Ετοιμαστείτε για ένα γευστικό ταξίδι με αυτά τα απίθανα τάκος γαλοπούλας, που συνδυάζουν την τρυφερή, αργομαγειρεμένη γαλοπούλα με πλούσιες, αρωματικές σάλτσες και δροσερές συνοδευτικές σαλάτες. Η διαδικασία είναι απλή, ειδικά με τη χρήση αργού μαγειρέματος, και το αποτέλεσμα θα ενθουσιάσει τους πάντες.

Υλικά που θα χρειαστείτε

Για τα τάκος γαλοπούλας:

  • 2 κουταλιές της σούπας μαλακή καστανή ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού καπνιστή πάπρικα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη ρίγανη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο κύμινο
  • 1 μπούτι ή πόδι γαλοπούλας με κόκαλο (περίπου 750γρ)
  • 190γρ πάστα τσίλι ancho
  • 100γρ πάστα chipotle
  • 5-7 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες
  • 4 μεγάλες ντομάτες, κομμένες στα τέσσερα
  • 2 κρεμμύδια, κομμένα στα τέσσερα
  • 1 ξυλάκι κανέλας 7εκ.
  • 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
  • 3 αποξηραμένες πιπεριές guajillo (προαιρετικά)
  • 500ml ζωμός κοτόπουλου
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Για το γουακαμόλε:

  • 1 αβοκάντο, χωρίς κουκούτσι, καθαρισμένο και πολτοποιημένο
  • ½ κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 λάιμ, ξύσμα και χυμός
  • 1-2 κόκκινες πιπεριές τσίλι, ψιλοκομμένες
  • 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένος φρέσκος κόλιανδρος
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Για το πίκo ντε γκάλο:

  • 3 ντομάτες plum, ψιλοκομμένες
  • Μικρή χούφτα φρέσκο κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
  • ½ κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1-2 πράσινες πιπεριές τσίλι, χωρίς σπόρους και ψιλοκομμένες
  • 1 λάιμ, μόνο ο χυμός
  • Μια πρέζα κρυσταλλική ζάχαρη
  • Θαλασσινό αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Για το σερβίρισμα:

  • Μια μικρή ποσότητα φυτικού ελαίου
  • 8-16 μικρές μαλακές τορτίγιες καλαμποκιού
  • 200γρ τσένταρ, τριμμένο
  • 200γρ μοτσαρέλα, τριμμένη
  • 1-2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • Λίγες χούφτες φρέσκα φύλλα κόλιανδρου

Οδηγίες

  1. Ετοιμάστε τη Γαλοπούλα για το Αργό Μαγείρεμα: Σε ένα μικρό μπολ, ανακατέψτε την καστανή ζάχαρη, την πάπρικα, τη ρίγανη και το κύμινο, μαζί με ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.

Τοποθετήστε όλα τα υπόλοιπα υλικά (πάστα τσίλι, σκόρδο, ντομάτες, κρεμμύδια, κανέλα, πελτέ ντομάτας, προαιρετικά πιπεριές guajillo) στον κάδο της αργής κουζίνας. Προσθέστε αρκετό ζωμό κοτόπουλου ώστε να καλύψει τη γαλοπούλα μέχρι τη μέση. Αλατοπιπερώστε καλά και μετά ανακατέψτε μέσα το μείγμα των μπαχαρικών. Κλείστε το καπάκι και μαγειρέψτε σε υψηλή θερμοκρασία για 5-6 ώρες ή σε χαμηλή για 8-10 ώρες, μέχρι η γαλοπούλα να λιώνει και να ξεκολλάει από το κόκαλο.

Μόλις ψηθεί, αφαιρέστε το κόκαλο και την πέτσα από το μπούτι της γαλοπούλας και τεμαχίστε το κρέας μέσα στον κάδο. Κρατήστε τους ζωμούς του μαγειρέματος στον αργό μαγειρευτή.

  1. Φτιάξτε το Γουακαμόλε: Σε ένα μπολ, ανακατέψτε όλα τα υλικά για το γουακαμόλε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  2. Ετοιμάστε το Πίκο ντε Γκάλο: Σε ένα μπολ, ανακατέψτε όλα τα υλικά για το πίκο ντε γκάλο και αλατοπιπερώστε με μια πρέζα αλάτι και πιπέρι.
  3. Συναρμολογήστε τα Τάκος: Τοποθετήστε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά με λίγο φυτικό λάδι. Χρησιμοποιήστε μια τσιμπίδα κουζίνας για να πιάσετε την πρώτη τορτίγια καλαμποκιού και βουτήξτε την στη σάλτσα που βρίσκεται στον αργό μαγειρευτή. Στη συνέχεια, τοποθετήστε την στο τηγάνι, απλώνοντάς την επίπεδα.

Προσθέστε λίγο τεμαχισμένη γαλοπούλα στο κέντρο της τορτίγιας, καλύψτε με τα τριμμένα τυριά, το κρεμμύδι και τον κόλιανδρο. Διπλώστε την τορτίγια στη μέση και ψήστε και από τις δύο πλευρές για να αποκτήσει λίγο χρώμα και επιπλέον γεύση.

Μεταφέρετε το πρώτο τάκο σε ένα ταψί ενώ επαναλαμβάνετε τη διαδικασία για όλα τα τάκος σας. Μπορείτε να τα διατηρήσετε ζεστά βάζοντάς τα στο φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία όσο ετοιμάζετε τα υπόλοιπα. (Σε κάποιο σημείο, καθώς χρησιμοποιείτε τη γαλοπούλα, βεβαιωθείτε ότι θα αφαιρέσετε το ξυλάκι κανέλας και θα το πετάξετε.) Προτείνεται να σερβίρετε τουλάχιστον δύο τάκος ανά άτομο, αλλά αν είστε πεινασμένοι, φάτε περισσότερα!

Σερβίρετε τα τάκος ζεστά με ένα μικρό μπολ από τους ζωμούς μαγειρέματος της γαλοπούλας στο πλάι, ως σάλτσα για ντιπάρισμα. Σερβίρετε το πίκο ντε γκάλο και το γουακαμόλε στο πλάι ή βάλτε λίγο μέσα στα τάκος, όπως προτιμάτε.

Καλή σας όρεξη!

Leave a Reply

Your email address will not be published.