Αν ανήκεις κι εσύ στην κατηγορία “δεν μπορώ να σταματήσω στο ένα”, τότε αυτή η συνταγή για σπιτικά κριτσίνια τυριού είναι για σένα. Είναι τόσο απλά, τόσο νόστιμα και τόσο… κολλητικά, που θα τα φτιάχνεις ξανά και ξανά. Ιδανικά για το ταπεράκι, για το γραφείο, για παιδικά πάρτι ή απλώς για να συνοδεύσεις το κρασάκι σου με στυλ. Και ναι, είναι homemade μέχρι την τελευταία τριφτή γραβιέρα.
Υλικά για περίπου 25 κριτσίνια:
- 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 100 γρ. τριμμένο τυρί (γραβιέρα, κεφαλοτύρι ή ακόμα και έντονη παρμεζάνα – ανάλογα τα γούστα σου)
- 60 ml ελαιόλαδο
- 100 ml νερό (περίπου)
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα γλυκιά (προαιρετικά)
- 1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
- Σουσάμι ή παπαρουνόσπορος για πασπάλισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
- Ανακατεύεις τα στεγνά υλικά. Σε ένα μεγάλο μπολ βάλε το αλεύρι, το αλάτι, το baking powder και το τυρί. Αν θέλεις λίγο χρώμα και άρωμα, ρίξε και την πάπρικα.
- Προσθέτεις τα υγρά. Ρίξε το ελαιόλαδο και το νερό σταδιακά, ζυμώνοντας μέχρι να έχεις μια μαλακή αλλά όχι κολλώδη ζύμη. Αν χρειαστεί, προσθέτεις λίγο ακόμη αλεύρι ή νερό για να το φέρεις στα μέτρα σου.
- Πλάθεις με στιλ. Παίρνεις μικρά κομμάτια ζύμης και τα ρολάρεις σε λεπτά μπαστουνάκια, περίπου όσο ένα δάχτυλο. Αν θες να το πας ένα βήμα παραπέρα, μπορείς να τα στρίψεις σαν σπιράλ – πιο Instagram friendly, δε γίνεται!
- Προαιρετικό πασπάλισμα. Τα περνάς σε λίγο νεράκι και τα κυλάς σε σουσάμι ή παπαρουνόσπορο. Ή και στα δύο – γιατί όχι;
- Ψήσιμο. Τα τοποθετείς σε ταψί με λαδόκολλα και ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν όμορφα και να μοσχομυρίσει όλο το σπίτι.
Tips & twists:
- Για πιο «ενήλικη» εκδοχή, βάλε λίγο πιπέρι ή μπούκοβο.
- Αν τα θες πιο τραγανά, άφησέ τα μερικά λεπτά παραπάνω στον φούρνο, αλλά με το μάτι καρφωμένο – καίγονται εύκολα.
- Θες χρώμα; Ρίξε λίγο ψιλοκομμένο δεντρολίβανο ή ρίγανη μέσα στη ζύμη.
Καλή απόλαυση!
Γεια σου φίλη! Είμαι η Μάρθα Κατσαρού με τάση να εκφράζομαι μέσα από τη μαγεία της γραφής. Το ακαδημαϊκό μου ταξίδι με πήγε από τον κόσμο της Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Από τα πρώτα μου χρόνια, ανακάλυψα ότι η αληθινή μου φωνή αντηχεί πιο εύγλωττα στον γραπτό λόγο παρά στον προφορικό. Γι’ αυτό και από τους αριθμούς βρέθηκα να «μπλέκομαι» με τα γράμματα, για να επικεντρωθώ στο πάθος μου για το lifestyle. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;
Leave a Reply