Αυτό το λαχταριστό κέικ ricotta με φραμπουάζ είναι ιδανικό για κάθε περίσταση, από έναν απογευματινό καφέ μέχρι ένα ελαφρύ επιδόρπιο. Η προσθήκη ricotta του δίνει μια απίστευτα αφράτη υφή, ενώ τα φραμπουάζ προσφέρουν μια υπέροχη γλυκόξινη νότα.

Συστατικά

  • Για το ταψί: Σπρέι λαδιού για άλειμμα
  • Στερεά:
    • 220γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    • 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
    • 1 κ.γ. αλάτι
  • Υγρά & άλλα:
    • 365γρ. ρικότα (συν επιπλέον 400γρ. για το σερβίρισμα)
    • 275γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
    • 3 μεγάλα αυγά ελευθέρας βοσκής
    • ½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
    • Ξύσμα από 1 λεμόνι, λάιμ, γκρέιπφρουτ ή πορτοκάλι (προαιρετικά)
    • 115γρ. ανάλατο βούτυρο, λιωμένο
    • 340-450γρ. φραμπουάζ (φρέσκα ή κατεψυγμένα)

Οδηγίες Παρασκευής

  1. Προετοιμασία: Προθερμάνετε το φούρνο στους 200°C (180°C με αέρα/αντίσταση 6). Ψεκάστε ένα στρογγυλό ταψί 23 εκ. με σπρέι μαγειρέματος και στρώστε το με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
  2. Ανάμειξη στερεών: Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε καλά το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
  3. Ανάμειξη υγρών: Σε ένα άλλο μπολ, χτυπήστε τη ρικότα, τα 220γρ. από τη ζάχαρη, τα αυγά, τη βανίλια και το ξύσμα εσπεριδοειδών (αν χρησιμοποιείτε) μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  4. Συνδυασμός μειγμάτων: Προσθέστε το μείγμα της ρικότας στο μείγμα του αλευριού και ανακατέψτε απαλά μέχρι μόλις να ενωθούν. Μην ανακατέψετε υπερβολικά.
  5. Προσθήκη βουτύρου & φραμπουάζ: Διπλώστε μέσα το λιωμένο βούτυρο. Στη συνέχεια, προσθέστε τα μισά φραμπουάζ, πιέζοντάς τα ελαφρώς καθώς τα ενσωματώνετε. Δεν θέλετε να εξαφανιστούν τελείως μέσα στο μείγμα, αλλά να διανεμηθούν ομοιόμορφα, δημιουργώντας μια όμορφη, “ζωγραφιστή” όψη.
  6. Ψήσιμο: Μεταφέρετε το μείγμα στο έτοιμο ταψί. Σκορπίστε τα υπόλοιπα φραμπουάζ και την υπόλοιπη ζάχαρη στην επιφάνεια του κέικ. (Μπορεί να φαίνεται πολύ ζάχαρη – και είναι! Αλλά είναι απαραίτητη, σας το υπόσχομαι.)
  7. Ψήσιμο: Ψήστε για 55-65 λεπτά, ή μέχρι το κέικ να ροδίσει και μια οδοντογλυφίδα που θα εισάγετε στο κέντρο να βγαίνει καθαρή. Αφήστε το να κρυώσει για τουλάχιστον 20 λεπτά πριν το βγάλετε από το ταψί.
  8. Σερβίρισμα: Κόψτε σε φέτες και σερβίρετε με την επιπλέον ρικότα στο πλάι.

Απολαύστε αυτό το υπέροχο, αρωματικό και αφράτο κέικ!

Leave a Reply

Your email address will not be published.