Καθημερινά ακούς πολλά για την προστασία του περιβάλλοντος, για την επιτακτική ανάγκη για ανακύκλωση, για την βιωσιμότητα της μόδας -νέα που σε κάνουν να ανησυχείς και να σκέφτεσαι πώς μπορείς κι εσύ από την πλευρά σου να συνεισφέρεις ώστε να αφήσεις έναν πλανήτη καλύτερο από αυτόν που βρήκες, αν γίνεται.

Το πιο απλό και εύκολο που μπορείς ίσως να κάνεις είναι να επενδύεις σε προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον, τα οποία κατασκευάζονται από ανακυκλωμένα υλικά ή από υλικά που μπορούν να ανακυκλωθούν. Ευτυχώς για όλους εμάς που δείχνουμε μια κάποια ευαισθησία σε αυτά τα θέματα, όλο και περισσότερες εταιρείες επενδύουν στην κατασκευή τέτοιων προϊόντων -τα οποία συνήθως έχουν και μεγαλύτερο κόστος παραγωγής. Δες 3 που ξεχωρίσαμε αυτή την εβδομάδα και μπορείς να τα αποκτήσεις με… καθαρή συνείδηση!

Παπούτσια από μήλο

Ναι, κι εγώ το ξανακοίταξα γιατί νόμιζα ότι διάβασα λάθος την πρώτη φορά. Κι όμως, η Tommy Hilfiger κυκλοφόρησε δύο σχέδια παπουτσιών, σε λευκό και navy χρώμα, με ανακυκλωμένες ίνες από φλούδα μήλου. Ουσιαστικά πρόκειται για μία bio-based δερμάτινη εναλλακτική η οποία προέρχεται από τα απόβλητα της βιομηχανίας μήλων. Τα σχέδια είναι unisex και περιέχουν 24% ανακυκλωμένες ίνες μήλου. Η ιδέα πίσω από την apple skin τεχνολογία έρχεται από το Τιρόλο της Βόρειας Ιταλίας και την Frumat, μια ιταλική start-up εταιρεία, η οποία ανέπτυξε μία νέα πρώτη ύλη βασιζόμενη στην ανακύκλωση μήλων.

Τσάντα από σταφύλια

Λογικά τώρα σοκαρίστηκες λιγότερο. Τα H&M είναι ήδη γνωστά για τις Concious Exclusive συλλογές τους, στις οποίες χρησιμοποιούν υλικά από αειφόρες πηγές, ανακυκλωμένα υφάσματα και υλικά από προηγούμενες συλλογές. Από την συλλογή Άνοιξη/Καλοκαίρι 2020 ξεχωρίσαμε τη vegan τσάντα η οποία έχει κατασκευαστεί από VEGEA -μια πρωτοποριακή εναλλακτική δέρματος από υποπροϊόντα οινοποιίας, όπως οι φλούδες και οι μίσχοι των σταφυλιών. Το στιλ της ακολουθεί το concept της συλλογής “Le Train Bleu”, εμπνευσμένο από την αμαξοστοιχία που ταξίδευε από το Καλαί στην Κυανή Ακτή, στα 1920s. Επίσης, τα προϊόντα της συλλογής βάφτηκαν με φυσική βαφή από κόκκους καφέ που συλλέχθηκαν από τα γραφεία παραγωγής της H&M. Πόσο τέλειο;

Πράσινο σαπούνι με φυσικά-φυτικά συστατικά

Είναι ωραίο να ξέρεις ότι φροντίζοντας το δέρμα σου φροντίζεις και το περιβάλλον. Στο Αρκάδι βρήκαμε το αγαπημένο ελληνικό, κλασικό, πράσινο σαπούνι το οποίο αποτελείται από 100% φυσικά-φυτικά συστατικά όπως ελαιόλαδο (που του δίνει και το χαρακτηριστικό του χρώμα) και φυσικό θαλασσινό αλάτι. Το εντυπωσιακό είναι ότι είναι κατάλληλο για όλους τους τύπους δέρματος, δεν προκαλεί ερεθισμούς και δεν έχει δοκιμαστεί σε ζώα. Και αφήνει ενυδατωμένο και απαλό το δέρμα.