Η Flossie, σε ηλικία σχεδόν 27 ετών, που ισοδυναμεί με 120 ανθρώπινα χρόνια, σύμφωνα με τα ρεκόρ Γκίνες, στέφθηκε η γηραιότερη εν ζωή γάτα στον κόσμο.

Η βρετανική καφετιά και μαύρη γάτα έλαβε επίσημη αναγνώριση από το Παγκόσμιο Ρεκόρ Γκίνες την Πέμπτη σε ηλικία ρεκόρ 26 ετών και 329 ημερών, σύμφωνα με δελτίο τύπου. Αν και έχει κακή όραση και είναι κωφή, φέρεται να είναι καλά στην υγεία της, ανέφερε το CNN.

«Ήξερα από την αρχή ότι η Flossie ήταν μια ιδιαίτερη γάτα, αλλά δεν φανταζόμουν ότι θα μοιραζόμουν το σπίτι μου με έναν κάτοχο παγκόσμιου ρεκόρ», είπε η ιδιοκτήτρια Vicki Green, η οποία την υιοθέτησε μετά την παράδοση του ηλικιωμένου κατοικίδιου στη βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση Cats Protection τον Αύγουστο.

“Είναι τόσο στοργική και παιχνιδιάρα, ιδιαίτερα γλυκιά όταν θυμάσαι πόσο χρονών είναι. Είμαι πολύ περήφανη που η Cats Protection με ταίριαξε με μια τόσο καταπληκτική γάτα”, πρόσθεσε.

Η Flossie έχει μείνει σε πολλά σπίτια από τότε που ζούσε ως αδέσποτη γατούλα κοντά στο νοσοκομείο Merseyside στο Λίβερπουλ, στη βορειοδυτική Αγγλία, τους πρώτους μήνες της ζωής της το 1995.

Υιοθετήθηκε από έναν εργαζόμενο στο νοσοκομείο, με τον οποίο έζησε για 10 χρόνια πριν πεθάνει ο ιδιοκτήτης της. Έπειτα, η Flossie παρελήφθη από την αδελφή του εκλιπόντος ιδιοκτήτη της. Μετά από 14 χρόνια πέθανε ο δεύτερος ιδιοκτήτης της. Ήταν τότε με τον γιο του δεύτερου ιδιοκτήτη της για τρία χρόνια, προτού ανατεθεί σε εθελοντές στο Cats Protection.

Τότε άρχισε να διαδίδεται η απίστευτη ηλικία της και το ταξίδι προς το ρεκόρ της ξεκίνησε.

«Ήμασταν έκπληκτοι όταν είδαμε ότι τα αρχεία κτηνιάτρου της Flossie την έδειχναν ότι είναι 27 ετών», δήλωσε η Naomi Rosling, η συντονίστρια του κλάδου της φιλανθρωπικής οργάνωσης.

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες γατών προτιμούν να υιοθετήσουν μια πολύ νεότερη γάτα, με τα ηλικιωμένα ζώα να ζουν συχνά τις τελευταίες τους μέρες σε καταφύγια, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Πάντα ήθελα να δώσω στις μεγαλύτερες γάτες μια άνετη μετέπειτα ζωή», είπε η Green, η οποία ελπίζει ότι η ιστορία της Flossie θα ενθαρρύνει τους πιθανούς ιδιοκτήτες γατών να παρέχουν ένα καταφύγιο για μεγαλύτερα σε ηλικία κατοικίδια.

Η γηραιότερη γάτα που έζησε ποτέ, η Crme Puff, έφτασε στην ηλικία των 38 ετών και τριών ημερών και πέθανε στις 6 Αυγούστου 2005.

Ο πρώην γηραιότερος εν ζωή σκύλος, ο Pebbles, ένα toy fox terrier, πέθανε στις 3 Οκτωβρίου, πέντε μήνες πριν από τα 23α γενέθλια του. Ο Τζίνο Γουλφ, ο οποίος ζει με τον ιδιοκτήτη του στο Λος Άντζελες, είναι ο σημερινός κάτοχος του ρεκόρ σε ηλικία 22 ετών και 2 μηνών.