Η λήψη της απόφασης να επισκεφτείτε έναν θεραπευτή είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη βελτίωση της ψυχικής σας υγείας. Ωστόσο, η εύρεση του κατάλληλου θεραπευτή για εσάς μπορεί να είναι μια πρόκληση. Εάν αισθάνεστε κολλημένοι ή δεν σημειώνετε πρόοδο στις θεραπευτικές σας συνεδρίες, ίσως είναι καιρός να σκεφτείτε να αλλάξετε. Ακολουθούν επτά σημάδια ότι ήρθε η ώρα να αλλάξετε θεραπευτή:

Δεν αισθάνεστε ότι σας ακούν ή σας καταλαβαίνουν

Μία από τις πιο σημαντικές πτυχές της θεραπείας είναι να νιώθετε ότι ο θεραπευτής σας σας ακούει και καταλαβαίνει τις ανησυχίες σας. Εάν αισθάνεστε ότι ο θεραπευτής σας δεν σας ακούει πραγματικά ή δεν συμπάσχει με την κατάστασή σας, ίσως είναι καιρός να βρείτε κάποιον που να το ακούει.

Δεν αισθάνεστε αρκετά να σας “προκαλεί”

Αν και είναι σημαντικό να αισθάνεστε άνετα με τον θεραπευτή σας, είναι επίσης σημαντικό να αισθάνεστε πρόκληση και ώθηση για να σημειώσετε πρόοδο. Εάν αισθάνεστε ότι οι συνεδρίες σας είναι πολύ εύκολες ή ότι δεν μαθαίνετε τίποτα νέο, ίσως είναι καιρός να βρείτε έναν θεραπευτή που θα σας ωθήσει περαιτέρω.

Δεν αισθάνεστε ασφαλείς

Το να νιώθετε ασφάλεια και ασφάλεια με τον θεραπευτή σας είναι ζωτικής σημασίας. Εάν αισθάνεστε άβολα με τον θεραπευτή σας για οποιονδήποτε λόγο, είτε λόγω της συμπεριφοράς του είτε λόγω του περιβάλλοντος, είναι σημαντικό να βρείτε κάποιον άλλο.

Δεν νιώθετε σεβασμό

Ο θεραπευτής σας πρέπει πάντα να σας αντιμετωπίζει με σεβασμό, ανεξάρτητα από το υπόβαθρό σας ή τις εμπειρίες σας. Εάν αισθάνεστε ότι ο θεραπευτής σας δεν σας αντιμετωπίζει με τον σεβασμό που σας αξίζει, ήρθε η ώρα να βρείτε έναν νέο.

Δεν νιώθετε ότι σημειώνετε πρόοδο

Η θεραπεία έχει σκοπό να σας βοηθήσει να σημειώσετε πρόοδο και να αντιμετωπίσετε τα προβλήματά σας. Εάν δεν αισθάνεστε ότι σημειώνετε πρόοδο μετά από πολλές συνεδρίες, ίσως είναι καιρός να δοκιμάσετε έναν διαφορετικό θεραπευτή.

Δεν αισθάνεστε ότι υπάρχει χημεία

Μερικές φορές, απλώς δεν αισθάνεστε ότι κάτι κουμπώνει σωστά ανάμεσα σε εσάς και τον θεραπευτή σας. Μπορεί να έχετε διαφορετικές προσωπικότητες ή στυλ επικοινωνίας που συγκρούονται, και αυτό είναι δεκτό. Είναι σημαντικό όμως να βρείτε έναν θεραπευτή με τον οποίο νιώθετε άνετα.

Νιώθετε ότι ο θεραπευτής σας ξεπερνά τα όρια

Ο θεραπευτής σας πρέπει πάντα να διατηρεί τα επαγγελματικά σας όρια και να σέβεται τον προσωπικό σας χώρο. Εάν νιώθετε ότι ο θεραπευτής σας ξεπερνά τα όρια ή σας κάνει να νιώθετε άβολα, ήρθε η ώρα να βρείτε κάποιον άλλο.

Με λίγα λόγια, η θεραπεία μπορεί να είναι ένα απίστευτα χρήσιμο εργαλείο για τη βελτίωση της ψυχικής σας υγείας, αλλά είναι σημαντικό να βρείτε τον κατάλληλο θεραπευτή για εσάς.  Να θυμάστε ότι η ψυχοθεραπεία είναι ένα ταξίδι και η εύρεση του κατάλληλου θεραπευτή είναι ένα κρίσιμο βήμα σε αυτό το ταξίδι.