώστε τα κλαδιά για να τα στερεώσετε στο δέντρο καθώς προχωράτε μετά τον καθαρισμό κάθε κομματιού. Μπορεί να θέλετε να τοποθετήσετε ένα σεντόνι στο πάτωμα γύρω από το δέντρο για να πιάσετε τυχόν υπολείμματα που πέφτουν.

Ξεκινήστε από την ηλεκτρική σκούπα

Εργαστείτε από πάνω προς τα κάτω, χρησιμοποιώντας τη βούρτσα για να αναρροφήσετε απαλά τη σκόνη από τα κλαδιά και τον κορμό του δέντρου. Αποφύγετε να σκουπίζετε το δέντρο με ηλεκτρική σκούπα μέσα στον εύκαμπτο σωλήνα ή να βγάζετε πράσινο.

Μην αφήνετε κανένα τμήμα των κλαδιών να αναρροφηθεί στον εύκαμπτο σωλήνα. Τα σπασμένα κομμάτια μπορεί να βλάψουν την ηλεκτρική σας σκούπα.

Ετοιμαστείτε να σκουπίσετε το δέντρο

Γεμίστε έναν κουβά με ήπιο σαπούνι πιάτων και ζεστό νερό, αποφεύγοντας τυχόν σκληρές χημικές ουσίες που μπορεί να βλάψουν το δέντρο σας. Αποσυνδέστε το δέντρο σας αν έχει ενσωματωμένα φώτα. Χρησιμοποιήστε ένα μαλακό πιάτο ή ένα πανί σκόνης για να καθαρίσετε το δέντρο, ώστε το ύφασμα να μην μπλέκεται στα κλαδιά.

Σκουπίστε τα κλαδιά και τον κορμό

Βουτήξτε το πανάκι σας στο σαπουνόνερο και στύψτε το καλά. Χρησιμοποιήστε το πανί για να καθαρίσετε απαλά το δέντρο, δουλεύοντας από πάνω προς τα κάτω. Ξεπλύνετε συχνά τη σκόνη από το πανί σας για να αποτρέψετε τη διάδοση υγρής σκόνης σε άλλα μέρη του δέντρου.

Αντικαταστήστε το νερό όπως χρειάζεται

Εάν αφήνετε αφρό, στάζει η πετσέτα σας ή αφήνετε υγρά κλαδιά πίσω σας, δεν στύβετε αρκετά το πανί.

Αφήστε το δέντρο να στεγνώσει καλά πριν συνδέσετε ξανά τα φώτα.

Καθαρίστε την περιοχή γύρω από το δέντρο

Σκουπίστε την περιοχή γύρω από το δέντρο για να αφαιρέσετε τυχόν σκόνη που μπορεί να έχει πέσει στο πάτωμα.

Στολίστε το δέντρο σας

Τώρα που το δέντρο σας είναι καθαρό, τώρα είναι η ώρα να φορέσετε τα διακοσμητικά σας. Δοκιμάστε το δέντρο για να βεβαιωθείτε ότι όλα τα κλαδιά είναι στεγνά πριν συνδέσετε τα φώτα.