Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, ένα από τα πιο μνημειώδη και μεταμορφωτικά γεγονότα στην ανθρώπινη ιστορία, έχει αποτελέσει το σκηνικό για αμέτρητα κινηματογραφικά αριστουργήματα. Ταινίες που διαδραματίζονται κατά τη διάρκεια αυτής της ταραχώδους περιόδου αποτυπώνουν την ουσία ενός κόσμου σε αναταραχή, όπου ο ηρωισμός και οι θυσίες, η αγάπη και η απώλεια και το αδάμαστο ανθρώπινο πνεύμα ζωντανεύουν στην μεγάλη οθόνη. Σε αυτήν την εξερεύνηση, θα εμβαθύνουμε στον κόσμο των ταινιών που διαδραματίζονται στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και στην γενικότερη έννοια του φασισμού, καθώς και στην γενικότερη φρίκη του πολέμου. Ταινίες κλασικές έως πιο πρόσφατες, που συνεχίζουν να αιχμαλωτίζουν και να εκπαιδεύουν το κοινό για αυτό το κομβικό κεφάλαιο της ιστορίας:

Το ξυπόλητο τάγμα

Ταινία του 1954. Παρουσιάζει την αληθινή ιστορία 160 παιδιών που οι Ναζί τα έδιωξαν από τα ορφανοτροφεία της Θεσσαλονίκης κατά την διάρκεια της κατοχής. Τα παιδιά αυτά ενώθηκαν δημιουργώντας μια ομάδα, που έκλεβαν από τους Γερμανούς και του μαυραγορίτες ό,τι μπορούσαν με σκοπό να συντηρήσουν τους εαυτούς τους αλλά και όσους μπορούσαν και είχαν ανάγκη. Η ταινία αυτή αποτυπώνει τον τρόπο που δρούσαν οι μαυραγορίτες και φυσικά την βαρβαρότητα των Ναζί κατακτητών.

Το παιδί με τη ριγέ πιτζάμα

Ταινία του 2008. Ο γιός ενός Γερμανού διοικητή σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, γίνεται φίλος με ένα αιχμάλωτο εβραιόπουλο, με φόντο τα συρματοπλέγματα του στρατοπέδου. Μια ταινία ιδιαίτερη, αγνή και παράλληλα σκληρή και παράλογη, όπως δηλαδή ακριβώς είναι και ο πόλεμος!

Η Ζωή είναι ωραία

Ταινία του 1997. Ο ιταλός σκηνοθέτης και ηθοποιός Ρομπέρτο Μπενίνι, παρουσιάζει με πραγματικά εμβληματικό τρόπο την προσπάθεια του πρωταγωνιστή να βοηθήσει με κάθε τρόπο την οικογένεια, αλλά πολύ περισσότερο τον γιό του, μέσα στο στρατόπεδο συγκέντρωσης όπου βρίσκονται.

Τα παιδιά του Σουίνγκ

Ταινία του 1993. Η μουσική σουίνγκ, απαγορευμένη στα χρόνια της Ναζιστικής Γερμανίας, δίνει καταφύγιο σε μια ομάδα νεαρών που διαφωνεί με τα ιδεώδη της εποχής.

Το τελευταίο σημείωμα

Ταινία του 2017. Ο Παντελής Βούλγαρης καθηλώνει με την ταινία του αυτή. Πρόκειται για αληθινή ιστορία. Ο 34χρονος Ναπολέων Σουκατζίδης, είναι διερμηνέας στον Γερμανό διοικητή, Καρλ Φίσερ, στο στρατόπεδο του Χαϊδαρίου και εκτελείτε 1η Μαΐου 1944 στην Καισαριανή.

Διάβασε επίσης:

Τα τραγούδια για την 28η Οκτωβρίου